Znano je! Po dolgih 44 letih bo naslednje leto Pesem Evrovizije 2020 na Nizozemskem! Po zanimivem finalu in razburljivem sporočanju glasov najprej žirij in nato še telefonskega glasovanja, je ob koncu veliki kristalni mikrofon visoko v zrak dvignil Duncan Laurence, ki je prepričljivo odpel svojo zmagovalno pesem Arcade.

Zaradi novega načina glasovanja in sporočanja glasov, je tudi ta del Pesmi Evrovizije postal bolj zanimiv, predvsem končnica, ko se glasovi telefonskega glasovanja sporočajo "v paketu" za vsako državo. Po napeti končnici je tako bilo jasno, da je zmaga v nizozemskih rokah.

Glasovi žirij

Glasovi žirij so vsaj pri vrhu bili tesno skupaj. Švedska, ki je zmagala po glasovanju strokovnih žirij je bila le dve točki pred Severno Makedonijo, ki je zasedla drugo mesto, Nizozemec je za Severno Makedonijo zaostal le 6 točk. Slovenija je po glasovanju strokovnih žirij zasedla 17. mesto s 46 točkami. Glasovi žirije iz Belorusije so bili po tem, ko so bili javno objavljeni še pred finalom, izločeni. EBU jih je nadomestila z "združenimi" glasovi. Kaj točno to pomeni in na kakšen način so to napravili EBU ni pojasnila. Našli pa smo razlago, da so najverjetneje vzeli kombinirane glasove Armenije, Azerbajdžana, Rusije in Gruzije, jih razvrstili od prvega do zadnjega, nato pa točke podelili od najslabše pesmi navzgor (najslabša 12 točk, predzadnja 10 točk itn.). Uradnega pojasnila EBU v zvezi z beloruskimi glasovi EBU ni dala. Tabelo s točkami glasovanja strokovnih žirij si lahko ogledate spodaj.

Rezultati glasovanja strokovnih žirij

Telefonsko glasovanje

Rezultati telefonskega glasovanja pa se rahlo razlikujejo od glasov strokovnih žirij. Tudi po telefonskem glasovanju Nizozemska ni osvojila prvega mesta. Presenetljivo je prvo mesto po mnenju ljudstva pripadlo Norveški, ki je po glasovanju strokovnih žirij bila šele petnajsta. Nizozemec je prejel 30 točk manj, tretje mesto pa je zasedel Italijan z 253 točkami. Rusija in Švica pa sta sledila na četrtem in petem mestu. Tabelo z s točkami telefonskega glasovanja si lahko ogledate spodaj.

Eurovision Mash-up in Madonna

Čas med telefonskim glasovanjem pa so nam skrajšali prejšnji zmagovalci in nepozabni udeleženci Pesmi Evrovizije v mešanici njihovih evrovizijskih pesmi, le da so med sabo zamenjali mesta. Tako so Conchita Wurst, Mans Zelmerlow, Eleni Foureira, Verka Seruchka in Gali Atari navdušili z izvedbami in predstavili odlično točko. Zatem pa je prvič na evrovizijski oder stopila svetovna pop ikona Madonna, ki je ob 30. obletnici izdaje singla Lika A Prayer tega ponovno predstavila v dvorani EXPO Tel Aviv (sicer rahlo neuglašena), zatem pa je premierno prestavila še najnovejši single iz njene nove zgoščenke Madame X, ki izzide junija.

Znano je kam, že vemo kje in kdaj?

Duncan Laurence je tako prišel do zmage na letošnji pesmi Evrovizije, kljub temu, da je po glasovnih strokovne žirije zasedel peto mesto, na telefonskem glasovanju pa drugo. A skupne točke so tiste, ki štejejo, in tukaj je Duncan zbral 492 točk, kar je zadostovalo za skupno zmago in rajanje se je lahko pričelo.

Zdaj vemo, da se naslednje leto karavana Pesmi Evrovizije seli na Nizozemsko med mline na veter. A EBU za zdaj še ni sporočila točnega datuma, mesto gostitelja prihodnje Pesmi Evrovizije pa bo verjetno znano šele konec poletja ali začetek jeseni. Zdaj se bodo po vsej verjetnosti pričele zbirati neuradne prijave, ki bodo nato postale uradne, med njimi pa bo nacionalna televizija v sodelovanju z EBU določila mesto, ki bo gostilo evrovizijski šov. Po vsej verjetnosti bo to Amsterdam, saj ponuja vse, kar organizacija Pesmi Evrovizije potrebuje, a tudi Rotterdam, Haag, Arnhem, Maastricht se omenjajo kot možnosti za organizacijo. A to so zaenkrat zgolj špekulacije in do razkritja, v katerem mestu bo Pesem Evrovizije je še daleč. Datumsko se kot najverjetnejše omenja datume 12., 14. in 16. maj, vendar bo tudi tu potrebno na uradne informacije še malo počakati.

Pesem Evrovizije z letnico 2019 je tako končana, Izraelska televizija KAN jo je speljala brez večjih spodrsljajev, k sreči pa tudi ni bilo večjih nemirov v Tel Avivu in Izraelu nasploh, zavoljo strogih varnostnih ukrepov.

Si želite ogledati zmagovalce prejšnjih let? Kliknite tukaj.

Čestitke zmagovalni pesmi in se vidimo prihodnje leto na Nizozemskem!

Vir fotografij: eurovision.tv
Vir:
Vir:
Do pesmi evrovizije še
0
DNI
:
0
UR
:
0
Min