Slovenska popevka je ikonični slovenski glasbeni festival z zelo dolgo tradicijo. Na njem je bilo rojenih veliko zimzelenih, že skoraj ponarodelih pesmi. Vse pa se je začelo leta 1962 v Festivalni dvorani Bled, ko je kot prvi zmagovalec festivala slavil Stane Mancini s skladbo Mandolina. Nato je se je leta 1964 festival selil v Ljubljano, najprej na Gospodarsko razstavišče, nato pa v Halo Tivoli. Slovenska popevka je bila vsakoletna prireditev do leta 1983, nato pa je za dolgih 15 let ušla v pozabo. Nato jo je RTV Slovenija leta 1998 ponovno oživila na strehi Ljubljane – Ljubljanskem gradu.

Ko govorimo o zimzelenih s Slovenske popevke se večinoma pogovarjamo o t.i. zlatih časih Slovenske popevke, ko smo v 60. in 70. letih prisluhnili skladbam Orion, Dan neskončnih sanj, Med iskrenimi ljudmi, Poletna noč in druge, ki si jih z veseljem in nostalgijo prepevamo še danes. V osemdesetih letih je popevka pričela bledeti in izgubljati na popularnosti, zato smo leta 1983 bili priča zadnji, preden je šla na 15 letni premor.

Nato se je leta 1998 na Ljubljanskem gradu Slovenska popevka triumfalno vrnila. Z zmagovalno pesmijo Za prijatelje Andreja Šifrerja pa smo dobili novo zimzeleno melodijo, ki ne manjka na raznih druženjih.

Slovenska popevka je od takrat z nami z le enoletnim premorom leta 2015, leta 2016 in 2017 pa je bila del DSZG (Dnevi slovenske zabavne glasbe), leta 2018 pa se je vrnila kot Popevka. Leta 2012 je Slovenska popevka obeležila tudi 50. obletnico.

Kljub temu, da festival ni nikoli več doživel takšne priljubljenosti kot v zlatih časih, pa je vseeno kar nekaj zmagovalnih pesmi po letu 1998 ostalo med nami in so še vedno priljubljene, kot npr. Pesek v oči, Vzemi me veter, Na pol poti, Če je to slovo, Belo nebo, Pomlad v mestu, Tisti nekdo, Naj traja, Naj nama sodi le nebo, Po čem diši ta dan …

Vsekakor je Slovenska popevka festival, ki ga slovenska glasbena scena potrebuje, in ki bi moral ostati železni repertoar glasbenih tekmovanj v Sloveniji, saj ima zavidljivo tradicijo. Upamo, da bomo kdaj v prihodnosti priča novim zlatim časom Slovenske popevke.

Več o Slovenski popevki in njeni zgodovini lahko preberete tudi v knjigi z naslovom Slovenska popevka e gli anni d'oro della canzone slovena (Slovenska popevka in zlata leta slovenske zabavne glasbe), ki jo je napisal član našega kluba Marco Mosca. Več o tem, lahko preberete v novici.