To je evrovizijski letnik 2023!

Vsako leto se 1. septembra poleg novega šolskega leta prične tudi novo evrovizijsko leto. Zakaj? Pesmi, ki so izbrane po 1. septembru lahko namreč sodelujejo na Pesmi Evrovizije naslednje leto.

In vsako novo evrovizijsko leto prinese novo iskanje okrog štiridesetih pesmi, ki jih izberejo posamezne sodelujoče države. Pesmi in izvajalce države izberejo interno ali preko nacionalnih izborov, ki jih gledalci spremljajo preko televizijskih ekranov. Načini glasovanja za izbor zmagovalca pa so lahko zelo različni. Precej standardno je tisto, da zmagovalca odločita telefonsko glasovanje in strokovna žirija, ki prispevata vsak polovico končnega seštevka. Lahko pa je odločevalec tudi le telefonsko glasovanje ali pa samo strokovna žirija - izbori potekajo v enem večeru ali pa preko več predizborov, četrtfinalov, polfinalov in finalov.

In tudi letos nam je uspelo!

Če pogledamo statistiko, je 37 držav letos svoje predstavnike in pesmi izbralo takole:

  • 12 predstavnikov je bilo izbranih interno, prav tako njihove pesmi
  • 24 predstavnikov je bilo izbranih na nacionalnih izborih in s tem tudi njihove pesmi
  • 1 predstavnica je bila izbrana preko drugega formata glasbenega tekmovanja, pesem pa je bila nato izbrana interno.

Tako lahko vidimo, da so tudi letos bili predstavniki in njihove pesmi večinsko še vedno izbrane na nacionalnih izborih, a se je kar tretjina (33%) držav odločila, da predstavnika izberejo interno.

Med temi je tudi RTV Slovenija, ki se je letos odločila, da bodo interno izbrali Joker Out s pesmijo Carpe Diem – zato letos izbora EMA nismo imeli.

Izbor letošnjih pesmi je pester, kot se za Pesem Evrovizije spodobi – nekateri pravijo, da je eden pestrejših v zadnjih letih.

Na letošnji Pesmi Evrovizije je kar 5 izvajalcev, ki so že nastopali na Pesmi Evrovizije. Italijanski predstavnik je že nastopil na Pesmi Evrovizije leta 2013, litovska predstavnica leta 2015. Moldavski predstavnik in švedska predstavnica sta celo nastopila istega leta 2012, gruzijska predstavnica pa je nastopila leta 2011 na Otroški Pesmi Evrovizije. In med povratniki sta kar dve zmagovalki! Loreen je Švedski pripela zmago leta 2012, Iru pa Gruziji na Otroški pesmi Evrovizije 2011.

Stavnice

Vsako leto pa so zelo popularne tudi stavnice, kdo bo zmagal na Pesmi Evrovizije oz. se bo iz polfinala uvrstil v finale.

Na stavnicah za zmagovalca, potem ko so znane vse pesmi, še vedno prepričljivo vodi švedska predstavnica Loreen s pesmijo Tattoo (40%). Na drugem mestu je Finska (15%), na tretjem pa Ukrajina (12%). Do desetega mesta pa si sledijo Norveška (5%), Združeno kraljestvo (3%), Izrael (3%), Španija (2%), Češka (2%), Gruzija (2%) in Avstrija (2%). Slovenija je trenutno na 30. Mestu (<1%).

Stavnice za 10 držav, ki so bodo iz posameznega polfinala uvrstile v finale, še niso odprte.

Seveda se bodo karte verjetno še dodobra premešale, ko se bodo pričele vaje na evrovizijskem odru, kar se je zgodilo že večkrat v preteklosti – a nekateri oboževalci Pesmi Evrovizije so kljub temu prepričani, da je bivša zmagovalka Pesmi Evrovizije 2012 Loreen zelo zelo resna kandidatka, da veliki kristalni mikrofon ob koncu ponovno dvigne v zrak.

A pustimo špekulacije zaenkrat ob strani – zdaj UŽIVAJMO v NOVIH evrovizijskih melodijah z letnico 2023!

Za vas smo pripravili tudi YouTube Playlisto, da lahko pesmi poslušate kjerkoli. Pripravili smo listo obeh polfinalov, finala in vseh pesmi letošnje Pesmi Evrovizije.

MI BOMO CELO NOČ PLESALI, LJUBILI SE IN SE IGRALI!

VSE izbrane pesmi letošnje Pesmi Evrovizije 2023

Izbrane pesmi PRVEGA polfinala Pesmi Evrovizije 2023

Izbrane pesmi DRUGEGA polfinala Pesmi Evrovizije 2023

Izbrane pesmi finala Pesmi Evrovizije 2023

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec