RUSIJI prepoved nastopa na Pesmi Evrovizije

Potem, ko je včeraj odjeknila vest, da so se organizatorji letošnje Pesmi Evrovizije odločili, da bosta Rusija in Ukrajina še vedno lahko nastopili maja v Torinu, saj je Pesem Evrovizije nepolitično tekmovanje, se je evropska radiodifuzna zveza (EBU) danes odločila drugače.

EBU je sporočila, da ruskega predstavnika na letošnji Pesmi Evrovizije v Torinu, zaradi vseh znane vojne situacije z Ukrajino, ne bo.

Sprejetje odločitve je temeljilo na posvetu z vsemi članicami EBU in organizatorji, kjer so ugotovili, da je potrebno zagovarjati pravila prireditve in njene vrednote. Prav tako so ugotovili, da bi ruski nastop škodoval ugledu samega tekmovanja.

Pred to odločitvijo je danes finska delegacija sporočila, da na Pesem Evrovizije ne bo poslala svojega predstavnika, če bo na njej nastopila Rusija, enako pa so zatem sporočili še iz estonske in latvijske delegacije.

EBU je v izjavi za javnost še zapisala:

Ostajamo predani ščitenju vrednot kulturnega tekmovanja, ki promovira mednarodno izmenjavo in razumevanje, združuje občinstva, skozi glasbo praznuje raznolikost in na enem odru združi Evropo.

Uradna izjava za javnost, ki jo je objavila EBU:

Uradna izjava EBU za javnost.
Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec