ZMAGA UKRAJINI!

Po razburljivem finalu in še bolj razburljivem sporočanju točk žirije in telefonskega glasovanja smo dobili zmagovalce 66. Pesmi Evrovizije – Kalush Orchestra s pesmijo Stefania za UKRAJINO!

Ukrajinska glasbena skupina je prepričljivo zmagala na telefonskem glasovanju in se povzpela na sam vrh letošnje Pesmi Evrovizije. Očitno je, da je letošnjo zmagovalko določil predvsem glas ljudstva, saj je Ukrajina podrla rekord, prejela je kar 439 točk na telefonskem glasovanju – najvišji rezultat v zgodovini Pesmi Evrovizije. Če pogledamo še podrobneje, je na telefonskem glasovanju Ukrajina prejela točke prav od vseh sodelujočih držav. Najvišje število 12 točk je prejela od kar 28 držav, od osmih držav je prejela 10 točk, od dveh 8 točk in od ene 7 točk.

Strokovne žirije so ji namenile 192 točk, kar jim je prineslo visoko četrto mesto. Skupen seštevek glasov pa je bil več kot dovolj, da je Ukrajina slavila zmago.

Drugo in tretje mesto

Strokovne žirije so zmago sicer pripisale predstavniku Združenega kraljestva, Samu Ryderju, od njih je prejel 283 točk, točke pa je prejel od strokovnih žirij 35 držav, v 4 državah točk od strokovne žirije ni prejel. Telefonsko glasovanje mu je namenilo 183 točk, kar pa je bilo dovolj za končno drugo mesto. To je najboljši rezultat Združenega kraljestva po kar 24. letih, saj so drugo mesto nazadnje dosegli leta 1998, zmagali pa leto pred tem.

Španska pevka Chanel je na letošnji Pesmi Evrovizije slavila visoko tretje mesto, prejela je 459 točk, bila pa je enako priljubljena tako pri gledalcih, ki so ji namenili 228 točk, kot pri strokovnih žirijah, ki so ji namenile 231 točk. Tudi za Španijo je to visok rezultat po mnogih letih. Nazadnje so se višje, na drugo mesto, uvrstili leta 1995, tretje mesto pa so nazadnje osvojili leta 1984. Zmage na Pesmi Evrovizije pa niso slavili že od leta 1969.

Kje bo Pesem Evrovizije 2023?

Na novinarski konferenci so zmagovalci letošnje Pesmi Evrovizije povedali, da so neizmerno hvaležni vsem, ki so jim izkazali podporo v upanju, da se čim prej zmagoslavno konča tudi vojna na njihovih domačih tleh. Hkrati so izrazili željo, da bi Pesem Evrovizije naslednje leto lahko gostil Kijev v svobodni državi Ukrajini.

Martin Osterdahl, generalni nadzornik Pesmi Evrovizije pri EBU, jim je na novinarski konferenci po finalu čestital in jim predal tudi paket dobrodošlice, ki vsebuje prve informacije za zmagovalno TV hišo, glede priprav na gostitev Pesmi Evrovizije, in jim zagotovil, da jim bo EBU stala trdno ob strani. Priprave na prihodnjo Pesem Evrovizije se po besedah Osterdahla pričnejo že jutri.

Glede na vojne razmere v Ukrajini je sicer zelo malo verjetno, da se bo Pesem Evrovizije prihodnje leto odvila na ukrajinskih tleh. Govori se, da bi Pesem Evrovizije za Ukrajino lahko gostilo Združeno kraljestvo, saj je tudi osvojilo drugo mesto, a bomo na kakršnokoli uradno odločitev morali najverjetneje počakati nekje do poznega poletja ali jeseni.

Čestitamo Ukrajini za zmago na Pesmi Evrovizije 2022!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec