NOVO EVROVIZIJSKO LETO

1. september je resda prvi šolski dan, a prvi september označuje tudi dan, ko se pričenja novo evrovizijsko leto, zato ima med navdušenci Pesmi Evrovizije posebno mesto.

Zakaj? Pesmi izdane od 1. septembra dalje, se lahko predstavijo na velikem evrovizijskem odru maja prihodnje leto ter se potegujejo za veliki kristalni mikrofon. Od prvega septembra dalje se navadno tudi vrstijo nacionalni in interni izbori, na katerih države iščejo svoje predstavnike na prihajajoči Pesmi Evrovizije. Resda večina izborov poteka med januarjem in marcem, a Albanija navadno izbere svojo pesem že decembra, včasih pa preseneti tudi kakšna druga država, kot sta to bili lani Bolgarija in Češka oz. je to letos Izrael.

In ker se danes pričenja novo evrovizijsko leto, je prav, da pogledamo, kaj je znanega o Pesmi Evrovizije 2023 na današnji dan.

Odločitev o evrovizijskem mestu 2023

Najpomembnejši podatek je zagotovo ta, da se 8. septembra končuje rok, do katerega mora sedem mest v Združenem kraljestvu, ki bi želela gostiti Pesem Evrovizije, oddati svoje organizacijske načrte. Te načrte bodo nato preučili EBU ter televiziji UA:PBC in BBC, ki Pesem Evrovizije organizira namesto ukrajinske televizije, zaradi vsem znanih okoliščin.

Verjetno nas čaka še kakšen mesec ali dva do uradne odločitve o mestu, ki bo imelo to čast, da bo skupaj z ukrajinsko televizijo gostilo ukrajinsko obarvano Pesem Evrovizije na britanskih tleh.

Nacionalni izbori

Izrael pa je tisti, ki je že uradno sporočil ime izraelske predstavnice na Pesmi Evrovizije 2023, to je Noa Kirel. Pesmi seveda še ni razkrila, lahko pa jo bo razkrila od današnjega dne dalje.

Razpise za prijavo pesmi na tekomvanja na nacionalnih izborih pa se odprle že mnoge države. San Marino je prvi oznanil, da ima odprt razpis, nato pa so mu sledili še Švica, Švedska, Grčija, Islandija, Srbija in Španija.

Ukrajinska televizija je predstavila pravila za nacionalni izbor, a razpisa še niso odprli.

Belgija je naznanila, da bo prvič po leti 2016 ponovno imela nacionalni izbor, saj so v vmesnem času predstavnike in pesmi izbirali interno.

Gruzija pa je že sporočila, da bo njen predstavnik zmagovalec pevskega šova The Voice, ki bo potekal konec leta.

Slovenija oz. RTV Slovenija zaenkrat še ni sporočila nobenih podrobnosti glede slovenskega izbora za Pesem Evrovizije 2023.

Spremljevalni vokali na Pesmi Evrovizije

Še en pomemben podatek pa je izdala EBU, in sicer ta, da bo EBU tretje leto zapored dovolila, da so spremljevalni vokali posneti in jih ni potrebno odpeti v živo. Pravilo je bilo uvedeno leta 2021 zaradi epidemioloških razmer, zato bi delegacije lahko štele čim manj članov. Pravilo je ostalo v veljavi tudi lani, kar je glede na takratne epidemiološke razmere bilo prav tako še razumljivo. A ob novici, da to pravilo ostaja tudi letošnjo sezono, je marsikdo zagodrnjal, saj se je v preteklih dveh letih lahko s posnetimi spremljevalnimi vokali dalo vsaj malo zakriti marsikatero zgrešeno noto glavnega vokalista ali povsem prevzeti del, ki bi ga moral odpeti glavni vokalist. Kakorkoli, EBU pravilo ostaja tudi letos.

Seveda bomo tudi to sezono oz. to evrovizijsko leto z zanimanjem spremljali evrovizijsko dogajanje in o njem poročali tako na naši spletni strani, kot tudi na naših socialnih omrežjih na Facebooku, Instagramu in YouTubu.

Ostanite z nami!

Se v novem letu želiš pridružiti naši evrovizijski druščini? Super! Klikni TUKAJ za podrobnosti. Preprosto je! :)

Srečno in zabave polno novo evrovizijsko leto vam želi Klub OGAE Slovenija!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec