Knjiga o Slovenski popevki delo našega člana

Dolgoletni član našega Kluba OGAE Slovenija Marco Mosca je velik ljubitelj Slovenske popevke, kar ga je gnalo, da se je pred desetimi leti zakopal v stare časopise, ki so na voljo v Narodni in univerzitetni knjižnici, in v njih iskal podatke o avtorjih, pesmih, nagradah. "Trudil sem se prebrati kar največ člankov in iz njih izbrskati vse pomembnejše informacije o slovenski popevki iz 60. in 70. let, pa tudi o njenem osrednjem festivalu v tistem času. Prvi slovenski časopis, ki je daljnega leta 1962 poročal o festivalu Slovenska popevka, je bil Dnevnik," je pojasnil Marco, ki je zbrano gradivo potem uporabil tudi za knjigo. In tako je - v italijanskem jeziku - izšla sploh prva knjiga o slovenski popevki: Slovenska popevka e gli anni d'oro della canzone slovena (Slovenska popevka in zlata leta slovenske zabavne glasbe).

Ljubitelj zlatega obdobja

Marco Mosca službuje kot profesor italijanščine, zgodovine in geografije na srednji šoli, prej pa je bil vrsto let novinar na eni od italijanskih zasebnih televizij. "Sem oboževalec vaše popularne glasbe, tako pretekle kot sedanje, v bistvu jo spremljam že vrsto let. Težko pojasnim razloge, a Slovenijo preprosto obožujem in uživam v odkrivanju vaše glasbene zgodovine - priznam pa, da je moj okus bolj 'pop', ne ravno poglobljeno 'kritiški'. In tako si že nekaj časa delam zbirko zgoščenk s slovensko glasbo in iščem kakršne koli informacije o zlati slovenski popevki. Ampak če je bilo recimo o vaši Emi, ki je novejši festival, razmeroma lahko izvedeti vse, kar me je v splošnem zanimalo, pa na podatke o Slovenski popevki skoraj nisem naletel. Moral sem se obrniti na nekatere ključne ljudi pri vas, ki se poglabljajo v tovrstno glasbo oziroma delajo na televiziji - najprej nisem bil zelo uspešen, potem pa je moje raziskovalno delo počasi dalo rezultate," je povedal Marco, ki se nekaterim, ki so mu najbolj pomagali, v knjigi tudi posebej zahvaljuje. Med njimi so Miran Cvetko, predsednik Kluba OGAE Slovenija, član Kluba Gorazd Povšič, ki je Marcu prvi priskočil na pomoč pri njegovem raziskovanju, ter zbiratelj starih plošč in raziskovalec slovenske popevke Miha Štibilj. Določene podatke mu je posredoval tudi Vladimir Frantar. Nekaj informacij je Marco dobil tudi od Miše Molk, Elde Viler, Slavka Hrena ...

V knjigi pa ni obdelal le festivala Slovenska popevka in njegove zgodovine, posvetil se je tudi sočasnemu ali nekoliko poznejšemu utripu festivalov popularne glasbe v Sloveniji, kot so bili Vesela jesen, Melodije morja in sonca, tudi Novi rock, hkrati pa jih je postavil v primerjalni kontekst z drugimi (nekdanjimi) sorodnimi festivali v Jugoslaviji in s slovensko udeležbo na njih - kot so bili opatijski, skopski in splitski festival, Zagrebfest, Beogradsko proleće, vojvodinski festival Omladina, sarajevski Vaš šlager sezone ...

Na voljo le prek spleta

Tako se je rodila "majhna knjiga pri majhni založbi", kot je povedal Marco. Založnik Lampi di stampa knjige ne ponuja v knjigarnah, temveč le prek spleta, saj vam po naročilu natisnejo želeno število izvodov in vam jih dostavijo.

"Sam sem za začetek zaprosil za 20 izvodov knjige, ki sem jih poslal medijem, iz katerih sem črpal pri svojem raziskovanju, in prijateljem v Sloveniji," je dejal Marco. "Je pa moja knjiga tudi v ponudbi vseh najpomembnejših in največjih italijanskih spletnih knjigarn," je dodal avtor, ki se obenem zaveda, da njegovo delo nima ravno potenciala za uspešnico. "Knjiga o slovenski glasbi ne more biti posebno zanimiva za italijanski trg, hkrati pa jo zaradi tega, ker je v italijanščini, v Sloveniji najbrž tudi ne bo moglo brati prav veliko ljudi."

Vseeno pa je ponosen na svoje delo, ki je konec koncev nastalo iz povsem osebnih nagibov in predvsem za lastno veselje. Opomnil pa je, da si zlata doba slovenske popevke vsekakor zasluži še kakšno drugo, bolj poglobljeno analizo in ovrednotenje.

"Upam, da bodo imeli ljudje, ki imajo več znanja od mene ali ki so v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja slovensko popevko spremljali od blizu, čim prej možnost, da napišejo še kaj več o zgodovini slovenske glasbe in njenih najbolj cvetočih letih," si je zaželel Marco.

Marco Mosca. Vir: osebni arhiv

Marco Mosca pred dvorano, kjer se je vse začelo. Vir: osebni arhiv

Marco Mosca v družbi legend. Vir: osebni arhiv

Zadnje novice

Preberite še...

Trenutno ni dodatnih novic.
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec