Slovenija v prvem polfinalu!

Danes 10 minut čez četrto popoldan, je v mestni hiši v Rotterdamu potekal žreb, ki je določil, v katerem izmed obeh polfinalov bodo nastopale posamezne države, nadalje pa ali bodo nastopile v prvi ali v drugi polovici polfinala.

A še preden se je začel težko pričakovani žreb, so gostitelji letošnje Pesmi Evrovizije k besedi povabili še županjo Tel Aviva, kjer je Pesem Evrovizije potekala lani. Ta je v svojem nagovoru predvsem strnila občutke in spomine na preteklo Pesem Evrovizije v Izraelu in nizozemskim organizatorjem zaželela predvsem, da naj si drznejo sanjati popolno Pesem Evrovizije. Zatem je na zdaj že znameniti obroč s ključi preteklih gostiteljic Pesmi Evrovizije zaklenila še ključ lanske Pesmi Evrovizije v Tel Avivu in ga predala županu mesta Rotterdam, kamor se evrovizijska karavana seli letos.

Predaja obroča s ključi Pesmi Evrovizij

Sledil je najprej žreb, ki je določil v katerem izmed polfinalov bo glasovalo velikih pet (Francija, Italija, Nemčija, Španija in Velika Britanija) ter država gostiteljica Nizozemska.

Italija, Nemčija in Nizozemska bodo glasovale v prvem polfinalu.

Francija, Španija in Velika Britanija bodo glasovale v drugem polfinalu.

Polfinalno glasovanje velikih pet in gostiteljice

Nato je sledil žreb držav, ki je določil v katerem polfinalnem večeru bodo nastopile posamezne države in nato še v kateri polovici polfinala bodo izvedle svojo pesem.

Žreb je Sloveniji naklonil prvo polfinale, v njem pa bo nastopila v prvi polovici. Tako se je za Slovenijo zgodil enak žreb kot lani, ko sta Zala in Gašper prav tako nastopila v prvi polovici prvega polfinala. Bo tudi letos to recept za uspeh uvrstitve v veliki finale?

Poleg Slovenije bodo v prvem polfinalu nastopile še:

- prva polovica: Severna Makedonija, Belorusija, Litva, Švedska, Avstralija, Irska, Rusija

- druga polovica: Norveška, Ciper, Hrvaška, Azerbajdžan, Malta, Izrael, Ukrajina, Romunija in Belgija.

Države prvega polfinala

V drugem polfinalu pa bodo nastopile:

- prva polovica: Avstrija, Moldavija, Poljska, San Marino, Srbija, Islandija, Češka, Grčija, Estonija

- druga polovica: Danska, Bolgarija, Švica, Finska, Armenija, Latvija, Gruzija, Portugalska, Albanija.

Države drugega polfinala

V spodnjem videu si lahko še enkrat ogledate žreb, ki je potekal danes v Rotterdamu.

Mi pa lahko rečemo le, da čakamo, kaj nam bo prinesla letošnja EMA 2020, ki bo 22. februarja določila, kdo bo Slovenijo zastopal v prvi polovici prvega polfinalnega večera letošnje Pesmi Evrovizije, ki bo 12. maja v Rotterdamu.

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec