NOCOJ - 1. polfinale

Nocoj gre zares! Zgodil se bo namreč prvi polfinalni večer, v katerem bo 15 sodelujočih držav lovilo 10 vstopnic za sobotni veliki finale Pesmi Evrovizije 2023 v Liverpoolu.

Po dveh vajah, eni polurni in eni 20-minutni in kar treh generalkah, bodo nocoj predstavniki stopili na oder v času živega prenosa, ko si bo njihove nastope ogledalo milijone ljudi.

Glasovanje

Svoje glasove bodo lahko v prvem večeru oddali gledalci v petnajstih sodelujočih državah in v državah treh finalistk, to so Nemčija, Francija in Italija. Novost letos pa je, da bodo svoje glasove lahko oddali tudi gledalci v nesodelujočih državah, ki bodo v vseh treh večerih podelili svoj set evrovizijskih točk pod imenom Ostali svet (Rest Of The World). Ta set bo enakovreden setu ene izmed sodelujočih držav. Ostali svet sicer ne bo imel strokovne žirije, tako da bo imel le en set spletnega glasovanja. Seveda bo glasovanje preko spleta omejeno le na države, ki ne sodelujejo na letošnji Pesmi Evrovizije 2023, prav tako bo omejeno število glasov iz posameznega IP naslova.

Še ena novost pri letošnjem glasovanju je, da bo 10 finalistov v vsakem polfinalu določilo le telefonsko glasovanje, strokovne žirije bodo v polfinalih svoje glasove sicer oddale, a bodo njihovi glasovi upoštevani le v primeru, da bi prišlo do napake pri telefonskem glasovanju. Tako bo v prvem polfinalu podeljenih 19 setov evrovizijskih točk, kar pomeni, da je največje možno število točk, ki ga lahko zbere ena država 228. Prvih deset z najvišjim številom točk se bo uvrstilo v sobotni finale.

Države 1. polfinala in stavnice

Nocoj bo bitka bolj nepredvidljiva, kot v drugem polfinalu, če je verjeti napovedim stavnic in evrovizijskih poznavalcev. Imamo kar nekaj držav, za katere se pričakuje, da se bodo zagotovo uvrstile v finale, nekaj pa je t.i. »mejnih« držav.

Stavnice uvrstitev v finale na današnji dan napovedujejo naslednjim državam:

  • Finska
  • Švedska
  • Norveška
  • Izrael
  • Češka
  • Moldavija
  • Srbija
  • Švica
  • Portugalska
  • Hrvaška

Finska, Švedska, Norveška, Izrael in Češka veljajo za države, ki se bodo zagotovo uvrstile v finale. Poleg Moldavije, Srbije, Švice, Hrvaške in Portugalske, pa med mejne države spadajo še Nizozemska, Malta in Latvija.

Šov program

Za začetek Evrovizijskega tekmovanja bo prvi polfinale odprla gostiteljica Julie Sanine, ki bo izvedla del skladbe Маяк njene skupine The Hardkiss. Skladba, ki pomeni 'svetilnik' v ukrajinščini, bo del neverjetno močnega uvodnega dejanja, ki bo na več načinov simboliziralo, kako je Velika Britanija 'združena v glasbi' z Ukrajino, saj gosti tekmovanje leta 2023 v imenu zmagovalcev iz leta 2022.

Med odmorom bo prvi polfinale postregel z nastopom svetovne zvezdnice Rite Ore, ki bo izvedla niz nekaterih svojih največjih hitov. Rita je državna rekorderka po številu singlov, ki so se uvrstili med prvih deset na uradnih lestvicah britanskih ženskih izvajalk in je dosegla 10 milijard pretokov. Rita bo tudi izvedla svetovno premiero svoje nove skladbe Praising You za milijone gledalcev po vsem svetu.

Ukrajinska pevka Alyosha, ki je predstavljala Ukrajino na Pesmi Evrovizije leta 2010, bo nastopila skupaj s priznano pevko in avtorico pesmi iz Liverpoola, Rebecco Ferguson. Kot številne ukrajinske ženske je bila tudi Alyosha prisiljena zapustiti svojo državo in svoje ljubljene ter iskati zatočišče. Alyosha bo delila svojo osebno zgodbo skozi novo priredbo skladbe Ordinary World britanskega glasbenega velikana Duran Duran.  Alyosha in Rebecca bosta pripovedovali zgodbo upanja, poguma in podpore ljudem Ukrajine iz celega sveta.

Povezave

Spodaj si lahko ogledate 30-sekundne posnetke iz drugih vaj prvega polfinala.

Prav tako pa najdete še povezavo do prenosa v živo preko YouTuba in pa tudi povezavo do prenosa novinarske konference 10 finalistov iz 1. polfinala, ki se bo pričela okrog 23.30 zvečer.

TUKAJ si lahko prenesete svojo glasovnico za prvi polfinalni večer!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec