Rezultati Pesmi Evrovizije 2024 – Divided by Music

Letošnja Pesem Evrovizije v Malmöju je bila … no vse prej, kot povsem normalna edicija Pesmi Evrovizije. Pa ne v organizacijskem smislu. Že takoj na začetku moramo priznati, da je švedska televizija SVT za gledalce pripravila prvovrsten glasbeni spektakel, ki se ga ne bi branila nobena država, ki gosti Pesem Evrovizije. Evrovizijski oder je letos ponudil izjemno širino. S svojo nekonvencionalno obliko, ter velikim LED zaslonom in »lebdečimi« LED kockami in reflektorskimi kvadrati je pričaral edinstveno izkušnjo za vsako pesem, ki se je predstavila na tem odru.

Resnično se je še enkrat pokazalo in izkazalo, da je v tehničnem smislu Pesem Evrovizije res šov, ki vsako leto ponudi tisti najboljše od moderne tehnologije luči, LED zaslonov in raznoraznih efektov in animacij. In če so lani v Liverpoolu imeli »težavo«, kako obesiti velik »LED sendvič oz. opekač« za zmagovalni Loreenin nastop, se je zdelo, da je švedska televizija z letošnjimi premikajočimi kockami in žarometnimi kvadrati vrgla rokavico tako BBCju, kot tudi nedelujočemu kinetičnemu soncu v Torinu leta 2022.

Večjo kritiko pri organizaciji so si Švedi prislužili le pri turkizni preprogi in otvoritveni slovesnosti, ki pa resnično nista dosegli učinka, kot ga takšna prireditev more in kot smo ga bili nenazadnje vajeni v prejšnjih letih. Je bila to posledica tega, da je večino denarja šlo za prvovrstni šov, ali pa je SVTju zmanjkalo časa in interesa za »postransko« stvar na Pesmi Evrovizije – no to presodite sami.

Letos je veliki kristalni mikrofon v zrak dvignil_a Nemo za Švico! Švica je tako tretjič zmagala na Pesmi Evrovizije. Prvo zmago je zabeležila na prvi Pesmi Evrovizije leta 1956, ko je s pesmijo Refrain zmagala Lys Assia. Drugo zmago je vknjižila pred 36. leti, ko je leta 1988 s pesmijo Ne partez pas sans moi za Švico zmagala Celine Dion!

Pa pojdimo od komentarja organizacije še h komentarju in analizi rezultatov in glasovanja v obeh polfinalih večerih ter v  velikem finalu Pesmi Evrovizije 2024, ki je bila 68. po vrsti!

POVZETKI ANALIZE

Polfinala

V prvem polfinalu sta na prvih dveh mestih bili Hrvaška (1.) in Ukrajina (2.) z le 4 točkami razlike. Ukrajina je v prvem polfinalu bila na prvih treh mestih v 16. od 18. držav.

Slovenija je bila deveta, prejela je točke od dvanajstih držav, 12 točk pa je podelila Hrvaški.

V drugem polfinalu sta na prvih dveh mestih bila Izrael (1.) in Nizozemska (2.) z le 12 točkami razlike. Izrael je v drugem polfinalu bil na prvih treh mestih v 17. od 19. držav. Izrael v drugem polfinalu točk ni prejel le od San Marina. Izrael se je v polfinalu tako uvrstil na prva tri mesta v vseh državah, razen v Armeniji in San Marinu.

Stavnice so pravilno napovedale osem finalistov iz prvega polfinala, zgrešile so pri Poljski in Avstraliji, namesto njiju sta se v finale uvrstili Slovenija in Srbija. V drugem polfinalu so stavnice pravilno napovedale devet finalistov, zmotile so se pri Belgiji, namesto nje se je v finale uvrstila Latvija, ki so ji stavnice napovedale zadnje mesto v polfinalu.

Finale

Švicar je od strokovnih žirij prejel 85% vseh možnih točk za posamezno državo.

Hrvat je na telefonskem glasovanju prejel 76% vseh možnih točk za posamezno državo.

Prvih pet držav je skupaj osvojilo 2411 točk, kar predstavlja 55% vseh podeljenih točk.

Švica je prejela točke od 35. strokovnih žirij (22 dvanajstic, od Hrvaške 0 točk), na telefonskem glasovanju je Švica prejela točke od 37. držav, a je osvojila le eno dvanajstico (kot v polfinalu).

Hrvaška je prejela točke od 30. strokovnih žirij (2 dvanajstici), na telefonskem glasovanju je Hrvaška prejela točke od prav vseh držav (9 dvanajstic).

Švicar je močno prepričal strokovne žirije (365), Hrvatu pa je kljub odličnemu rezultatu telefonskega glasovanja (337) zmanjkalo, zaradi prevelike razlike do Švice pri strokovnih žirijah (155 točk!, a je vseeno osvojil tretje mesto pri strokovnih žirijah).

Tretjeuvrščena Ukrajina je bila pri strokovnih žirijah na petem mestu, na telefonskem glasovanju na tretjem mestu.

Četrtouvrščena Francija je pri strokovnih žirijah zasedla drugo mesto, na telefonskem glasovanju pa četrto mesto.

Izrael je posebna zgodba letošnje Pesmi Evrovizije. V finalu je bil pri Izraelu velik razkorak med točkami strokovne žirije in točkami na telefonskem glasovanju.

Izrael je prejel točke od le enajstih strokovnih žirij in zasedel 12. mesto.

A je Izrael požel velik uspeh na telefonskem glasovanju gledalcev. Prejel je namreč točke od vseh držav, razen od Hrvaške in Ukrajine: 15 dvanajstic, kar je največ letos (6 več kot Hrvaška!), 7 desetic in tri osmice. Dvanajstice je Izrael prejel od Nemčije, Belgije, Francije, San Marina (sestavljen rezultat*), Švedske, Portugalske, Nizozemske, Luksemburga, Italije, Združenega kraljestva, Finske, Španije, Švice, Avstralije in Preostalega sveta. Desetice je prejel od Slovenije, Moldavije, Irske, Češke, Avstrije in Albanije. Izrael se je torej na enega izmed prvih treh mest uvrstil v kar 25. državah. Hrvat v 27. državah. Izrael je na telefonskem glasovanju zmagal v 15. državah, Hrvat v devetih.

Slovenija je svoje točke v skupnem seštevku podelila takole: Francija 19 točk, Hrvaška 18, Švica 14, Izrael 10, Srbija 9, Ukrajina 8, Portugalska 8, Armenija, Italija 6, Ciper, Luksemburg 5, Irska 3, Grčija 2 in Švedska 1. Točke smo tako podelili 14. državam.

Strokovna žirija in gledalci so oboji podelili točke le šestim državam (Francija, Hrvaška, Švica, Srbija, Italija in Irska), pri osmih državah pa so se mnenja razhajala. Enako število so podelili le Italiji (3 točke vsak).

Slovenija je v finalu prejela 15 točk od strokovnih žirij (Hrvaška 10, Azerbajdžan 3, Albanija 2), na telefonskem glasovanju pa je prejela 12 točk (Hrvaška 10, Srbija 2).

Slovenija je pri strokovnih žirijah končala na 21. mestu, pri gledalcih pa na 22. mestu. V skupnem seštevku je to bilo dovolj le za 23. mesto.

Čeprav se na prvi pogled zaradi Hrvaške in Švice zdi, da so imele strokovne žirije in gledalci zelo različen okus, temu vendarle ni tako. Kar sedem držav so med najboljših deset uvrstile tako strokovne žirije, kot gledalci. Še več! Če izvzamemo Izrael, potem prvih šest mest zasedajo iste države tako pri strokovni žiriji kot pri gledalcih, le v drugem vrstnem redu; to so Švica, Hrvaška, Ukrajina, Francija, Irska in Italija. Le Irska je osvojila šesto mesto pri obeh.

Največji razkorak med strokovno žirijo in gledalci se je letos zgodil pri Portugalski – žirija jo je uvrstila na 7. mesto, gledalci pa šele na 20., kar je 13. mest razlike.

Lani je pri kar desetih državah bilo več kot 10 mest razlike, največ pri Hrvaški (18 mest razlike), medtem ko je letos več kot deset mest razlike le pri treh državah (največja razlika 13 mest).

Na zadnjem mestu v finalu je že dvanajstič pristala Norveška (rekord med vsemi državami), nazadnje se ji je to zgodilo leta 2012. Nobena država v letošnjem finalu ni ostala brez točk, edino ničlo je zabeležilo Združeno kraljestvo, ki na telefonskem glasovanju ni osvojilo nobene točke (od strokovne žirije jih je prejelo 46).

Stavnice so letos po štirih letih prvič napačno napovedale zmagovalca Pesmi Evrovizije. Hrvaški so napovedale zmago s kar 52% verjetnostjo, drugo mesto Izraelu (16%), tretje pa Švici (15%). Pravilno so napovedale prvih šest mest, zmotile so se le pri vrstnem redu. Pravilno so napovedale le četrto mesto Francije. Pri najboljših deset so pravilno napovedale sedem držav, zgrešile so pri Finski, Grčiji in Avstriji; namesto teh so se med najboljših deset uvrstile Armenija, Švedska in Portugalska.

Največji padec med stavnicami in končnim mestom je zabeležila Avstrija, ki so ji stavnice napovedale 10. mesto, a je končala predzadnja 24. (14 mest razlike).

Največji vzpon glede na stavnice pa sta zabeležila Portugalska in Luksemburg; Portugalski so stavnice napovedale 21. mesto, pa je bila na koncu 10., Luksemburgu pa 24. mesto, a je bil na koncu 13. (11 mest razlike).

PODROBNEJŠA ANALIZA

Prvi polfinale
Rezultati prvega polfinala Pesmi Evrovizije 2024

Tako kot lani, je tudi letos obveljalo pravilo, da v obeh polfinalih 10 finalistov določi le telefonsko glasovanje, glasovi strokovne žirije pa nadomestijo telefonsko glasovanje samo v primeru kakršnekoli nepravilnosti. Prav tako je tudi letos ostal set evrovizijskih točk, ki so ga podelili gledalci Preostalega sveta (Rest of the World), ki pa niso imeli svoje strokovne žirije.

Skupaj je bilo v drugem polfinalu podeljenih 1102 točki, posamezna država pa je lahko prejela največ 216 točk.

V prvem polfinalnem večeru je zmago slavil Hrvat Baby Lasagna s 177 točkami, enako število točk je v prvem polfinalu lani dosegel tudi Finec Kääariä. Le štiri točke manj je letos prejela Ukrajina (173) in zasedla drugo mesto. Irska na tretjem mestu je za Ukrajino zaostajala že debelih 49 točk (124), še pet manj (119) pa jih je na četrtem mestu zbrala Litva. Peto mesto je zasedel Luksemburg s 117 točkami.

Nato je zopet sledil večji razkorak med 5. in 6. mestom (50 točk): Ciper je bil 6., Finska 7., Portugalska 8., Slovenija 9. in Srbija 10.

Za sedem točk je finale zgrešila Avstralija, ki je zasedla 11. mesto, zadnje mesto pa je z le tremi osvojenimi točkami zasedla Islandija.

Iz rezultatov vidimo, da sta prvi polfinale prepričljivo osvojili Hrvaška in Ukrajina. Zatem je od 3. do 5. mesta bilo le 7 točk razlike, med 6. in 10. mestom pa zgolj 20 točk razlike.

Prvih pet držav je tako skupaj osvojilo kar 710 točk, kar je slabih 65% vseh podeljenih točk. Slabo tretjino vseh podeljenih točk sta osvojili Hrvaška in Ukrajina skupaj.

Hrvaška je dosegla 82% odstotkov vseh možnih točk za posamezno državo.

Podrobne točke

Hrvaška je v polfinalu prejela 8 dvanajstic, 3 desetice in 3 osmice; prejela je točke od vseh držav.

Ukrajina je prejela 5 dvanajstic, 6 desetic in 5 osmic, točke pa je prejela od vseh držav. Ukrajina je zasedla nižje mesto od tretjega samo v Združenem kraljestvu in Srbiji.

Irska ni prejela nobene dvanajstice, prejela pa je 3 desetice in 4 osmice, je pa prejela točke od vseh držav.

Dvanajstice so prejele še Litva (dve), Ciper (dve), Portugalska (eno) in Srbija (eno).

Slovenija je v polfinalu prejela točke od dvanajstih držav; desetici od Srbije in Hrvaške, sedmico od Preostalega sveta, nato pa še štirici od Poljske in Moldavije, tri točke od Portugalske, Litve, Finske in Avstralije, dve točki od Cipra in eno točko od Luksemburga in Azerbajdžana.

Slovenija je na telefonskem glasovanju podelila točke tako: Hrvaška 12, Srbija 10, Ukrajina 8, Ciper 7, Litva 6, Luksemburg 5, Irska 4, Finska 3, Portugalska 2, Poljska 1.

Stavnice

Stavnice so v prvem polfinalu pravilno napovedale 8 finalistov. Zmotile so se pri Poljski in Avstraliji, namesto njiju sta se v finale prebili Srbija in Slovenija!

Srbiji in Sloveniji so stavnice napovedale 11. in 12. mesto, a sta ti dve mesti na koncu zasedli prav Avstralija (11.) in Poljska (12.).

Stavnice so pravilno napovedale prvo in drugo mesto, tretje in četrto mesto pa so stavnice napovedale ravno obratno (Litva 3., Irska 4.), kot je bilo dejansko (Irska 3., Litva 4.). So pa stavnice pravilno napovedale zadnja tri mesta tudi v vrstnem redu (Moldavija 13., Azerbajdžan 14. in Islandija 15.).

K sreči so se pri Sloveniji letos stavnice zmotile, saj nam niso napovedale finala (12. mesto).

Drugi polfinale
Rezultati drugega polfinala Pesmi Evrovizije 2024

Skupaj je bilo v drugem polfinalu podeljenih 1160 točk, posamezna država pa je lahko prejela največ 228 točk.

V drugem polfinalu je zmagovalec bil Izrael s kar 194 točkami, z 12 točkami zaostanka pa mu je sledila Nizozemska (182 točk). Na tretje mesto se je uvrstila Armenija s 137 točkami, zmagovalka Švica pa je v drugem polfinalu zasedla šele četrto mesto (132 točk). Nato je do petega mesta, ki ga je zasedla Grčija, sledila večja razlika v točkah (46). 6. je bila Estonija, 7. Latvija, 8. Gruzija, 9. Avstrija in 10. Norveška.

Češka je na enajstem mestu zgrešila finale za le šest točk, Danska je na 12. mestu osvojila le dve točki manj od Avstralije. Zadnja je bila s 13. točkami Malta.

Tudi v drugem polfinalu sta bili na vrhu dve favoritki – Izrael in Nizozemska. Zatem je s 45 točkami razlike sledilo tretje mesto Armenije, ki pa je pred četrto Švico imela le 5 točk prednosti. Med 5. in 10. mestom je bilo le 45 točk razlike.

Tudi v drugem polfinalu sta Izrael in Nizozemska na prvih dveh mestih osvojili slabo tretjino vseh podeljenih točk, prve štiri države pa so skupaj osvojile 55% vseh podeljenih točk.

Izrael je osvojil le 34 točk manj od vseh možnih, kar je kar 85% vseh možnih točk za posamezno državo.

Podrobne točke

Izrael je od 10 držav prejel 12 točk (Preostali svet, Norveška, Nizozemska, Italija, Francija, Španija, Danska, Češka, Švica, Albanija), od šestih držav je prejel 10 točk, 8 točk od Estonije in 6 točk od Armenije. Točk ni prejel le od San Marina, je pa res, da se pri San Marinu upoštevajo točke strokovne žirije, saj zaradi majhnosti države televoting ni mogoč. Izrael se je v polfinalu tako uvrstil na prva tri mesta v vseh državah, razen v Armeniji in San Marinu.

Nizozemska je prejela 12 točk od štirih držav (Malta, Grčija, Belgija in Avstrija), 10 točk je prejela od osmih držav, od petih držav po 8 točk, od Izraela in Francija pa 7 točk. Prejela je točke od vseh držav.

Armenija je prejela dve dvanajstici (Izrael in Gruzija), dvanajstico so prejeli še Grčija, Estonija, Latvija in Švica (le eno!).

Stavnice

V drugem polfinalu so stavnice pravilno napovedale devet od desetih finalistov. Pravilno so napovedale države na prvih petih mestih, a v napačnem vrstnem redu. Stavnice so zmago napovedale Nizozemski, ki je bila druga, Izraelu pa so napovedale šele četrto mesto, a je v drugem polfinalu zmagal.

Grdo so se stavnice zmotile pri desetem polfinalistu. Deseto mesto so napovedale Belgiji, a se je v finale uvrstila Latvija, ki je na stavnicah bila na zadnjem mestu. Enajsto mesto so stavnice napovedale Malti, ki pa je v drugem polfinalu bila zadnja.  

Veliki finale
Rezultati finala Pesmi Evrovizije 2024

Skupaj je v finalu bilo podeljenih 4350 točk; strokovne žirije so podelile 2146 točk, telefonsko glasovanje pa 2204 točke (dodaten set evrovizijskih točk od Preostalega sveta). Posamezna država je lahko prejela največ 432 točk od strokovnih žirij in 444 točk na telefonskem glasovanju, skupno 876 točk.

Na 68. Pesmi Evrovizije je slavila Švica (591 točk), na drugem mestu pa je z le 44 točkami zaostanka končala ljubljenka občinstva Hrvaška (547 točk). Tretje mesto je osvojila Ukrajina (453 točk), četrto pa Francija (445 točk). Od petega do desetega mesta so si sledili: Izrael (375 točk, 5.), Irska (278 točk, 6.), Italija (268 točk, 7.), Armenija (183 točk, 8.), Švedska (174 točk, 9.) Portugalska (152 točk, 10.).

Na zadnjem mestu v finalu je že dvanajstič pristala Norveška (rekord med vsemi državami), nazadnje se ji je to zgodilo leta 2012. Avstrija je zasedla predzadnje mesto.

Nobena država v letošnjem finalu ni ostala brez točk, edino ničlo je zabeležilo Združeno kraljestvo, ki na telefonskem glasovanju ni osvojilo nobene točke (od strokovne žirije jih je prejelo 46).

Švicar je prejel kar 67% vseh možnih točk za posamezno državo in 13,5% vseh podeljenih točk. Od strokovnih žirij je prejel 85% vseh možnih točk za posamezno državo.

Hrvat je prejel 62% vseh možnih točk za posamezno državo in 12,5% vseh podeljenih točk. Na telefonskem glasovanju je prejel 76% vseh možnih točk za posamezno državo.

Prvih pet držav je skupaj osvojilo 2411 točk, kar predstavlja 55% vseh podeljenih točk.

Švica in Hrvaška

Letos se je drugo leto zapored zgodilo, da je v skupnem seštevku zmagal favorit strokovnih žirij, zmagovalec po mnenju gledalcev pa je pristal na drugem mestu. Če je lani med prvim in drugim mestom bilo 57 točk razlike, je ta razlika letos bila še manjša – le 44 točk.

Švicar je letos , kot lani Švedska, je pa pri gledalcih osvojil nekaj manj točk kot Švedska lani. Na drugi strani je Hrvaška letos osvojila nekaj več točk pri strokovnih žirijah, kot lani Finska, a je Finec lani od gledalcev osvojil 39 točk več, kot letos Hrvat.

Švica je prejela točke od 35. strokovnih žirij: prejela je 22 dvanajstic, 6 desetic, 2 sedmici, 2 šestici in 3 petice. Le ena strokovna žirija ji ni podelila nobene točke – Hrvaška. Slovenska žirija ji je podelila 10 točk.

Na telefonskem glasovanju je Švica prejela točke od 37. držav, a je osvojila je eno dvanajstico in eno desetico, 6 osmic, 8 sedmic in 11 šestic; Hrvaški gledalci so Švici namenili le eno točko, a ji Izrael na telefonskem glasovanju ni podelil nobene točke. Slovenski gledalci so Švici namenili 4 točke.

Švica je 24 točk (12 od strokovne žirije in 12 od gledalcev) prejela le od Ukrajine, 22 točk je prejela od Azerbajdžana, 20 točk pa od Poljske, Litve, Grčije, Finske in Avstrije. Drugo najmanjše število točk ji je podelil Izrael (5 točk), najmanj pa Hrvaška (le eno točko).

Hrvaška je prejela točke od 30. strokovnih žirij: prejela je dve dvanajstici (Srbija in Ciper), 5 desetic (Islandija, Švedska, Malta, Litva, Finska) in 9 osmic. Hrvaška točk ni prejela od šestih strokovnih žirij: Grčije, Portugalske, Belgije, Španije, San Marina in Norveške.

Na telefonskem glasovanju je Hrvaška prejela točke od prav vseh držav: 9 dvanajstic, 12 desetic in 6 osmic. Najmanj, to je 5 točk so ji namenile Gruzija, Izrael, Latvija in Ciper, kar pomeni, da je bil Hrvat na telefonskem glasovanju posameznih držav najmanj šesti. Finec lani je bil najmanj peti.

Tudi Hrvaška je skupno največ 24 točk prejela le od ene države, to je bila Srbija, 22 točk je prejela od Islandije, 20 točk pa od Švedske, Malte, Litve, Finske, Danske in Avstrije.

Tako lahko vidimo, da je Švicar močno prepričal strokovne žirije (365), Hrvatu pa je kljub odličnemu rezultatu telefonskega glasovanja (337) zmanjkalo, zaradi prevelike razlike do Švice pri strokovnih žirijah (155 točk!, a je osvojil tretje mesto pri strokovnih žirijah).

Tretje in četrto mesto

Tretjeuvrščena Ukrajina je prejela točke od 29. strokovnih žirij: 2 dvanajstici, 3 desetice in 3 osmice. Na telefonskem glasovanju pa je Ukrajina prejela točke od vseh držav, razen od Srbije, ki ji ni namenila točk. Prejela je 7 dvanajstic, 8 desetic in 10 osmic. Največ 24 točk je Ukrajina prejela od Moldavije in Češke, najmanj pa os Srbije – zgolj eno točko. Ukrajina je bila pri strokovnih žirijah na petem mestu, na telefonskem glasovanju pa na tretjem mestu.

Četrtouvrščena Francija je prejela točke od 31. strokovnih žirij: 4 dvanajstice (ena od teh od Slovenije), 8 desetic in ena osmica. Na telefonskem glasovanju je prejela točke od vseh držav! Dvanajstico ji je namenila le Armenija, desetico je prejela od štirih, osmico pa od dveh držav. Najmanj dve točki je prejela od Izraela, Preostalega sveta, Združenega kraljestva, Azerbajdžana in Avstralije. Francija je pri strokovnih žirijah zasedla drugo mesto, na telefonskem glasovanju pa četrto mesto.

Petouvrščeni Izrael

Izrael pa je posebna zgodba letošnje Pesmi Evrovizije. Izrael je močno zmagal že v polfinalu na telefonskem glasovanju.

V finalu pa je bil pri Izraelu viden velik razkorak med točkami strokovne žirije in točkami na telefonskem glasovanju.

Izrael je namreč prejel točke od le enajstih strokovnih žirij. Najvišje število točk pa je bilo osem, ki jih je prejel od Nemčije, Cipra in Norveške, prejel pa je še dve petici, eno štirico, štiri trojke in eno dvojko.

Je pa Izrael požel velik uspeh na telefonskem glasovanju gledalcev. Prejel je namreč točke od vseh držav, razen od Hrvaške in Ukrajine: 15 dvanajstic, kar je največ letos (6 več kot Hrvaška!), 7 desetic in tri osmice. Dvanajstice je Izrael prejel od Nemčije, Belgije, Francije, San Marina (ki mu v polfinalu ni namenil nobene točke), Švedske, Portugalske, Nizozemske, Luksemburga, Italije, Združenega kraljestva, Finske, Španije, Švice, Avstralije in Preostalega sveta. Desetice je prejel od Slovenije, Moldavije, Irske, Češke, Avstrije in Albanije. Izrael se je torej na enega izmed prvih treh mest uvrstil v kar 25. državah. Hrvat v 27. državah. Izrael je na telefonskem glasovanju zmagal v 15. državah, Hrvat v devetih.  

(*) V oči bode dvanajstica od San Marina, ki Izraelu v drugem polfinalu ni namenil nobene točke. Spomnimo, da San Marino nima telefonskega glasovanja zaradi premajhnega števila prebivalcev. Točke telefonskega glasovanja so tako sestavljen rezultat z uporabo povprečnih rezultatov televotinga iz nerazkrite vnaprej izbrane skupine držav. Strokovna žirija San Marina v finalu Izraelu ni podelila nobene točke.

V skupnem seštevku je največ 20 točk prejel od Nemčije, najmanj, eno točko, pa od Armenije.

Na telefonskem glasovanju je Izrael prejel le 14 točk manj (323 točk) od prve Hrvaške in zasedel drugo mesto. Pri strokovnih žirijah je zasedel 12. mesto (52 točk).

Kako sta glasovala Slovenija in Preostali svet

Slovenija je svoje točke v skupnem seštevku podelila takole: Francija 19 točk, Hrvaška 18, Švica 14, Izrael 10, Srbija 9, Ukrajina 8, Portugalska 8, Armenija, Italija 6, Ciper, Luksemburg 5, Irska 3, Grčija 2 in Švedska 1. Točke smo tako podelili 14. državam.

Strokovna žirija in gledalci so le šestim podelili točke oboji Francija, Hrvaška, Švica, Srbija, Italija in Irska), pri osmih državah pa so se mnenja razhajala. Enako število sta podelili le Italiji (3 točke vsaka).

Slovenska strokovna žirija: Francija 12, Švica 10, Portugalska 8, Armenija 7, Hrvaška 6, Luksemburg 5, Srbija 4, Italija 3, Grčija 2, Irska 1.

Slovensko telefonsko glasovanje: Hrvaška 12, Izrael 10, Ukrajina 8, Francija 7, Ciper 6, Srbija 5, Švica 4, Italija 3, Irska 2, Švedska 1.  

Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Filip Vidušin, Martin Štibernik, Matevž Česen, Lea Sirk in Maja Keuc.

Slovenija je v finalu prejela 15 točk od strokovnih žirij (Hrvaška 10, Azerbajdžan 3, Albanija 2), na telefonskem glasovanju pa je prejela 12 točk (Hrvaška 10, Srbija 2). Skupno 27 točk.

Slovenske točke na Pesmi Evrovizije 2024

Preostali svet je svoje točke v finalu podelil takole: Izrael 12, Ukrajina 10, Hrvaška 8, Irska 7, Švica 6, Armenija 5, Luksemburg 4, Grčija 3, Francija 2 in Italija 1.

Strokovna žirija vs. gledalci

Čeprav se na prvi pogled zaradi Hrvaške in Švice zdi, da so imele strokovne žirije in gledalci zelo različen okus, temu ob podrobnejšem pogledu vendarle ni tako. Kar sedem držav so med najboljših deset uvrstile tako strokovne žirije, kot gledalci. Še več! Če izvzamemo Izrael, potem prvih šest mest zasedajo iste države tako pri strokovni žiriji kot pri gledalcih, le v drugem vrstnem redu; to so Švica, Hrvaška, Ukrajina, Francija, Irska in Italija. Le Irska je osvojila šesto mesto pri obeh. Enako mesto so gledalci in strokovne žirije namenile le še Armeniji (9.).

Švica, ki je prepričljivo zmagala pri strokovnih žirijah, je pri gledalcih bila šele peta. Hrvaška, ki je zmagala pri gledalcih, pa je zasedla tretje mesto pri strokovnih žirijah.

Slovenija je pri strokovnih žirijah končala na 21. mestu, pri gledalcih pa na 22. mestu. V skupnem seštevku pa je to bilo dovolj le za 23. mesto.

Največji razkoraki med gledalci in strokovnimi žirijami so bili pri naslednjih državah:

Grčija je pri gledalcih bila 8., pri strokovnih žirijah 14. (6 mest razlike).

Litva je pri gledalcih bila 10., pri strokovnih žirijah 17. (7 mest razlike).

Finska je pri gledalcih bila 15., pri strokovnih žirijah šele 24. (9 mest razlike).

Izrael je pri gledalcih bil 2., pri strokovnih žirijah šele 12. (10 mest razlike).

Luksemburg je pri strokovnih žirijah bil 11., pri gledalcih 17. (6 mest razlike).

Nemčija je pri strokovnih žirijah bila 10., pri gledalcih 19. (9 mest razlike).

Združeno kraljestvo je pri strokovnih žirijah bilo 13., pri gledalcih pa zadnje 25. (12 mest razlike).

Največji razkorak med strokovno žirijo in gledalci pa se je letos zgodil pri Portugalski – žirija jo je uvrstila na 7. mesto, gledalci pa šele na 20., kar je 13. mest razlike.

A kljub vsemu, je letošnje leto veliko bolj složno med gledalci in strokovnimi žirijami. Lani je namreč kar pri desetih država bilo več kot 10 mest razlike, največ pa pri Hrvaški (18 mest razlike), medtem ko je letos več kot deset mest razlike le pri treh državah, največja razlika pa je 13 mest.

Mesta v polfinalu vs. mesta v finalu

Tudi polfinalni rezultati so se letos kar lepo preslikali v finale.

Hrvaška, Ukrajina in Irska, ki so bile v prvem polfinalu na prvih treh mestih, so v finalu pristale med najboljših 6.

Izrael, Armenija in Švica, ki so bile v prvem polfinalu na prvih štirih mestih, so v finalu pristale med najboljših osem. Med teh šest držav sta se v finalu vrinili Francija in Italija.

Med najboljših deset se je uspela uvrstiti še Portugalska, ki je izboljšala svoj rezultat napram polfinalu, na devetem mestu pa je končala gostiteljica Švedska. Tako smo med najboljšimi desetimi imeli 7 držav iz polfinalov ter 3 finalistke (Francija, Italija in Švedska).

Zadnji dve mesti v prvem polfinalu sta zasedli Slovenija in Srbija, a je Slovenija v finalu zasedla 23. mesto, medtem ko se je Srbija povzpela na 17. mesto. Zadnji dve državi iz drugega polfinala, Avstrija in Norveška, pa sta tudi v finalu zasedli predzadnje (Avstrija) in zadnje mesto (Norveška).

Stavnice za finale Pesmi Evrovizije 2024

Stavnice so letos po štirih letih prvič napačno napovedale zmagovalca Pesmi Evrovizije. In to s kar velikim odstotkom.

Stavnice so namreč Hrvaški napovedale zmago s kar 52% verjetnostjo, lani so Švedski napovedale zmago s 50% verjetnostjo.

Drugo mesto so stavnice napovedale Izraelu (16%), tretje pa Švici (15%).

So pa stavnice letos pravilno napovedale prvih šest mest, zmotile so se le pri vrstnem redu. Pravilno so napovedale le četrto mesto Francije.

Če pogledamo najboljših deset, so pravilno napovedale sedem držav, zgrešile so pri Finski, Grčiji in Avstriji; namesto teh so se med najboljših deset uvrstile Armenija, Švedska in Portugalska.

Stavnice so napačno napovedale zadnje mesto Srbiji, ki je končala kot 17., Norveški, ki je končala kot zadnja, pa so stavnice napovedale 15. mesto.

Sloveniji so stavnice na koncu pravilno napovedale 23. mesto. Končno mesto so stavnice pravilno napovedale le trem državam: poleg Slovenije še Litvi (14.) in Franciji (4.).

Največji padec med stavnicami in končnim mestom je zabeležila Avstrija, ki so ji stavnice napovedale 10. mesto, a je končala predzadnja 24. (14 mest razlike). Velik padec je doživela tudi Finska, stavnice so ji napovedale 7. mesto, bila pa je šele 19. (12 mest razlike). 11 mest razlike je bilo pri Španiji (stavnice 11., končno 22.), 10 mest pa pri Norveški (stavnice 15., končno 25.)

Največji vzpon glede na stavnice pa sta zabeležila Portugalska in Luksemburg; Portugalski so stavnice napovedale 21. mesto, pa je bila na koncu 10., Luksemburgu pa 24. mesto, a je bil na koncu 13. (11 mest razlike). 8 mest razlike so zabeležile še Srbija (stavnice 25., končno 17.), Nemčija (stavnice 20., končno 12.) in Armenija (stavnice 16., končno 8.).

Stavnice so pravilno napovedale uvrstitev v finale 17. državam, zgrešile so pri Poljski, Avstraliji in Belgiji. Namesto teh se je v finale uspelo uvrstiti Sloveniji, Srbiji in Latviji.

Diskvalifikacija Nizozemske

Je pa ob koncu potrebno omeniti še dejstvo, da je zaradi diskvalifikacije s strani EBU iz finala izpadel nizozemski predstavnik Joost Klein, ki je v drugem polfinalu dosegel visoko drugo mesto z dvanajstimi točkami zaostanka za Izraelom.

Če bi nastopil v finalu bi nizozemski predstavnik zagotovo še dodatno premešal karte na telefonskem glasovanju, a zdi se, da predvsem na račun preostalih visoko uvrščenih držav, razen Izraela.

FUN FACT!

Irska je ob koncu tekmovanja končala na:

6. mestu po telefonskem glasovanju

6. mestu pri strokovnih žirijah

6. mestu v končnem skupnem seštevku točk

666 - naključje?

Še več podrobnih rezultatov s tabelami točk najdete TUKAJ.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec