Zadnji pogled na stavnice

Zdaj, ko sta za nami oba polfinalna večera in je znano, kdo vse in v kakšnem zaporedju se bo pomeril v jutrišnjem velikem finalu letošnje Pesmi Evrovizije, je čas, da še zadnjič letos pogledamo na stavnice, kaj napovedujejo.

Krog favoritov za zmago se je po obeh polfinalih zožal iz 41 na 26, na stavnicah pa smo lahko v zadnjih dneh videli kar nekaj sprememb. Države, ki ohranjajo mesta pri vrhu so Nizozemska, Švedska, Švica, Italija, Azerbajdžan in Rusija. Nizozemska še vedno trdno usidrana na prvem mestu velja za največjo favoritko, saj je od prvega polfinalnega večera ni nikomur uspelo izriniti s prestola. Po drugi vaji jo je sicer kar čez noč nevarno ogrožal francoski predstavnik Bilal, vendar je tudi njegov kraljevski sijaj z dnevi zbledel in se trenutno nahaja na devetem mestu. A še nekdo se je v zadnjih dneh katapultiral na drugo mesto in tam zaenkrat tudi vztraja – Avstralija. Dežela tam spodaj je s svojo akrobatsko višinsko točko lebdenja v vesolju skočila iz enajstega na drugo mesto. Drugih večjih skokov in presenečenj pa se pri vrhu v zadnjih dneh ni zgodilo. Italija, ki je dolgo veljala za favorita na stavnicah nekako slabi, a zadnje dni zanesljivo ostaja na repu top 5. Če pa pogledamo procentni izračun verjetnosti za zmago, pa zadeva postane kar monotona oz. monokromska. Nizozemska namreč drži prvo mesto s 47% verjetnostjo za zmago. Avstralija, ki ji sledi ima 12 % verjetnost za zmago, tretjeuvrščena Švedska pa ima le še 7% verjetnost za zmago.

Tako Nizozemska zaenkrat trdno drži primat favorita za zmago.

Celoten seznam od prvega do dvajsetega mesta si lahko ogledate na sliki spodaj.

Kaj pa Slovenija?

Zala & Gašper sta trenutno na 20. mestu z manj kot odstotkom verjetnosti, da domov prineseta tako želeni veliki kristalni mikrofon. Tako sta od 8. maja, ko smo nazadnje gledali na stavnice, izgubila še 3 mesta.

Kar bo, pač bo

Kakorkoli že, vsi vemo, da je lahko glasovanje na Pesmi Evrovizije vse prej kot brez presenečenj – včasih je lahko namreč zelo muhasto. Stavnice so sicer v polfinalnih večerih pravilno napovedale 17 od 20 finalistov, a v finalu zna biti zadeva drugačna. Če gre verjeti stavnicam, bomo naslednje leto Pesem Evrovizije spremljali v Amsterdamu, Ljubljana 2020, kot pogovorno rečemo ljubitelji evrovizijske popevke, pa je bolj malo verjetna. Kakršnokoli mesto bo Slovenija že zasedla ob koncu, smo lahko ponosni, da smo bili del finala, in da sta Zala Kralj & Gašper Šantl odlično zastopala slovenske barve na letošnji Pesmi Evrovizije v Tel Avivu.

Vse pa bo znano v nedeljo, nekje ob enih zjutraj!

vir fotografije: eurovisionworld.com

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec