REZULTATI letošnje Pesmi Evrovizije 2022

Za nami je 66. Pesem Evrovizije na kateri je slavila Ukrajina, ki jo je predstavljala skupina Kalush Orchestra s pesmijo Stefania. Kot je zdaj že znano je Ukrajina zmagala predvsem na račun telefonskega glasovanja, kjer je dosegla rekorden rezultat.

A preden si ogledamo rezultate finalnega večera, gremo najprej k rezultatom obeh polfinalov. Ob koncu bomo pogledali še v uradno sporočilo EBU o nepravilnostih glasovanja šestih strokovnih žirij, preverili pa bomo tudi, kako točne so bile letos stavnice.

Prvi polfinale

Pričakovano je Ukrajina zmagovalka prvega polfinala, saj je prejela večino telefonskih glasov, pri strokovnih žirijah pa je bila tretja.

Grčija pa je bila zmagovalka prvega polfinala po mnenju strokovne žirije, na telefonskem glasovanju pa je zasedla osmo mesto, kar ji je v skupnem seštevku prineslo tretje mesto.

Nizozemska, Portugalska, Armenija, Norveška, Litva in Islandija so vse pristale med prvih deset tako pri strokovnih žirijah, kot pri telefonskem glasovanju, razkorak med glasovi strokovne žirije in telefonskega glasovanja pa je bil pri vseh le nekaj mest (kot tudi pri Ukrajini).

Največji razkorak med glasovi strokovnih žirij in telefonskim glasovanjem je bil pri Moldaviji, saj je ta pri gledalcih zasedla visoko drugo mesto, pri strokovnih žirijah pa šele trinajsto.

Enak razkorak enajstih mest se je zgodil tudi pri Švici, kjer pa je bilo ravno obratno, saj je Švicar pri strokovnih žirijah bil na petem mestu, na telefonskem glasovanju pa šele šestnajsti. A skupen seštevek je bil dovolj, da sta se obe državi uvrstili v finale.

Pred pragom finala je ostala Hrvaška, ki je pri strokovnih žirijah sicer zasedla deseto mesto, a je na telefonskem glasovanju bila dvanajsta.

Slovenija je bila v svojem polfinalu žal zadnja, LPS so zbrali 15 točk, od tega 8 od gledalcev in 7 od strokovnih žirij. A glede na točke LPS niso osvojili najmanjšega števila točk v zgodovini slovenskih nastopov na Pesmi Evrovizije. Najmanj točk (5) sta dosegla leta 2004 Duo Platin v Istanbulu, manj kot LPS pa še 1xBand (9) leta 1993, Karmen Stavec (7) leta 2003, Quartissimo feat. Martina Majerle (14) leta 2009, Ansambel Roka Žlindre in Kalamari (6) leta 2010 in Hannah Mancini (8) leta 2013. Res pa je, da je takrat končno število točk predstavljalo združene točke strokovnih žirij in telefonskega glasovanja, danes pa predstavljajo njihov seštevek.

Preverite dosežke slovenskih predstavnikov na Pesmi Evrovizije od leta 1993 naprej.

Podrobni rezultati prvega polfinala

Drugi polfinale

V drugem polfinalem večeru je kraljevala Švedska, saj je osvojila največ točk tako strokovne žirije kot telefonskih glasov gledalcev. Na drugem in tretjem mestu sta bili Avstralija in Srbija, ki pa sta imeli identičen razkorak med mesti pri strokovni žiriji in na telefonskem glasovanju. Avstralija je bila pri strokovnih žirijah na drugem mestu, medtem ko je bila Srbija osma, na telefonskem glasovanju pa je drugo mesto zasedla Srbija, Avstralija pa je bila osma.

Enak razkorak šestih mest je imela še Belgija, ki je pri strokovnih žirijah pristala na četrtem, na telefonskem glasovanju pa na desetem mestu.

Devet mest razkoraka je imela Romunija, ki je bila peta po glasovih gledalcev, pri strokovnih žirijah pa štirinajsta. Enak razkorak je imel tudi Ciper, ki je bil zadnji pri strokovnih žirijah in deveti na telefonskem glasovanju, a seštevek ni bil dovolj za uvrstitev v finale.

Pri Češki, Estoniji, Poljski in Finski razkorak med strokovnimi žirijami in gledalci ni bil tako velik, vse so tudi pri obeh pristale med prvih deset.

Največji razkorak pa se je zgodil pri Azerbajdžanu, ki je bil na telefonskem glasovanju na zadnjem mestu, a mu je šesto mesto pri strokovnih žirijah prineslo tako željeni finalni nastop.

Pred pragom finala je ostala Severna Makedonija, ki je pri strokovnih žirijah pristala na desetem mestu, a je na telefonskem glasovanju bila šele petnajsta.

Podrobni rezultati drugega polfinala

Finale

Ukrajina je v finalu pri strokovnih žirijah zasedla peto mesto, a je na telefonskem glasovanju bila nesporna zmagovalka, saj je prejela rekordno število točk, kar je največ v zgodovini Pesmi Evrovizije. Od največjega možnega števila točk, ki je 468, je prejela le 29 točk manj, to je 439. Ukrajina je namreč prejela točke od vseh držav: 12 točk od kar 22 držav, od osmih držav je prejela 10 točk (Romunija, Slovenija, Hrvaška, Albanija, Črna gora, Armenija, Švica, Grčija), od dveh 8 točk (Malta in Severna Makedonija) in od ene 7 točk (Srbija).

Strokovne žirije so zmago sicer pripisale Združenemu kraljestvu, ki je od njih prejelo 283 točk, točke pa je prejelo od strokovnih žirij 35 držav, v 4 državah točk od strokovne žirije ni prejelo. Telefonsko glasovanje mu je namenilo peto mesto, kar pa je bilo dovolj za končno drugo mesto. To je najboljši rezultat Združenega kraljestva po kar 24. letih, saj so drugo mesto nazadnje dosegli leta 1998, zmagali pa leto pred tem.

Španija je na letošnji Pesmi Evrovizije slavila visoko tretje mesto. Španija je edina država v finalu, ki je pristala na enakem mestu tako pri strokovnih žirijah, kot na telefonskem glasovanju – tretjem – in to je bila tudi njena končna uvrstitev. Čista trojka torej! Tudi za Španijo je to visok rezultat po mnogih letih. Nazadnje so se višje, na drugo mesto, uvrstili leta 1995, tretje mesto pa so nazadnje osvojili leta 1984. Zmage na Pesmi Evrovizije pa niso slavili že od leta 1969.

Četrto uvrščena Švedska je svoje končno mesto pridobila povsem na sredini med strokovno žirijo in telefonskim glasovanjem, saj je bila pri prvih na drugem mestu, pri drugem pa na šestem mestu.

Pri petouvrščeni Srbiji pa se je pokazal že večji razkorak sedmih mest – strokovne žirije so ji namenile namreč šele enajsto mesto, medtem ko je na telefonskem glasovanju pristala na četrtem.

Največji razkoraki pa so se zgodili pri Azerbajdžanu, Švici, Avstraliji in Moldaviji.

Azerbajdžan je na telefonskem glasovanju zasedel šele 23. mesto, a je pri strokovnih žirijah bil na desetem mestu. Enak razkorak trinajstih mest je imela tudi Švica, ki je bila na telefonskem glasovanju zadnja, pri strokovnih žirijah pa dvanajsta. Še malo večji razkorak petnajstih mest je bil pri Avstraliji, ki je bila pri strokovnih žirijah na visokem devetem mestu, na telefonskem glasovanju pa predzadnja.

A največji razkorak se je tako kot v prve polfinalu zgodil pri Moldaviji. Ta je na telefonskem glasovanju zasedla odlično drugo mesto, a so jo strokovne žirije uvrstile šele na dvajseto mesto, kar je 18 mest razlike.

Se pa letos za razliko od lani ni zgodilo, da bi katera izmed držav v finalu ostala brez točk. Združeno kraljestvo je namreč lani ostalo na popolni nuli. A telefonsko glasovanje lani je bilo še bolj neusmiljeno, saj so kar štiri države ostale brez točk. Poleg Združenega kraljestva še Nemčija, Španija in Nizozemska. A čisto brez ničel tudi letos ni šlo, saj je Švica brez točk ostala pri telefonskem glasovanju, strokovne žirije pa niso namenile niti ene točke Nemčiji.

Pri primerjavi rezultatov z lansko Pesmijo Evrovizije pa ne moremo mimo treh največjih in očitnih skokov pri treh državah velikih pet. Francija je namreč lani končala na drugem mestu, letos pa na predzadnjem. Združeno kraljestvo pa se je iz lanskega zadnjega mesta povzpelo pod sam vrh. Tudi Španija je napravila podoben skok, ko je lani bila na 23. mestu, letos pa tretja.

Lanska zmagovalka Italija je letos bila šesta, lanska petouvrščena Ukrajina pa je letos slavila.

Še ena zanimivost: sedem držav je letos v finalu bilo drugačnih kot lani, preostalih 18 pa je bilo enakih. Malta, Bolgarija, Ciper, Izrael, Albanija, San Marino se letos v finale niso uvrstile, poleg Rusije, ki na Pesmi Evrovizije letos ni sodelovala. Letos so se namesto teh sedmih držav v finale uvrstile Poljska, Estonija, Avstralija, Romunija, Armenija in Češka.

To je bila krajša analiza letošnjih rezultatov in lahko bi rekli, da so se tudi letos še enkrat pokazala izrazita nesorazmerja pri nekaterih državah med točkami strokovnih žirij in telefonskim glasovanjem. A zmagovalec je bil povsem jasen.

Podrobni rezultati finala

Izključitev glasov šestih strokovnih žirij

Med sobotnim finalnim večerom je EBU izdala tudi uradno sporočilo glede odkritih nepravilnosti pri glasovih šestih strokovnih žirij v drugem polfinalu. Iz skopega sporočila EBU je razbrati, da so v drugem polfinalu bile nepravilnosti pri šestih strokovnih žirijah, zaradi česar EBU njihovih glasov niso upoštevali. Po pravilih je njihove glasove nadomestil povprečni izračun, ki bazira na glasovih drugih držav s podobnim glasovalnim vzorcem. EBU glede na možnost ponovitve takih nepravilnosti tudi v finalnem večeru ni upoštevala glasov teh istih šestih strokovnih žirij. EBU je še dodala, da vsako manipulacijo glasovalnega procesa jemlje zelo resno in ima pravico odstraniti sumljive rezultate glasovanje, pa če ti na končni rezultat vplivajo ali ne.

V finalnem večeru smo lahko videli, da je glasove treh strokovnih žirij sporočil izvršni direktor Pesmi Evrovizije Martin Osterdahl, in sicer glasove Azerbajdžana, Romunije in Gruzije. Iz tega lahko sklepamo, da je pri glasovih teh treh žirij prišlo do nepravilnosti, za druge tri pa zaenkrat uradnega podatka nimamo, se pa omenjajo Črna gora, Poljska in San Marino.

Izbrskali smo še bojda uradno izjavo romunske televizije, da zagotavljajo, da je strokovna žirija glasovala v skladu s pravili EBU, in da je bil pri glasovanju, kot to velevajo pravila, prisoten tudi notar. Hkrati so še dodali, da jih EBU ni obvestila, da je odkrila kakršnekoli nepravilnosti vse do razglasitve rezultatov v finalnem večeru. Dodajajo, da se je oseba, ki bi razglasila romunske glasove vseskozi pripravljala na ta moment, da je bila pripravljena prebrati točke romunske strokovne žirije, nato pa je nadomestne glasove prebral Martin Osterdahl.

Če je verjeti podatkom, ki se pojavljajo na internetu in socialnih omrežjih, sicer pravi glasovi teh šestih strokovnih žirij ne bi spremenili končnega zmagovalca, bi pa naj Španija zasedla drugo in Združeno kraljestvo tretje mesto.

Kakorkoli, romunska in azerbajdžanska televizija sta bojda od EBU uradno zahtevali dodatna pojasnila v zvezi s tem dogodkom. Rezultati kot so, so končni in tega nobena država ne bo mogla več spremeniti. Je pa prav, da se takšne nejasnosti sproti odpravijo in se naredi vse, kar je mogoče, da se ne ponovijo več.

Stavnice

Stavnice postajajo zadnja leta zelo priljubljeno orodje za napoved rezultatov na Pesmi Evrovizije, tako pri tem, katere države se bodo uvrstile v finale, kot tudi kdo bo veliki zmagovalec. Pa poglejmo njihovo letošnjo točnost.

Iz prvega polfinala so stavnice pravilno napovedale 7 finalistov, zgrešile so pri Litvi, Islandiji in Švici, saj so namesto teh v finale uvrščale Albanijo, Avstrijo in Latvijo. So pa vse tri države, ki so jih stavnice zgrešile, bile nanizane takoj pod pragom desetih držav. Žal so stavnice pravilno napovedale tudi zadnje mesto za Slovenijo v prvem polfinalu.

Pri drugem polfinalu so bile stavnice veliko bolj natančnejše, saj po pravilno napovedale kar 9 finalistov. Napoved finala so zgrešile le pri Malti, namesto katere se je v finale uvrstila Romunija, ki je na stavnicah bila dvanajsta. Severni Makedoniji, ki je bila enajsta, pa so stavnice napovedovale šele predzadnje mesto. Tudi v drugem polfinalu so stavnice Gruziji pravilno napovedale zadnje mesto.

V finalu so stavnice napovedovale ukrajinsko zmago vseskozi od pričetka vojne z Rusijo. Pravilno so tudi napovedale prve štiri države, zgrešile so le zaporedje. Španiji so tudi stavnice napovedale končno tretje mesto, Švedski in Združenemu kraljestvu pa so stavnice napovedale ravno obratni mesti, kot sta jih ti dve državi ob koncu zasedli. Na peto mesto so stavnice uvrščale Italijo, ki je bila ob koncu šesta. Srbiji, ki je bila ob koncu peta, pa so stavnice napovedale osmo mesto.

Če pogledamo prvih deset držav v finalu, so stavnice pravilno napovedale kar devet držav, zgrešile so le pri Poljski, ki je na stavnicah bila osma, končno pa dvanajsta. Namesto nje se je med prvih deset na deveto mesto uvrstila Portugalska, ki so ji stavnice napovedovale šestnajsto mesto.

Stavnice pa so povsem narobe napovedale zadnja štiri mesta. Romuniji so napovedale 22. mesto, a je bila na koncu 18., Švici so stavnice napovedale 23. mesto, a je bila na koncu 17., Belgiji so napovedale predzadnje mesto, a je ta na koncu zasedla 19. mesto, na zadnje mesto pa so stavnice postavile Litvo, ki se je na koncu veselila 14. mesta. Nemčiji in Franciji, ki sta na koncu zasedli zadnji dve mesti, so stavnice napovedovale 18. in 19. mesto.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec