O klubu OGAE Slovenija

Klub ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija oziroma krajše Klub OGAE Slovenija je klub, ki združuje člane, ki so v prvi vrsti predvsem ljubitelji in navdušenci nad vsesplošno znanim Eurovision Song Contest-om oz. po slovensko Pesmijo Evrovizije. Poleg glavnega dogodka Pesmi Evrovizije pa seveda spremljamo tudi izbor EMA, kjer vsako leto izberemo slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije. Seveda pa radi spremljamo tudi druge glasbene festivale slovenske zabavne glasbe pri nas, kot sta tradicionalna Slovenska popevka ter poletni festival Melodij morja in sonca, in pa seveda slovensko glasbo nasploh.

Klub OGAE Slovenija je član mednarodne organizacije klubov ljubiteljev Pesmi Evrovizije – OGAE International (Organisation Générale des Amateurs de l’Eurovision), ki pod svojim okriljem združuje 45 klubov iz različnih držav. Preko te organizacije lahko člani posameznih klubov vsako leto kupijo tudi pakete vstopnic za ogled Pesmi Evrovizije v živo v državi gostiteljici. Prav tako se lahko člani klubov medsebojno udeležujejo vseh dogodkov, ki jih organizira bodisi krovna organizacija OGAE International ali klubi v posameznih državah. Tako člani drugih klubov obiskujejo dogodke, ki jih organizira naš klub, ali pa naši člani odidejo na dogodke v druge države. Vso to povezovanje pa ima predvsem en namen – druženje z ljubitelji Pesmi Evrovizije širom po Evropi in dlje ter izmenjevanje izkušenj in vtisov.

Člani kluba si vsako leto, če RTV Slovenija to omogoča, ogledamo izbor EMA v živo, kjer tako kot preostala Slovenija navijamo za svojo najljubšo pesem in glasujemo. V preteklosti smo že sodelovali kot gostujoča strokovna žirija, kjer so izbrani člani našega kluba podali svoj delež glasov strokovnih žirij. Kljub temu, da zmagovalna skladba včasih ni povšeči prav vsem, jo vedno v polnosti podpremo, pa tudi promoviramo, saj na Pesmi Evrovizije predstavlja naše, slovenske barve. Tako vsako leto spremljamo njeno pot do Pesmi Evrovizije in se izvajalcem pesmi podružimo tudi v državi gostiteljici, ter opravimo kakšen intervju ali fotografiranje. V dvorani pa odeti v slovenske zastave in barve navijamo za našo pesem.

Vsako leto organiziramo tudi OGAE Party, ki že kar nekaj let poteka v Ankaranu. Gre za cel vikend druženja, plesa, zabave in debatiranja o dogajanju na Pesmi Evrovizije. Ogledamo si tudi vse videospote držav, ki tisto leto sodelujejo na Pesmi Evrovizije ter glasujemo z evrovizijskimi točkami in tako izberemo naših top 10 oziroma finaliste, naše glasove pa potem sporočimo OGAE International, ki vsako leto organizira OGAE Big Poll, ki je dober pokazatelj favoritov in celo tudi zmagovalcev.

Po Pesmi Evrovizije pa se člani družimo še na pikniku Kluba OGAE Slovenija, ki po navadi poteka na sedežu društva. Tam pa seveda pride na vrsto analiza dejanskih rezultatov, zbiranje vtisov in klepetanje o tem in onem, kar se je zgodilo na odru - seveda ne gre tudi brez ocene slovenskega nastopa. Vsi pa seveda z velikimi ušesi poslušamo vtise in opise tistih članov, ki so si Pesem Evrovizije ogledali v živo v dvorani. Ti ponavadi s sabo prinesejo tudi kakšen promocijski material nastopajočih, ki si ga nato razdelimo.

Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec