NOCOJ – Veliki finale Pesmi Evrovizije 2023

Po dveh polfinalnih večerih bo danes sledilo zaključno dejanje letošnje evrovizijske karavane v Liverpoolu – veliki finale Pesmi Evrovizije 2023!

Tako kot se vsak evrovizijski navdušenec veseli finala Pesmi Evrovizije, tako je vsakemu hkrati malo žal, saj to pomeni konec evrovizijske sezone.

Kakorkoli, danes še ne bomo trpeli evrovizijske depresije, saj je pred nami češnja na vrhu smetane, ko bomo v finalu dobili letošnjo zmagovalno pesem, zaradi katere se bo evrovizijska mašinerija prihodnje leto selila v njeno državo. In katera država bo to? Bo Švedska zmagala že sedmič in se izenačila z Irsko po številu zmag, ali pa bo pol letu 2007 ponovno slavila Finska? Morda bo Francija ulovila svojo šesto zmago, prvo po letu 1977?

Stavnice finala

Na stavnicah še vedno kraljuje Loreen s pesmijo Tattoo, ta je na stavnicah prva vse odkar je zmagala na švedskem nacionalnem izboru. V zadnjih dneh ji je sicer procent zanesljivosti še narastel na rekordnih 52%. Finska je tudi že nekaj časa na drugem mestu na stavnicah, za finskega predstavnika pa velja, da bo verjetno prejel več točk od občinstva in verjetno manj od strokovnih žirij. Na tretjem mestu sledi Ukrajina, na četrto mesto pa se je povzpela Izraelka, po uspešnem nastopu v prvem polfinalu! Francija je očitno izgubila momentum, saj je po prvem polfinalu pričela padati in je zdaj iz tretjega padla na sedmo mesto. Peto mesto zaseda Španija, šesto pa Norveška.

Do desetega mesta nato sledijo države v naslednjem vrstnem redu: Italija, Združeno kraljestvo in Avstrija.

Naši Joker Out so trenutno na 19. mestu.

Glasovanje

V finalu glasuje vseh 37 sodelujočih držav na letošnji Pesmi Evrovizije. En set točk bodo podelili gledalci, drugega pa strokovne žirije vsake posamezne države. Novost letošnjega glasovanja v finalu je, da bodo dodaten set evrovizijskih točk podelili tudi gledalci nesodelujočih držav, t.i. Ostali svet (Rest Of The World). Ti bodo svoje glasove lahko oddali preko spleta, glasovanje pa bo omejeno po številu glasov iz enega IP naslova. Ostali svet svoje strokovne žirije ne bo imel.

Razglasitev rezultatov bo potekala, kot smo zdaj že navajeni. Najprej se bomo sprehodili čez vse sodelujoče države, iz katerih se bodo oglašali predstavniki strokovnih žirij, ki bodo sporočili svoje točke. Na koncu pa bodo voditelji sporočali skupno število točk telefonskega glasovanja za vse države finalistke. Najvišje  število točk, ki jih lahko država osvoji letos je okroglih 900 (444 točk od strokovnih žirij in 456 točk od občinstva).

Skupni seštevek točk bo tako določil zmagovalca 67. Pesmi Evrovizije 2023 v Liverpoolu.

Spremljevalni program

Veliki finale bo praznovanje evrovizijske glasbe pa tudi svetovno znane glasbene zapuščine gostiteljskega mesta Liverpool.

V velikem finalu Pesmi Evrovizije bomo videli nastope zmagovalcev leta 2022, skupine Kalush Orchestra, drugouvrščenega Sama Ryderja, parado zastav, na kateri bodo prisotni ikonični ukrajinski predstavniki, ter veliko praznovanje glasbene dediščine Liverpoola, v katerem bodo nastopila še druga velika imena.

Glasovi nove generacije

Veliki finale letošnjega tekmovanja, ki ga gosti Liverpool v imenu zmagovalcev tekmovanja Ukrajine leta 2022, se bo začel z aktualnimi zmagovalci Kalush Orchestra in močno izvedbo z naslovom Glasovi nove generacije. Kalush Orchestra je lani osvojil srca gledalcev Evrovizije po vsem svetu - in zato se vračajo, da odprejo veliki finale leta 2023 s predstavo, ki bo vključevala njihovo zmagovalno pesem Stefania.

Parada zastav

Med parado zastav vseh 26 velikih finalistov bodo gledalci uživali v edinstveni predstavi nekaterih ikoničnih predstavnikov Ukrajine na Pesmi Evrovizije. Pripravite se na nove izvedbe njihovih evrovizijskih pesmi, ki bodo prepletene z britanskimi klasikami. Nastopili bodo Go_A, Jamala, Tina Karol in Verka Serduchka in nas spomnili, zakaj so postali ljubljenci Pesmi Evrovizije.

Šov program finalnega večera  

V šov programu, ki bo na sporedu med telefonskih glasovanjem, se bo na veliki evrovizijski oder vrnil lanskoletni predstavnik Združenega kraljestva Sam Ryder.

Zaključni nastop v šov programu se imenuje Liverpoolova zbirka pesmi; praznovanje prispevka gostiteljskega mesta k svetu pop glasbe. BBC je združil šest ikoničnih izvajalcev iz preteklih Pesmi Evrovizij - Mahmooda iz Italije, Netto iz Izraela, Daðija Freyra iz Islandije, Cornelio Jakobs iz Švedske, Duncana Laurencea iz Nizozemske - in Liverpoolsko domačinko Sonio, ki praznuje 30 let od drugega mesta na tekmovanju leta 1993. Liverpool je ustvaril nekatere najbolj znane in priljubljene pesmi v zgodovini. Legedne Pesmi Evrovizije bodo dodale svoj pridih nekaterim klasičnim uspešnicam.

NAVIJAMO ZA JOKER OUT!

Povezave

V spodnjem videu lahko spremljate prenos velikega finala v živo, zatem pa tudi novinarsko konferenco zmagovalca.

TUKAJ pa lahko prenesete svojo glasovnico za veliki finale in se pomerite s prijatelji, kdo bo pravilno napovedal končne rezultate in podelite svoje evrovizijske točke!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec