NOCOJ – Veliki finale Pesmi Evrovizije 2024

Po dveh polfinalnih večerih bo danes sledilo zaključno dejanje letošnje evrovizijske karavane v Malmöju – veliki finale Pesmi Evrovizije 2024!

Tako kot se vsak evrovizijski navdušenec veseli finala Pesmi Evrovizije, tako je vsakemu hkrati malo žal, saj to pomeni konec evrovizijske sezone. A kakorkoli, danes še ne bomo trpeli evrovizijske depresije, saj je pred nami češnja na vrhu smetane, ko bomo v finalu dobili letošnjo zmagovalno pesem, zaradi katere se bo evrovizijska mašinerija prihodnje leto selila v njeno državo. In katera država bo to?

Stavnice finala

Na stavnicah še vedno prepričljivo vodi Hrvaška z Baby Lasagno, ki ji pripisujejo kar 42% možnosti za zmago. Po drugem polfinalnem večeru se je na drugo mesto povzpel Izrael (20%). Na tretjem mestu sledi Švica, ki pa ji je tudi odstotek možnosti za zmago malce upadel. Na četrto mesto se je povzpel Francoz, saj je s svojim čutnim nastopom v drugem polfinalnem večeru verjetno prepričal marsikoga. Top 5 pa zaključuje Irska predstavnica, za katero je to najvišje mesto na stavnicah od začetka sezona. Po prvem polfinalu se je iztrelila na sedmo mesto, zdaj pa je v zadnjih dneh pridobila še dve mesti.

Do desetega mesta nato sledijo države v naslednjem vrstnem redu: Ukrajina, Nizozemska, Italija, Grčija, Finska. Naša predstavnica Raiven je trenutno na 22. mestu, lani so bili Joker Out pred finalom na 18. mestu.

Vabljeni na skupni ogled v živo

Letos vas Klub OGAE Slovenija skupaj z Mladinskim centrom Celje vabi na ogled finala Pesmi Evrovizije v Veronikino mesto. Od 19. ure dalje se lahko pridružite Evrovizijski evforiji z OGAE Slovenija, ko bomo nestrpno čakali pričetek finala. Pridejo tudi člani skupine LPS, ki so nas na Pesmi Evrovizije zastopali leta 2022 v Torinu. Pridružite se nam v polni evrovizijski opravi!

Glasovanje

Svoje glasove bodo lahko v finalnem večeru oddali gledalci v 36 sodelujočih državah. Poleg teh držav pa bodo svoje glasove lahko oddali tudi gledalci nesodelujočih držav, ki bodo podelili svoj set evrovizijskih točk pod imenom Ostali svet (Rest Of The World). Ta set bo enakovreden setu ene izmed sodelujočih držav. Ostali svet sicer ne bo imel strokovne žirije, tako da bo imel le en set telefonskega (oz. spletnega) glasovanja. San Marino je država s premajhnim številom glasovalcev, ki bi ustrezala merilom EBU za telefonsko glasovanje, zato so točke sanmarinskega »telefonskega glasovanja« sestavljen rezultat z uporabo povprečnih rezultatov televotinga iz nerazkrite vnaprej izbrane skupine držav. Po domače, podeli se povprečje podeljenih točk državam, tako, da ta set ne vpliva na vrstni red držav. Tako bo podeljenih 38 setov točk, zato je maksimalno število točk telefonskega glasovanja, ki ga lahko prejme ena država, 444.

Svoje točke pa bodo v finalu podelile tudi strokovne žirije, te so sestavljene v vseh 37 sodelujočih državah. Strokovne žirije pa nima Preostali svet. Najvišje število točk, ki ga od strokovnih žirij lahko prejme posamezna država je tako 432.

Najvišje število točk skupaj, ki jih lahko osvoji posamezna država je tako 876 točk.

Spremljevalni program

Seveda nam bodo organizatorji tudi v finalnem večeru postregli s kar nekaj glasbenimi poslasticami.

Do zdaj so nam razkrili tri.

Večer bo verjetno odprla lanska zmagovalka Pesmi Evrovizije, ki je zmago lani okusila že drugič. Loreen bo predstavila svojo novo pesem Forever. Kolikor smo lahko videli na posnetkih s prvih dveh generalk, bo njen nastop zopet poseben, grandiozen, »izvenzemeljski«, če parafraziramo izjavo Petre Mede v prvem polfinalu.

Letos mineva 50 let od zmage skupine ABBA na Pesmi Evrovizije. Leta 1974 so se namreč s skladbo Waterloo izstrelili med svetovne zvezde, zanje pa se je pričela kariera in turneje, ki se zgodijo le redkim glasbenikom. Njihova glasba je namreč močno živa še danes. Veliko je bilo špekulacij, ali bomo na letošnjem evrovizijskem odru videli člane skupine ABBA, ki se bodo ponovno združili le za en nastop. A kot kaže producentom oz. organizatorjem to vendarle ni uspelo. Napovedujejo namreč, da nam bodo z uspešnicami skupine ABBA postregle tri zmagovalke Pesmi Evrovizije. Carola, ki je za Švedsko zmagala leta 1991, Charlotte Perrelli, ki je Švedski četrto zmago pripela leta 1999 ter Conchita Wurst, ki je zmagala za Avstrijo leta 2014, nam bodo pričarale magijo glasbe skupine ABBA – in kdo ve, mogoče pa nas vseeno čaka presenečenje, da se bo vsaj kdo od članov ABBE prikazal na velikem evrovizijskem odru finala Pesmi Evrovizije 2024.

Nekaj pa je gotovo, samo za nastop tega večera pa se bodo ponovno združili člani uspešne švedske skupine Alcazar, ki sicer več ne delujejo aktivno. Evrovizijski navdušenci se jih spomnimo predvsem po nastopih na švedskem nacionalnem izboru za Pesem Evrovizije – Melodifestivalen. Na tem izboru so namreč večkrat poskušali priti na evrovizijski oder, a jim nikoli ni uspelo. Nazadnje so to poskušali leta 2005 in 2014.

Vabljeni v Mladinski center Celje na ogled finala Pesmi Evrovizije 2024!

NAVIJAMO ZA RAIVEN!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec