NOVO EVROVIZIJSKO LETO

Danes je pomemben dan za vsakega navdušenca nad Pesmijo Evrovizije!

1. september namreč obeležuje pričetek nove evrovizijske »sezone«, z vrhuncem maja naslednje leto, ko bo potekalo finale Pesmi Evrovizije v Malmu na Švedskem.

Današnji dan je prelomen, saj lahko pesmi izdane od vključno današnjega dne dalje postanejo evrovizijske pesmi in lahko predstavljajo posamezne sodelujoče države na 68. Pesmi Evrovizije.

Večina nacionalnih izborov sicer poteka od januarja do marca, a nekatere države, kot npr. Albanija izberejo svoje predstavnike že prej, pa tudi države z internim izborom navadno naznanijo svojega predstavnika že prej, kasneje pa razkrijejo še pesem. Tako je letos pohitela Belgija, saj je že 2 dni pred novim evrovizijskim letom naznanila svojega predstavnika – pesem pa bodo seveda razkrili kasneje.

A pojdimo lepo po vrsti. Na prvi dan novega evrovizijskega leta poglejmo, kaj je že znano o Pesmi Evrovizije 2024!

Gostiteljsko mesto in datumi

Letos je švedska televizija SVT zelo hitro in učinkovito izpeljala izbor mesta, ki bo gostilo Pesem Evrovizije. 7. julija je namreč že odjeknila novica, da bo Pesem Evrovizije 2024 gostil Malmö. Pesem Evrovizije 2024 pa bo imela dva polfinalna večera 7. in 9. maja, 11. maja 2024 pa bo sledil veliki finale.

Katere države bodo spodelovale?

Do danes je svoje sodelovanje na Pesmi Evrovizije 2024 uradno potrdilo 28 držav: Švedska, Albanija, Avstrija, Azerbajdžan, Belgija, Ciper, Danska, Estonija, Finska, Francija, Irska, Islandija, Italija, Izrael, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, San Marino, Srbija, Španija, Švica, Ukrajina in Združeno kraljestvo.

Slovenija uradno še ni potrdila svojega sodelovanja na Pesmi Evrovizije.

Pričakovati je, da bo na prihodnji Pesmi Evrovizije sodelovalo vseh 37 držav, ki so sodelovale v Liverpoolu, že med finalom v Liverpoolu pa so oznanili, da se na Pesem Evrovizije vrača Luksemburg po 30 letih odsotnosti.

Zagotovo pa je že, da na Pesmi Evrovizije 2024 ne bodo sodelovale: Rusija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Slovaška, Andora, Turčija, Madžarska in Maroko.

Države, ki bi se lahko vrnile prihodnje leto so Črna gora, ki je izpustila leto 2023 zaradi finančnih razlogov, enako velja za Severno Makedonijo. Bolgarija je prav tako izpustila letošnjo Pesem Evrovizije v Liverpoolu, a je že lani napovedala, da se bo najverjetneje vrnila 2024. Neznanka pa ostaja tudi Monako, saj je tamkajšnja nova televizija MMD aktivna članica EBU, a še ni pričela z oddajanjem svojega programa – zato tudi še ni znano, ali se je namenil Monako morebiti vrniti na Pesem Evrovizije po dolgih letih (nazadnje 2007).

Svojevrstna neznana ostaja še Avstralija, saj se ji je iztekla petletna pogodba z EBU o sodelovanju na Pesmi Evrovizije, zaenkrat pa ni novic, ali bosta EBU in SBS podpisali novo petletno pogodbo ali morebiti celo permanentno pogodbo o sodelovanju Avstralije na evrovizijskem spektaklu.

Države imajo do 15. septembra čas, da sporočijo svojo namero o sodelovanju, nato pa imajo do 11. oktobra čas, da sodelovanje potrdijo ali prekličejo, brez denarnih obveznosti. Če se država odloči odstopiti od sodelovanja po tem datumu, pa lahko EBU izreče denarno kazen državi.

Ostaja pa pravilo, da lahko na Pesmi Evrovizije sodeluje največ 44 držav, torej 39 držav, ki se pomerijo v dveh polfinalih in velikih 5, ki so avtomatsko uvrščene tja.

Nacionalni izbori in predstavniki

Luksemburg je že sredi poletja pričel s predizbori za svojo pesem, ki jih bo po 30 letih odsotnosti zastopala v Malmu.

Sredi julija je Nizozemska že odprla razpis za nacionalni izbor.

Švica je v začetku avgusta objavila razpis za svoj predizbor.

Ukrajina je 30.8. odprla razpis za prijavo glasbenikov na ukrajinski izbor Vidbir 2024.

Prav tako je svoj razpis odprla tudi že Švedska za največji nacionalni izbor Melodifestivalen.

28. avgusta je razpis odprla tudi Malta.

Belgija pa je letos presenetila, ko je že 30.8. kot prva v sezoni sporočila svojega predstavnika, v Malmu jo bo zastopal Mustii.

Zaenkrat RTVSLO še ni podala nobene novice o tem, ali bomo po lanskem internem izboru letos spet spremljali izbor EMA, ali pa bo RTVSLO ponovno izbrala izvajalca interno.

Postani naš član in izvedi med prvimi!

To so zaenkrat vse pomembnejše novice, ki so uradne v zvezi s Pesmijo Evrovizije 2024 v Malmu. Seveda bomo sproti spremljali vso evrovizijsko dogajanje, ki se bo počasi stopnjevalo preko jeseni in zime, do trenutka, ko se bodo pričele prve vaje v Malmu.

Sledite naši spletni strani za sveže evrovizijske novičke, prav tako pa sledite našim uradnim profilom na Facebooku, Instagramu in YouTubeu.

Če postanete član našega kluba pa boste vse novičke prejemali tudi v vaš elektronski poštni nabiralnik, prejeli boste majico Kluba in lahko sodelovali na Klubskih dogodkih in glasovali na OGAE tekmovanjih.

Od 1. septembra do konca leta je članarina za vse nove člane polovičnale 12,5€!

Več kot dovolj razlogov, da se pridružite slovenski evrovizijski družini oboževalcev Pesmi Evrovizije!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec