POSNETKI V ŽIVO

Posebnost letošnje Pesmi Evrovizije v Rotterdamu bodo tudi t.i. "posnetki v živo" – toda kaj to pravzaprav pomeni in zakaj so tako pomembno za predstavnike držav?

Zaradi epidemije COVID-19 so morali biti organizatorji letošnje Pesmi Evrovizije precej iznajdljivi pri iskanju rešitev, da bo letošnja Pesem Evrovizije zagotovo izpeljana. Zdravje delegacij, predstavnikov in oboževalcev je seveda na prvem mestu.

Največji problem pri izvedbi Pesmi Evrovizije je bil kaj storiti v primeru, da predstavnik zaradi epidemiološke situacije ne more v Rotterdam ali pa pride do okužbe v delegaciji oz. pri predstavniku posamezne države, ko je ta še doma ali že v Rotterdamu.

Posnetek v živo

Rešitev se je ponudila v obliki t.i. »posnetkov v živo«, ki bi jih predstavniki posneli v domačem televizijskem studiu. Če lahko predstavnik svoj nastop izvede v živo na evrovizijskem odru, potem se ta posnetek ne bo uporabil, v primeru okužbe predstavnika oz. če zaradi nje sploh ne bi mogel poleteti v Rotterdam, pa bi se namesto živega nastopa predvajal posnetek v živo.

To rešitev oz. plan B so vse delegacije in izvajalci pozdravile z olajšanjem, saj jim to zagotavlja, da se bodo na letošnji Pesmi Evrovizije zagotovo predstavili – tako ali drugače. Francoska predstavnica Barbara Pravi je ob snemanju svojega "posnetka v živo" za eutovision.tv povedala:

»Vesela sem, da lahko posnamem svoj nastop v živo, saj je lani Evrovizija zaradi epidemije bila žal odpovedana, letos pa bo prav zaradi teh posnetkov vse OK, četudi bom morda obtičala v Parizu, gledalci pa doma širom po svetu.«

Pri posnetkih v živo morajo televizijske hiše upoštevati nekaj osnovnih pravil, obenem pa imajo kar nekaj svobode, da lahko napravijo posnetek, na katerega bodo ponosni in bo kar najbolje predstavljal njihovo državo.

Toda kljub temu se poraja vprašanje, kako bodo organizatorji vseeno zagotovili zadostno mero pravičnosti, glede na to, da bodo posnetki iz različnih studiev, posneti z morebitnimi različnimi tehnologijami ipd.?

Zagotavljanje enakosti in pravičnosti

Pred snemanjem posnetka v živo se bo vsaka delegacija sestala z organizatorji (NPO/NOS/AVROTROS), skupaj pa bodo pregledali plan snemanja, postavitev v studiu (oder ipd.), kadre kamer ter podpisali dokument, ki zagotavlja skladnost s produkcijskimi usmeritvami organizatorjev.

Vodja tekmovanja Twan van de Nieuwenhuijzen je o tem povedal:

»Seveda gre še vedno za glasbeno tekmovanje, zato morata biti zagotovljena enakost in pravičnost. Posnetek v živo mora predstavnik posnetki v roku ene ure, v tej eni uri pa lahko predstavnik pesem zapoje le trikrat. Nato pa ima delegacija povsem proste roke, katerega izmed treh posnetkov bo izbrala za tekmovanje.«

Enourna snemanja posnetkov bodo v živo spremljali tudi predstavniki EBU, neodvisni člani žirij in letošnji organizatorji (NPO/NOS/AVROTROS).

Twan je proces razložil še podrobneje:

»Znotraj te ene ure morajo delegacije pričeti tudi s pošiljanjem datotek, ki vsebujejo končni miks (posnetek, ki ga bomo videli na televiziji), a ker gre za tekmovanje in ker želimo preveriti, da je vse bilo napravljeno po pravilih, morajo poleg končnega posnetka poslati tudi vse avdio posnetke in posnetke posameznih kadrov, iz katerih je posnetek sestavljen. Zavedamo se, da posnetki terjajo dodatno delo, a nas veseli, da so televizijske hiše delo vzele zelo resno, saj bodo ta posnetek v živo morebiti ocenjevale tudi strokovne žirije, če ne bo možna izvedba na evrovizijskem odru.«

Končne posnetke v živo in ves material nato pregledajo in odobrijo organizatorji Pesmi Evrovizije in EBU. Producenti tekmovanja nato napravijo končni avdio in video mix, da so vsi posnetki med samo enakovredni, končno verzijo pa nato pošljejo še vodji delegacije v odobritev.  

V idealnem scenariju ne bo uporabljen noben od teh posnetkov niti v polfinalih niti v finalu, a če se slučajno kaj zalomi, bodo ti posnetki zagotovili, da bo Pesem Evrovizije vseeno lahko izpeljana.

EBU pa se je tudi odločila, da bo vseh 39. posnetkov v živo objavila na spletni strani Pesmi Evrovizije eurovision.tv, in sicer po koncu tekmovanja, v soboto 29. maja.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec