ZAČENJA SE!

Z novim letom se tudi v evrovizijskem letu prične najlepši in najbolj glasbeni čas. Pričenjajo se namreč nacionalni izbori na katerih posamezne države izbirajo in izberejo svojega predstavnika, predstavnico ali predstavnike na Pesmi Evrovizije.

Kot je že znano, bodo letošnji predstavniki veliki evrovizijski oder okusili v Torinu, in sicer meseca maja. Natančneje v dveh predizborih 10. in 12. maja ter srečnih 25 držav v velikem finalu 14. maja v areni PALA alpitour. Edino kar letos evrovizijski navdušenci že malo pogrešamo so logotip, slogan, grafična podoba in oder letošnje Pesmi Evrovizije. Navadno je to organizator predstavil že jeseni, italijanska televizija RAI pa si bo očitno vzela nekaj več časa.

Uradno se je novo evrovizijsko leto pričelo 1. septembra 2021 – pesmi izdane po tem datumu lahko namreč zastopajo posamezne države na Pesmi Evrovizije 2022. In 7 držav je svoje predstavnike izbralo že lani, to so Albanija, Belgija, Bolgarija, Češka, Gruzija, Grčija in Nizozemska. Preostale države imajo do začetka marca čas, da svoje predstavnike še izberejo in jih uradno sporočijo organizatorjem in EBU.

Države različno izbirajo svoje predstavnike. Ene se poslužijo kar internega izbora, na katerem izberejo tako izvajalca kot skladbo, druge izberejo le izvajalca, ki se v šovu predstavi z več skladbami, izmed katerih izberejo eno, večina držav pa še vedno prisega na nacionalni izbor, na katerem se predstavi več izvajalcev, izmed katerih s pomočjo telefonskega glasovanja in/ali/brez strokovne žirije nato izberejo zmagovalno skladbo. In potem je tu Švedska, ki napravi kar svojo švedsko Pesem Evrovizije imenovano Melodifestivalen, da izberejo svojega predstavnika.

Ker je sodelujočih držav veliko, vikendov med novim letom in začetkom marca pa ne prav veliko, nas vsak vikend čaka vsaj en izbor ali predizbor ali razkritje predstavnika, zato bosta januar in februar tako kot vsako leto precej pestra.

Vedno lahko na naši spletni strani preverite v razdelku izbranih pesmi za Torino 2022, kdo vse je že izbral svojo skladbo in katerega predstavnika. Tabelo bomo vseskozi posodabljali, tudi ko bo morebiti izbran le predstavnik, skladba pa še ne, ali ko bosta znana izvajalec in naslov skladbe, skladba pa še ne bo izdana.

Potrudili se bomo, da bomo tudi letos vaš kredibilen in osvežujoč vir evrovizijskih novic do velikega finala Pesmi Evrovizije v Torinu 14. maja!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec