Prve vaje prvega polfinala

Včeraj je na oder stopila prva polovica prvega polfinala, danes pa ji je sledila še druga polovica. Tako so nastopajoči prvega polfinala, kjer je tudi naša predstavnica Ana, že pokazali, kako bodo izgledali njihovi nastopi. In nekaj med njimi je prav spektakularnih.

Prvi so letošnji evrovizijski oder izkusili Litovci, skupina The Roop, ki stavi na ritme diskotek s svojim malo nenavadnim, a značilnim in hitro zapomnljivim plesom oz. gibi. Rumeni kot kanarčki so suvereno otvorili prve vaje letošnje Pesmi Evrovizije.

Že takoj za njimi, pa je bosa na oder stopila naša Ana Soklič, ki je še enkrat dokazala, kako močne vokalne sposobnosti ima. Hitro pa se je spoznala tudi z odrom, na njem pa delovala suvereno. Na velikem ekranu zadaj lahko med slovensko pesmijo vidimo čudovite prizore zarje in pa celotnega sveta. V drugi polovici se oder tudi razpre, medtem ko se Ana sprehodi še do druge pozicije. Po mnenju mnogih oboževalcev je Ana predstavila močan nastop, ki pa ga mnogi žal ne uvrščajo v finale, kljub temu, da med veliko oboževalci prevladuje mnenje, da je Anina pesem letos krivično prezrta. Eden izmed faktorjev je tudi nehvaležno drugo mesto v vrstnem redu, za katerega velja, da je prekleto, saj se navadno pesmi s tega mesta ne uvrstijo visoko na lestvici.

Kakorkoli, zagotovo bomo vedeli šele v torek, 18. maja, ko bodo razglasili finaliste. Vsekakor pa Ana lahko računa na glasove strokovnih žirij.

Sledila je ruska Manizha, ki je oder zasedla z velikansko premikajočo se babuškino obleko, iz katere sredi pesmi dobesedno izstopi in pesem odpoje v nekakšnem rdečem kombinezonu. Pesem, ki opogumlja ženske je mešanica stilov in ritmov, je vsekakor zapomnljiva, ne pa nujno tudi všečna. Ambasadorka Združenih narodov za begunce pa se je na odru počutila več kot domače.

Za njo pa je na oder stopil Šved Tusse, ki je praktično begunec, saj je v otroških letih z družino prebegnil na Švedsko iz Konga-Kinshasa. Tusse je, kot navadno za švedske predstavnike, na evrovizijski oder prenesel nastop iz nacionalnega izbora, le da je prirejen za evrovizijski oder. Suvereno, močno, mogočno. Skoraj vsi, da uvrščajo v finale.

Avstralija letos žal ne bo stopila na evrovizijski oder, saj avstralski predstavnici Montaigne ukrepi v Avstraliji tega ne dovoljujejo. Zato bo namesto živega nastopa na evrovizijskem odru predvajan posnetek v živo, ki ga je Montaigne že pred časom posnela v Avstraliji. Nekaj utrinkov iz snemanja lahko vidimo v posnetku.

Predzadnji prvega dne je bil Vasil, ki predstavlja Severno Makedonijo. Oder je poln bleščic, zlatih elementov in luči. Vasil je predstavil glasovno močno izvedbo, mogočno, prepričljivo, na trenutke tudi rahlo pocukrano. Je pa ukradel idejo Raiven, saj nosi majico z ogledalci, na katere med pesmijo posvetijo luči … Saj se spomnete, "Žaaaažariiim!" 😉

Zaključila pa je Irka Lesley Roy, ki je na evrovizijski oder prinesla nekaj pravljičnosti, ko je z grafično podobo odra, okvirji in knjigami predstavila svojo zgodbo iz knjige pravljic.

Drugi dan vaj je pričela ciprska predstavnica Elena Tsagrinou, ki je s svojo vročo izvedbo pesmi El Diablo hitro zbudila še zadnjega v dvorani in novinarskem središču. Srebrna bleščeča oblekica in rdeči bleščeči lateks kostumi spremljevalnih plesalk so skupaj z vročo pirotehniko marsikomu privzdignili krvni tlak. Nekaj težav z mikrofoni pa so tekom vaje hitro odpravili, zato je Elena ob koncu vsekakor bila zadovoljna s prvo vajo.

Po peklenski izvedbi pa je na oder stopil padli angel, kot samega sebe imenuje norveški Tix, ki s svojo pesmijo Fallen Angel predstavlja svojo življenjsko zgodbo. Tix ima namreč Tourettov sindrom, zaradi katerega je bil celo otroštvo in mladost velikokrat zasmehovan in odrinjen na rob. A je iz tega znal izpiliti najboljše in njegov alter ego Tix je bil rojen. Le rahlo modificiran nastop iz nacionalnega finala deluje več kot prepričljivo, zato mu tudi stavnice kažejo zanesljiv preboj v finale.

Naslednja je pirotehniko na oder pripeljala tudi hrvaška predstavnica Albina, ki se je predstavila v zelo prosojni obleki, spremljajo pa jo štirje plesalci. Moderen, naelektren in energetičen nastop, ki bo vsekakor pritegnil marsikoga in obrnil marsikatero glavo. Bravo Albina!

Belgijski Hooverphonic so predstavili klasičen nastop oblečen v elegantno črnino. Ob klaviruju in instrumenti so predstavili soliden nastop, ki pa se na stavnicah ne uvršča v finale.

Izraelka Eden Alene se je na evrovizijskem odru počutila kot doma. Očitno so vaje na domačih tleh bile precej intenzivne, saj je na oder skupaj s petimi plesalci stopila tako suvereno, usklajeno in uigrano, da je svoj nastop lahko v pol ure ponovila kar štirikrat. Plesalci so predstavili precej zapletene plesne gibe, med pesmijo pa se tudi prestavijo z glavnega na stranski oder. Elegantno, prepričljivo, zapomnljivo.

Romunska predstavnica ROXEN je na evrovizijski oder preselila prirejeno različico videospota za svojo pesem Amnesia. Nastop z modernimi gibi sodobnega plesa deluje zelo umetniško, pripovedujoče. ROXEN pa je v trenirkasti opravi na odru povsem sproščena.

Mata Hari je na oder prinesla ponovno hitrejše ritme, ko je azerbajdžanska predstavnica Efendi v svoji čipkasto opravi s podvezicami več razkrivala kot pokrivala – skupaj s svojimi plesalkami. Energičen in zapeljiv nastop.

Ukrajinska skupina Go_A je oder napolnila z elektro folklornim ritmom ukrajinskega porekla. Pesem Shum so predstavili v gozdu duhov, ki predstavlja zgodbo nesreče v Chernobylu, ki je bil tudi navdih za pesem samo. Pevka nosi živo zelen pernat zgornji del opravi, ki izrazito izstopa iz preostalega bolj monokromskega okolja. Pesem pa ti je preprosto všeč – ali pa ti ni.

Prvi polfinale pa zaključuje maltežanka Destiny, ki za mnoge velja kot vroča favoritka za zmago. Po tesnem zaključku je zmagala tudi na OGAE Poll 2021. Na odru jo spremljajo štiri plesalke, vsem štirim pa je skupna bleščeča roza barva v katere so odeli njihove oprave. Vokalno je predstavila izjemen nastop, njena prezenca na odru pa je glamurozna in samozavestna. Vsekakor finalistka, ki pa se kaj lahko zavihti na evrovizijski vrh.

Videli smo vse nastope prvega polfinala in vsak si je zagotovo že ustvaril lestvico priljubljenih in tistih, ki se bodo po njegovem mnenju uvrstili v finale.

Spremljajte nas, ko bomo povzeli tudi prve vaje drugega polfinala. Evrovizijsko dogajanje je v polnem zamahu!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec