Čez natanko 15 dni bo nizozemska televizijska hiša NPO razkrila katero mesto na Nizozemskem bo gostilo Pesem Evrovizije 2020. EBU je pred časom sporočila, da bo ime mesta razkrila v sredini avgusta, NPO pa je sedaj sporočil, da to nameravajo naznaniti v petek, 30. avgusta. Je tekma med Maastrichtom in Rotterdamom res tako izenačena, da potrebujejo še nekaj več časa za odločitev?

Že pred časom je EBU skupaj s televizijskimi hišami sporočila, da v tekmi za mesto, kjer bo Pesem Evrovizije 2020, ostajata le še Maastricht in Rotterdam. A očitno med njima poteka oster boj, kdo bo postal evrovizijska prestolnica leta 2020. Ob mesti sta do 9. avgusta imeli čas, da oddata še dodatna pojasnila in informacije glede organizacije tega dogodka. Zdaj pa bo televizijska hiša NPO proučila vso dokumentacijo in skupaj z EBU in ostalimi televizijskimi hišami, ki organizirajo Evrovizijo, odločila in sporočila kje bomo naslednje leto priča evrovizijskemu spektaklu.

Potem ko so iz tekme izločili Utrecht, Arnhem in Den Bosch, se je delegacija EBU in organizacijskega tima odpravila tako v Maastricht kot v Rotterdam, da so si ogledali še prizorišča in tam prisluhnili tudi predstavnikom, ki so jim zaupali plane in jim predstavili, kako oni vidijo organizacijo Pesmi Evrovizije 2020. Maastrich poskuša prepričati z novim prireditvenim kompleksom MECC Maasticht, medtem ko Rotterdam stavi na uveljavljeno areno Ahoy.

Izgleda, da bo NPO preverila vsak detajl pri izbiri evrovizijskega mesta za leto 2020, saj sta tako Maastricht kot Rotterdam oddali zelo dodelani ponudbi. Obe mesti si tudi izredno želita gostiti Pesem Evrovizije in vse moči usmerjata v svoj uspeh.

Kje je kdo boljši in primernejši?

Rotterdam ima prednost predvsem v izkušnjah, saj je že vajen gostiti velike glasbene dogodke, prav tako ima dvorano Ahoy, ki je gostila svetovne glasbene zvezde. Dvorana ima že fiksno postavitev za glasbene dogodke, ki pa je pri željah o večjem in drugačnem odru lahko problem.

Masstricht sicer nima toliko izkušenj z velikimi glasbenimi dogodki, je pa njegova prednost, da je organizatorjem na voljo dvorana v velikosti 100×100 metrov, ki si jo lahko prilagodijo, kakor želijo. Hotelske sobe so še dodatna prednost za Maastrich, saj so že rezervirali 3000 hotelskih sob po zmernih cenah.

Tudi Rotterdam je že blokiral 3000 hotelskih sob, a se, v nasprotju z Maastrichtom, niso uspeli dogovoriti o fiksni ceni za sobo, kar postavlja dodatna vprašanja, kaj bodo uspeli napraviti glede tega.

Kako bodo 30. avgusta razkrili mesto, ki bo gostilo Pesem Evrovizije 2020 še ni znano, je pa NPO nakazal, da si želijo to napraviti na poseben način – navsezadnje se Pesem Evrovizije na Nizozemsko vrača po dolgih 40 letih in po 44 letih od zadnje nizozemske zmage.

Evrovizijsko mesto 2020 bo znano 30. avgusta