Sedem mest si želi Pesmi Evrovizije 2023

Kmalu po zaključku letošnje Pesmi Evrovizije v Torinu 2022 se je po zmagi Ukrajine začelo špekulirati, kje bo potekal glasbeni spektakel naslednje leto. EBU je v začetku poletja nato uradno sporočila, da glasbeni dogodek zaradi vojne situacije ne more potekati v Ukrajini. Kmalu zatem pa je postalo jasno, da bo organizacijo v imenu Ukrajine prevzelo Združeno kraljestvo, katerega predstavnik je v Torinu pristal tik pod vrhom.

Iskanje mesta v Združenem kraljestvu in EBU zahteve

Nato je kar 20 mest iz vseh štirih držav Združenega kraljestva (Anglija, Severna Irska, Wales in Škotska) izrazilo željo in pripravljenost, da gostijo največji glasbeni dogodek na svetu.

BBC in EBU sta po pogovorih in oddanih vlogah nato odločili, da po preliminarnem postopku pričneta podrobnejše pogovore s kar sedmimi mesti, katerih imena smo izvedeli pred slabim tednom dni.

Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle in Sheffield se tako pripravljajo na drugi krog »pogajanj« z EBU in BBC, pripraviti pa morajo seveda tudi obsežen načrt, kako bo Pesem Evrovizije 2023 pod njihovo taktirko potekala.

Pri pripravi načrta pa je EBU izrecno sporočila, da bo tehtala tudi dejstvo, kako se bo tekmovanje poklonilo ukrajinski kulturi, glasbi in ljudem. S tem je poudarila dejstvo, da Združeno kraljestvo gosti Pesem Evrovzije zaradi nezmožnosti Ukrajine, in da mora ukrajinska zmaga Kalush Orchestra in ukrajinska kultura vsekakor odmevati pri pripravi prihodnje Pesmi Evrovizije.

Kriteriji

Kot že vemo, mora mesto, ki gosti Pesem Evrovizije, zadostiti kar strogim in težkim kriterijem.

Kriteriji, ki jih mora izpolnjevati mesto, ki želi gostiti Pesem Evrovizije so:

  • mednarodno letališče, ki je od mesta oddaljeno največ 90 minut vožnje,
  • imeti mora na razpolago več kot 2000 hotelskih sob, ki so v bližini prizorišča,
  • infrastruktura (stadion/dvorana/center), ki je zmožna gostiti velike dogodke, ki potekajo v živo z izpolnjevanjem vsaj kriterijev, ki so našteti.

Infrastruktura prizorišča (stadion/dvorana/center) mora:

  • biti pokrita, imeti mora prezračevalni in hladilni sistem ter biti dovolj velikega obsega,
  • biti sposobna gostiti vsaj 8000 do 10000 gledalcev, upoštevajoč dejstvo, da to predstavlja 70% polne kapacitete zaradi velikosti odra in ostale produkcije,
  • imeti dovolj veliko glavno dvorano, ki ima vso potrebno infrastrukturo za postavitev odra, dovolj veliko nosilnost strehe, enostaven dostop za dostavo opreme ipd.,
  • v bližini v povezavi z glavno dvorano imeti dovolj prostora za novinarsko središče, garderobe, prostor za delegacije ter vse ostale produkcijske potrebe,
  • zagotoviti, da je dvorana na voljo 6 tednov pred pričetkom vaj, 2 tedna samega dogajanja in izvedbe Pesmi Evrovizije ter teden dni po koncu; skupno 9 tednov.

Šušlja se, da se prav pri dvorani najbolj zapleta, saj naj bi mesta imela precejšnje težave poiskati dvorano, ki bi jo lahko sprostili za kar 9 tednov in ki bi ustrezala zahtevnim tehnično produkcijskim standardom, ki jih terja Pesem Evrovizije.

Stavnice

A kot so stavnice živahne pri iskanju potencialnega evrovizijskega zmagovalca, tako so stavnice tokrat živahne tudi pri iskanju potencialnega evrovizijskega mesta.

Na stavnicah z naskokom vodi Glasgow s 43%, sledi mu Birmingham s 25%, na tretjem mestu pa je Manchester z 10%. Sledijo Liverpool (8%), Leeds (7%), Newcastle (4%) in Sheffield (3%). Tudi med oboževalci se govori, da ima največ možnosti Glasgow, ki evrovizijskega šova še ni gostil. Birmingham je namreč gostil zadnjo Pesem Evrovizije na britanskih tleh, in sicer leta 1998. Pred tem je Združeno kraljestvo Pesem Evrovizije gostilo štirikrat v Londonu (1960, 1963, 1968, 1977) in pa po enkrat v Edinburghu (1972), Brightonu (1974) in Harrogatu (1982).

V katerem mestu se bodo prihodnje leto zbrale delegacije iz več kot 40 držav bosta EBU in BBC najverjetneje sporočila v začetku ali pozno jeseni.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec