ZMAGA ITALIJI!

Pa jo imamo! Zmagovalno melodijo Pesmi Evrovizije 2021 v Rotterdamu. Po razburljivem glasovanju so na najvišjo stopničko stopili člani italijanske skupine Måneskin in Italiji pripeli ponovno zmago na Pesmi Evrovizije, in sicer po dolgih 31. letih!

Italija je včeraj tretjič zmagala na Pesmi Evrovizije, prvič ji je to uspelo leta 1964, drugič 1990, na tretjo zmago pa so čakali še sedem let dlje, kot na drugo.

26 držav, ki so se prebile v letošnji veliki finale, je včeraj še zadnjič stopilo na evrovizijski parket in pokazalo, da so srce in dušo pustili na velikem odru Ahoy Arene. Ogromno emocij, zahval, poskokov in poklonov smo bili deležni ob koncu njihovih nastopov, a le Italija je imela to čast, da je lahko svojo pesem v finalu odpela še drugič.

Zdi se, da prihaja raznolikost evropskih jezikov nazaj v ospredje in da pesem v angleščini ni več skorajda pogoj za visoko uvrstitev na Pesmi Evrovizije. Med prvimi petimi v letošnjem finalu je namreč le ena pesem bila odpeta v angleščini, zmagovalka v italijanščini, dve v francoščini in ena v ukrajinščini.

Slovenija v prvem polfinalu

Prav je, da vam povemo, da je Ana Soklič v prvem polfinalnem večeru za Slovenijo pripela 13. mesto in prejela skupaj 44 točk. 8 točk je prejela pri telefonskem glasovanju, 36 točk pa so ji podelile strokovne žirije. Do desetega mesta jo je ločilo 72 točk. Kdo vse nam je podelil točke je razvidno na spodnji sliki.

Točke, ki jih je prejela Slovenija v prvem polfinalu.

Strokovne žirije

Po koncu nastopov in telefonskega glasovanja smo se selili po Evropi in sprejemali točke strokovnih žirij. Najbolj jih je prepričal švicarski predstavnik Gjon's Tears, na drugem mestu pa mu je sledila Francozinja Barbara Pravi. Tretje mesto je zasedla Malta, Italiji pa so strokovne žirije namenile četrto mesto. Na odlično peto mesto se je zavihtela Islandija.

Končne točke, ki so jih podelile strokovne žirije.

Telefonsko glasovanje

A zatem so prišli trenutki resnice, ko smo se sprehodili še skozi seštevke točk telefonskega glasovanja državo za državo. In takoj na začetku je sledil skorajda šok, ko so kar štiri države zapored prejele nič točk: Združeno Kraljestvo, Nemčija, Španija in Nizozemska. Marsikoga je presenetilo, da je Malta prejela le 47 točk, saj je veljala za eno izmed favoritk za zmago. A Italija je osvojila gledalce in se z najvišjim številom točk telefonskega glasovanja zavihtela na sam vrh. Niti Franciji pa tudi ne Švici ni uspelo osvojiti več točk, da bi jo prehiteli. Francija je za Italijo zaostala za le 25 točk, Švica pa 92 točk.

Vsekakor so bili letošnji končni rezultati zelo blizu skupaj, kar je potrdilo špekulacije in predvidevanja, da bo boj za zmago zelo izenačen.

Natančne točke po posameznih država si lahko ogledate TUKAJ.

Končne točke telefonskega glasovanja in strokovnih žirij.

Stavnice

Tudi letos so stavnice pravilno napovedale zmagovalca Pesmi Evrovizije. Še včeraj zjutraj sta Italija in Francija bili bok ob boku, nato pa je tekom dneva Italija na stavnicah pridobila večjo prednost pred drugouvrščeno Francijo. Prvi dve mesti so stavnice tako pravilno napovedale, zatem pa je bilo kar nekaj zmešnjave. Malta, ki je na stavnicah bila tretja, je bila ob koncu šele sedma. Švica, ki je bila ob koncu tretja, pa je na stavnicah bila šele šesta. Islandija je na stavnicah bila sedma, a je končala kot odlična četrta. Švedska je končala šele na 14 mestu, stavnice so ji napovedovale 9 mesto. San Marino, ki je na stavnicah bil na visokem 10 mestu, pa je evrovizijski večer končal šele 22.

Måneskin

Pevec skupine, ki je dvignila veliki kristalni mikrofon, je ob zmagi zmagoslavno zaklical: »Rock'n'roll never dies!« S tem pa pritrdil marsikomu, ki je napovedoval njihovo zmago. Tako se je še enkrat potrdilo, da na Pesmi Evrovizije lahko zmaga kdorkoli, s kakršnim koli glasbenim žanrom. Na novinarski konferenci, ki so jo zmagovalci in italijanska delegacija imeli po zaključku, pa so pridali, da je Pesem Evrovizije predvsem glasbeno tekmovanje, kjer lahko nastopa vsakdo in lahko tudi zmaga, in da je Pesem Evrovizije ena velika družina, kjer se vsi počutijo sprejete. Zaenkrat še ne vedo, kje bo Italija naslednje leto gostila Pesem Evrovizije. Predsednik delegacije je dodal, da bo sledil najverjetneje izbirni postopek, kamor se bodo mesta lahko prijavila, kot je to zdaj že skoraj stalna praksa. Seveda se omenjajo Rim, Milano, Verona, Trst, Neapelj, a so vse to zgolj špekulacije. Tudi člane zmagovalne skupine so povprašali, kje bi želeli, da Italija gosti prihodnjo Pesem Evrovizije, a so odvrnili le, da jim je povsem vseeno, saj jim največ pomeni le to, da so evrovizijsko karavano pripeljali nazaj v Italijo.

Iskrene čestitke zmagovalni pesmi Zitti e buoni in skupini Måneskin!

Se vidimo v Italiji 2022!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec