Pesem Evrovizije 2022 je za vogalom, saj nas do prvega polfinala ločita le še slaba dva tedna, prve vaje na velikem evrovizijskem odru pa se pričnejo že to soboto, 30. aprila – takrat bodo prvič na evrovizijski oder stopili tudi slovenski predstavniki LPS s pesmijo Disko.

Več podrobnosti o letošnji Pesmi Evrovizije sledi v nadaljevanju članka, naj pa povemo, da je letos še veliko neznanega, zato komaj čakamo, da se pričnejo vaje, ko bo tudi več znanega o poteku obeh polfinalov in finala.

Torino

Bitka za mesto, ki bo gostilo Pesem Evrovizije v Italiji je bila kar dolga in tudi napeta. Potem, ko se je v začetku lanskega poletja na razpis prijavilo več kot 15 mest, se je kmalu seznam skrčil na 5 potencialnih mest, ki bi lahko gostile Pesem Evrovizije, to so bili Milano, Bologna, Torino, Rimini in Pesaro. A preko družbenih omrežij in manj ali bolj uradnih informacij se je izvedelo, da so le tri mesta tista, ki so resni kandidati: Milano, Torino in Bologna. 7. septembra 2021 pa sta EBU in televizija RAI končno sporočili, da bo Pesem Evrovizije v Torinu, in sicer v dvorani PalaOlimpico, ki lahko sprejme do 11 tisoč gledalcev in izpolnjuje zahtevne produkcijske pogoje.

Slogan in logotip

Slogan letošnje Pesmi Evrovizije je The Sound Of Beauty. Tema Pesmi Evrovizije v Torinu je vizualna podoba slogana The Sound of Beauty, zvok lepote. Zvok in njegove lepote so tako vizualizirali s pomočjo cimatike, tehnike vizualizacije avdio frekvenc. Te so upodobili v podobi simetričnih struktur in vzorcev. Prav tako so navdih iskali v podobi čudovitih italijanskih vrtov in pa v podobah sonca in kozmičnega portala. Sama grafična podoba logotipa in pa grafična podoba slogana (pisave), pa ima navdih v italijanskih podobah »arsenica«, ki so svoje korenine iskale v italijanskih plakatih oz. oglasih iz začetka 20. stoletja. Starinski način so prenovili z Act Nouveau in Deco detajli oz. poudarki.

Slogan in logotip letošnje Pesmi Evrovizije

Oder

Evrovizijski oder predvsem oboževalci Evrovizije vedno nestrpno pričakujemo – kakšen bo, kaj bo ponujal, kaj bo na njem posebnega. Potem, ko je vse evrovizijske odre od leta 2016 do 2021 zasnoval nemški odrski dizajner Florian Wieder, se je RAI letos odločila staviti na domače arhitekte. Francesca Monitnaro je skupaj z organizatorji 18. februarja predstavila koncept letošnjega evrovizijskega odra, ki mu je nadela ime »The Sun Within«. Oder predstavlja kinetično sonce, konstrukcijo, ki se bo lahko vrtela na odru, pred odrom bo tekla voda, ki simbolizira morje, ki obliva Italijo, t.i. »green room«, ki bo tudi letos v dvorani, pa bo zasnovan po vzoru italijanskih vrtov.

Evrovizijski oder Pesmi Evrovizije 2022

Vrstni red nastopajočih

Kot je zdaj že v navadi, je v začetku leta potekal žreb, ki je določil v katerem izmed polfinalov bodo nastopale posamezne države in še natančneje ali bodo nastopale v prvi ali drugi polovici posameznega polfinala. Žreb je določil tudi, da bo Italija v finalu nastopila kot 19.

Natančen vrstni red pa nato v teh okvirjih napravi organizator tekmovanja, s tem pa želijo zagotoviti, da vsaka točka nekako izstopa in da je celoten evrovizijski večer čim bolj zanimiv in atraktiven. Slovenija bo na oder prvega polfinala stopila kot peta po vrsti.

Vrstni red nastopajočih prvega in drugega polfinala

Voditelji in moderatorji

Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika so voditeljski trio letošnje Pesmi Evrovizije v Torinu.

Laura Pausini je italijanska svetovna glasbena zvezda, Alessandro Cattelan je eden izmed najbolj znanih italijanskih televizijskih voditeljev, Mika pa je libanonsko-britanski glasbenik in pisec pesmi. Vodili nas bodo skozi vse tri večere Pesmi Evrovizije.

Gabriele Corsi, Cristiano Malgioglio, Mario Acampa in Laura Carusino nas bodo popeljali skozi letošnjo otvoritveno slovesnost, imenovano turkizna preproga, ki bo 8. maja. Acampa in Carusino pa bosta skupaj s Carolino Di Domenico moderirala tudi novinarske konference vseh nastopajočih po vajah in večernih šovih v novinarskem središču.

Voditelji Pesmi Evrovizije 2022

Produkcija in finance

Pesem Evrovizije organizira italijanska državna televizija RAI, seveda skupaj z EBU. Italijanska vlada je za izvedbo letošnje Pesmi Evrovizije prispevala 1,5 milijona evrov, medtem ko bosta mesto Torino in pa regijska vlada Piedmonta za izvedbo prispevali okrog 10 milijonov evrov. Glavna producenta sta Claudio Fasulo in Simona Martorelli, producenti treh večerov pa so še Cristian Biondani, Duccio Forzano in Claudio Santucci.

RAI bo letošnjo Pesem Evrovizije prvič v zgodovini prenašal v tehniki 4K UHD – tako da bo slika zares detajlno čista.

Sodelujoče države in ruska odsotnost

Na letošnji Pesmi Evrovizije sodeluje 40 držav. 17 se jih bo predstavilo v prvem polfinalu in 18 v drugem polfinalu, velikih pet pa je tradicionalno uvrščenih v veliki finale.

Sprva je bilo načrtovano, da bo nastopalo 41 držav, a je EBU po ruski agresiji nad Ukrajino sporočila, da so Rusiji prepovedali nastop na letošnji Pesmi Evrovizije, kasneje je ruska televizija tudi izstopila iz EBU povezave. Sledila so ugibanja ali bo na Pesmi Evrovizije nastopila Ukrajina, a je EBU nato uradno sporočila, da bodo napravili v sodelovanju z ukrajinsko televizijo vse, da bodo ukrajinski predstavniki lahko nastopili v Torinu. Tako kot vse druge države, so tudi ukrajinski predstavniki posneli t.i. »posnetek v živo«, ki bo predvajan v primeru, da se nastopajoči ne mora udeležiti Pesmi Evrovizije v Torinu.

Vaje in generalke

Vaje za letošnjo Pesem Evrovizije bodo potekale med 30. aprilom in 8. majem. Kot vedno imajo predstavniki posamezne države dve vaji na odru. Prva vaja traja 30 minut in je namenjena predvsem spoznavanju odra, popravljanju luči, zvoka in prinašanja in odnašanja morebitnih rekvizitov na oder. Druga vaja je nato že krajša in traja 20 minut, na njej pa pilijo predvsem podrobnosti, spreminjajo še zadnje kadre prenosa nastopa in podobno. Sledijo kar tri generalke za posamezni polfinalni oz. finalni večer. Prva generalka je navadno zaprta za javnost in poteka pred očmi medijev. Druga generalka ob devetih zvečer, dan pred prenosom, pa je t.i. žirijska generalka, ki si jo ogledajo vse žirije sodelujočih držav in ocenijo nastope predstavnikov ter oddajo svoje glasove. Zato je druga generalka zelo pomembna za predstavnike, saj je na njej že odločenih polovica evrovizijskih točk. Tretja generalka, ki poteka popoldan na dan večernega prenosa je t.i. družinska produkcija, ki je namenjena predvsem družinam in otrokom in seveda tudi drugim, na njej pa se nastopajoči še zadnjič preizkusijo na odru pred večerim prenosom v živo, ki sledi ob 21. uri in si ga ogleda na desetine milijonov gledalcev širom Evrope in sveta.

Vaje in novinarske konference slovenskih predstavnikov LPS so po naslednjem urniku:

 • 1. vaja v soboto 30. aprila - 13:40 do 14:10
 • 20 minutna novinarska konferenca t.i. Meet & Greet – 15:40 do 16:00
 • 2. vaja v sredo 4. maja - 11:40 do 12:00
 • 20 minutna novinarska konferenca – 12:50 do 13:10

Glasbene točke med glasovanjem – interval acts

Zelo malo je znanega glede programa Pesmi Evrovizije med glasovanjem in glede otvoritvenih točk posameznih večerov. Do zdaj imamo le informacijo, da bodo tako ali drugače del Pesmi Evrovizije projekt Rockin' 1000, ki združuje 1000 rockerjev, ki poustvarjajo rock uspešnice, vabijo pa nas tudi v napovedniku Pesmi Evrovizije, ki ga je objavila EBU. Potrjeno pa je, da bo v prvem polfinalnem večeru nastopil italijanski predstavnik Pesmi Evrovizije 2020, ki se ni zgodila, Diodato s pesmijo Fai Rumore. Druga potrjena glasbena točka prvega polfinalnega večera je tudi splet pesmi Horizon In Your Eyes, Satisfaction in Golden Nights, ki ga bodo predstavili Dardust, Benny Benassi in Sophie and The Giants. Danes smo izvedeli tudi, da bodo v drugem polfinalnem večeru nastopili Il Volo, italijanska operna senzacija, ki je na Pesmi Evrovizije 2015 na Dunaju zasedla odlično tretje mesto.

Vse ostalo pa je zaenkrat še neznanka, RAI pa napoveduje Pesem Evrovizije, kot je še nismo videli.

Stavnice in ugibanja o zmagovalcu

Evrovizijske stavnice so zdaj skorajda že stalnica vsakoletne Pesmi Evrovizije, ki bolj ali manj natančno napovedo pesmi, ki se iz polfinalov uvrstijo v finale, pa tudi bolj ali manj gotovo napovedo zmagovalca Pesmi Evrovizije. Letos že vse od začetka ruske agresije na Ukrajino na vrhu stavnic kraljuje Ukrajina, na mestih od 2 do 5 pa se izmenjujejo Italija, Švedska, Združeno Kraljestvo, Španija in Poljska. Zanimivo bo videti, če bodo tudi gledalci širom Evrope in strokovne žirije ocenjevale po srcu in duhu v podporo Ukrajini, ali pa bo to le manjši faktor pri izbiri zmagovalne pesmi.

Trenutno stavnice uvrstitev v finale napovedujejo naslednjim državam iz posameznega polfinala:

 • 1. polfinale: Ukrajina, Nizozemska, Norveška, Grčija, Albanija, Armenija, Portugalska, Moldavija, Švica, Latvija. Sloveniji stavnice trenutno napovedujejo žal zadnje mesto v prvem polfinalu.
 • 2. polfinale: Švedska, Poljska, Avstralija, Finska, Srbija, Estonija, Belgija, Azerbajdžan, Češka, Ciper.

Seveda pa se bo najverjetneje še veliko spremenilo, kot je to v navadi, ko se pričnejo prve vaje in se nato vaje nadaljujejo v generalke. Odrski nastop je vsekakor zelo pomemben, hkrati pa tudi prepričljivost predstavnika na evrovizijskem odru, tako vokalno, kot tudi njegova prezenca. Zato se marsikdaj karte po prvih vajah močno premešajo.

EuroClub in Evrovizijska vas

Pesem Evrovizije je več kot samo trije večeri prenosa v živo v domove širom po svetu. Pesem Evrovizije je praznik glasbe, je druženje vseh navdušencev Pesmi Evrovizije, ki skoraj tri tedne dihajo skupaj z mestom, ki jo gosti. Letos so v Torinu organizatorji koncept EuroCluba zastavili malce drugače.

EuroClub je navadno lokacija, kjer se dogajajo večerne zabave, druženje z nastopajočimi, čez dan pa predstavlja mesto za sproščeno druženje evrovizijskih navdušencev. Organizatorji so sklenili, da bodo EuroClub predrugačili v koncept, ki bo združeval kar deset lokacij:

 • dva kluba Pick-Up Dal 1971 in Supermarket Club, bosta mesto, kjer se bodo dogajale nore evrovizijske večerne zabave
 • tri evrovizijske kavarne bodo v Otium Pea Club, BAUHAUS in One Apple, kjer bodo potekali tudi večerni dogodki v manjšem obsegu
 • dve evrovizijski središči (Eurovision hubs) bosta v La Centrale in Snodo, kjer bodo prav tako potekali različni evrovizijsko obarvani dogodki ob pijači ali koktejlu
 • dve evrovizijski restavraciji bosta Eataly Lingotto in Osteria Lanterna
 • eno evrovizijsko nakupovalno središče pa bo na Mercato Centrale Torino, ki se razteza na 4500 kvadratnih metrih

Tudi Evrovizijska vas bo letos nekaj posebnega. Odprta bo med 7. in 14. majem, locirana pa bo v velikem parku Parco del Valentino. Vsak dan bo dogajanje v evrovizijski vasi koncentrirano predvsem od 17. do 23. ure, ko se bodo na glavnem odru zvrstili številni glasbeniki in govorniki. Organizatorji tako obljubljajo preko 200 glasbenikov in preko 40 ur koncertov, debat in šova. Evrovizijska vas bo tako odprta 8 dni, vsak dan pa bo posvečen drugi tematiki, nekatere izmed njih bodo tako: V imenu miru, LGBTQ+, Dan Evrope, Dan Torina, Glasba sveta.

10, 12. in 14. maja bo na velikih zaslonih v parku možen tudi skupen ogled Pesmi Evrovizije.

V prihodnjih dveh tednih in pol boste tudi preko spletne strani in socialnih omrežij našega Kluba začutili pristen utrip in evrovizijsko vznemirjenje. Spremljajte nas, da boste obveščeni o podrobnostih, stavnicah, vajah in utripu iz evrovizijske vasi, saj vam bomo novice prenašali direktno iz Torina.

Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec