Pesem Evrovizije odpovedana! Kako naprej?

Danes je EBU preko zapisa na Facebook profilu ter videoposnetkom preko Youtuba sporočila, da so primorani odpovedati letošnjo 65. Pesem Evrovizije, ki bi potekala v Rotterdamu 12., 14. in 16. maja.

Kot je v posnetku povedal Jon Ola Sand, so bili zaradi epidemije COVID-19, strogih preprečevalnih ukrepov, ki so ohromili Evropo ter predvsem zaradi negotove situacije v prihodnosti, primorani sprejeti težko odločitev, da s projektom Pesem Evrovizije 2020 ne nadaljujejo in prireditev odpovejo.

Ob tem je poudaril, da je Pesem Evrovizije združevala oboževalce vsako leto neprekinjeno zadnjih 64 let in da so tako oni, kot tudi oboževalci, žalostni, da letošnje Pesmi Evrovizije ne bodo mogli izpeljati, kot je bilo predvideno.

Obenem se je zahvalil nizozemskim televizijskim hišam (NPO, NOS, AVROTROS), ki so prevzele organizacijo letošnje Pesmi Evrovizije, kot tudi vsem 41 državam udeleženkam, ki so že izbrale svoje predstavnike, da so se potrudili po najboljših močeh, da bi festival izvedli.

EBU, NPO, NOS, AVROTROS in mesto Rotterdam pa bodo nadaljevali pogovore, da bi Pesem Evrovizije 2021 potekala v Rotterdamu.

Izjavo naše predstavnice Ane Soklič ob odpovedi Pesmi Evrovizije si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku, ki ga je posredovala RTV SLO:

»Danes smo uradno izvedeli, da Pesmi Evrovizije maja letos v Rotterdamu zagotovo ne bo. Žal je tako, a situacija v Evropi in po svetu ne omogoča izvedbe tovrstnih prireditev. Kakšna bo usoda mojega evrovizijskega sodelovanja in skladbe Voda, so zdaj lahko zgolj predvidevanja. Z RTV Slovenija so mi sporočili, da v naslednjih dneh pričakujejo dodatna navodila z Zveze evropskih radiotelevizij (EBU), ki je organizator Pesmi Evrovizije. In potem bomo skupaj videli in se odločili, kako naprej. Vsekakor pa bomo evrovizijsko različico skladbe Voda, tako kot je bilo načrtovano, izdali v naslednjih dneh in upam, da vam bo všeč,« sporoča Ana Soklič.

Kmalu zatem, ko je EBU sporočila, da je letošnja Pesem Evrovizije odpovedana, pa so podali tudi odgovore na nekaj, trenutno najpogostejših vprašanj, ki se porajajo ob odpovedi.

Zakaj ni Pesem Evrovizije prestavljena na kasnejši datum?

Zaradi nepredvidene situacije in razmer v naslednjih mesecih je težko zagotoviti, da bi lahko projekt izpeljali, kot je načrtovano, saj to odvisno od preveč faktorjev na katere nimajo vpliva. Prestavitev Pesmi Evrovizije na jesenski čas pa bi pomenilo, da bi zmagovalna država imela bistveno manj časa, da bi pripravila vse potrebno za Pesem Evrovizije 2021.

Zakaj se niste odločili, da bi Pesem Evrovizije potekala brez občinstva?

Skrbno sledimo in upoštevamo navodila zdravstvenih oblasti glede preprečevanja širjenja okužbe in ohranjanja javnega zdravja. Z omejevanjem števila oseb, ki so hkrati lahko na enem mestu bi bilo tako nemogoče izpeljati projekt, tudi če bi ta potekal brez občinstva v dvorani.

Zakaj se niste odločili, da bi Pesem Evrovizije potekala »na daljavo«?

V genskem zapisu Pesmi Evrovizije je, da gre za dogodek, ki združi vse države, nastopajoče in njihove delegacije ter številne oboževalce na enem mestu in zagotovi enak oder in enake možnosti za predstavitev svoje pesmi za vse tekmovalce. Zato smo mnenja, da bi izpeljava dogodka kakorkoli drugače pomenila, da se oddaljujemo od vrednot in tradicije, ki jo Pesem Evrovizije predstavlja.

Bodo letošnji predstavniki s svojo pesmijo nastopali na Pesmi Evrovizije 2021?

To odločitev bo sprejela Organizacijska ekipa EBU skupaj z vsemi sodelujočimi televizijskimi hišami, več pa bo znanega v prihodnje.

Kaj se bo zgodilo s kupljenimi vstopnicami tako tistimi, ki so bile kupljene preko uradne platforme, kot s tistimi, ki so bile kupljene preko strani Ticketswap in Klubov OGAE širom Evrope?

O vseh informacijah v zvezi z vstopnicami boste obveščeni takoj, ko bo mogoče. Preveriti moramo, ali se bo vračalo kupnine vstopnic, ali pa bo obstajala možnost, da bodo vstopnice veljale za Pesem Evrovizije 2021. To velja za vse tri poti, preko katerih so bile vstopnice kupljene. Informacije bodo kupci prejeli preko elektronskega naslova, ki so ga zapisali ob nakupu vstopnic.

Bo vseeno možno dobiti povračilo kupnine?

Trenutno preigravamo več scenarijev glede vstopnic. Takoj ko bomo imeli relevantne informacije, ji bomo sporočili.

So znani že datumi za Pesem Evrovizije 2021?

Trenutno je še prezgodaj, da bi lahko govorili o kakršnihkoli datumih, saj so pogovori o Pesmi Evrovizije 2021 šele pričeli teči.

Vsekakor smo tudi v Klubu OGAE Slovenija žalostni, da Pesmi Evrovizije z letnico 2020 ne bo. Vendar se hkrati zavedamo, da je bila to edina logična in pravilna odločitev.

Upamo pa, da se tudi razmere zaradi bolezni COVID-19 po vsej Evropi čimprej umirijo in se življenje vrne na stare tirnice.

Vse dobro vam želimo in pazite nase in svoje zdravje!

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec