Pred odhodom v Malmö

Kako čas hitro teče! Zdi se, kot da se je sezona nacionalnih izborov za Pesem Evrovizije šele komajda začela, že smo se ta torek še zadnjič srečali z Raiven pred njenim odhodom v Malmö, kjer bo v prvem polfinalu, 7. maja, zastopala slovenske barve.

Novinarska konferenca pred odhodom v Malmö

Po končanem srečanju z novinarji je Raiven spregovorila tudi za naš mikrofon in nam zaupala, da bo skupaj z njo na odru še 5 plesalcev Opere in baleta Ljubljana, ki bodo na odru kot nekakšno leglo, kot je to imenoval režiser njenega nastopa Nejc Levstik. Nastop po močno slonel na videospotu za pesem Veronika, prevladovala bo predvsem umetnost giba, ne sama koreografija, bolj organskost, feminilnost, temačnost, dramatičnost. Zaupala nam je še, da bo na odru cela oblečena, a bo hkrati popolnoma gola – med nastopom pa ne bo menjala obleke. Ekskluzivno za naš Klub pa je tudi povedala, da bo od posebnih učinkov na odru imela meglo. Glede vrstnega reda nam je zaupala, da je zadovoljna s pozicijo devet in da se ji zdi, da bosta glede na vrstni red njena pesem in nastop zagotovo izstopala. Največje olajšanje pa ji bo, če se bo uspešno uvrstila v sobotni veliki finale.

Povedala je še, da se je na predevrovizijskih nastopih najbolj povezala s predstavniki Litve, Hrvaške in Češke, trenutno pa ji nekako najbolj sedeta litovska in hrvaška pesem.

Na novinarski konferenci smo izvedeli tudi, da bo vse tri večere Pesmi Evrovizije komentirala Mojca Mavec, ki je nazadnje ta glasbeni spektakel komentirala leta 2021.

Že v nedeljo pa smo izvedeli, da bo glasove slovenske strokovne žirije na Pesmi Evrovizije v velikem finalu sporočila Lorella Flego.

Novost pri vrstnem redu finala

Je pa EBU sporočila še eno večjo spremembo na letošnji Pesmi Evrovizije. Kot vemo, se iz vsakega polfinalnega večera po 10 pesmi uvrsti v sobotni veliki finale. Izvajalci nato na novinarski konferenci izžrebajo v kateri polovici finala bodo nastopali – prvi ali drugi. No, EBU in SVT sta letos dodali še tretjo možnost – da o številki nastopa odločijo organizatorji. Torej bodo izvajalci izžrebali ali bodo v prvi ali drugi polovici, ali pa bomo o vseh odločili organizatorji. Do zdaj so namreč organizatorji že določili točen vrstni red, kar pomeni, da bodo letos imeli še več svobode pri tem. Razlog za to, je pojasnila EBU, tiči v dejstvu, da želijo napraviti čim zanimivejši in dinamičen finale, da se čim bolj izognejo vrstnemu redu, ki bi bil ali tehnično zahteven (zaradi rekvizitov na odru npr.) ali da bi si sledilo več pesmi istega žanra.

Evrovizijski oder in vaje

Dela v dvorani Malmö Arena so že v polnem teku, tako tudi oder in dvorana že dobivata svojo končno obliko.

V dvorani in na letošnjem evrovizijskem odru se bodo že v soboto, 27. aprila, pričele prve vaje izvajalcev. Druge vaje se bodo nato zaključile 4. maja.

Letos na nobeni izmed vaj ne bodo prisotni novinarji v dvorani, EBU pa bo, kot smo to (žal) že vajeni, kratke posnetke prvih vaj objavila na Tik Toku, daljše posnetke drugih vaj pa na YouTubu.

Seveda bomo vaje budno spremljali tudi v našem Klubu in iz njih poročali.

Karseda vam bomo približali tudi letošnje evrovizijsko dogajanje, saj bomo v Malmöju imeli kar sedem naših članov.

Stavnice

Trenutno stavnice za zmago na Pesmi Evrovizije največ možnosti pripisujejo Švici (25%), na drugem mestu pa ji sledi Hrvaška z 18%. Tretje mesto zaseda Italija (12%), nato pa si do desetega mesta sledijo: Nizozemska (10%), Ukrajina (7%), Francija (4%), Grčija (3%), Izrael (2%), Belgija (2%) in Irska (1%). Slovenija je na tej lestvici na 19. mestu (1%).

Če pogledamo stavnice za posamezna polfinalna večera, pa stavnice kažejo takole.

Iz prvega polfinala bi se v finale uvrstile naslednje države od 1. do 10. mesta: Hrvaška, Ukrajina, Litva, Finska, Luksemburg, Poljska, Ciper, Srbija, Irska in Avstralija. Slovenija je na 11. mestu s 54% le dva odstotka za deseto Avstralijo.

Iz drugega polfinala bi se v finale uvrstile naslednje države od 1. do 10. mesta: Nizozemska, Švica, Grčija, Armenija, Belgija, Norveška, Izrael, Avstrija, Estonija, Gruzija. Na 11. mestu sledi Danska.

Kakorkoli že, verjemite, ko se bodo pričele vaje na evrovizijskem odru se bodo stavnice še dodobra spremenile. Vse prevečkrat jih jemljemo preveč resno in preveč nostradamsko.

Važno je trenutno le eno – še 10 dni nas loči do prvih vaj na evrovizijskem odru!

Spremljajte nas!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec