NOCOJ – 2. polfinale Pesmi Evrovizije 2024

Po torkovem polfinalu, ko smo od veselja skakali in si oddahnili, saj se je Raiven že uvrstila v sobotni veliki finale, bo danes ogled drugega polfinala vsekakor veliko bolj umirjen.

V drugem polfinalu nas čaka 16 skladb, ki se bodo pomerile za osvojitev desetih vstopnic, ki vodijo do nastopa na velikem evrovizijskem odru sobotnega velikega finala Pesmi Evrovizije.

Zabavajte se s prijatelji - prenesite si svojo glasovnico TUKAJ!
Glasovanje

Svoje glasove bodo lahko v drugem večeru oddali gledalci v šestnajstih sodelujočih državah in v državah treh finalistk, to so Francija, Španija in Italija. Poleg teh držav pa bodo svoje glasove lahko oddali tudi gledalci v nesodelujočih državah, ki bodo v vseh treh večerih podelili svoj set evrovizijskih točk pod imenom Ostali svet (Rest Of The World).

10 finalistov bo določilo le telefonsko glasovanje, strokovne žirije bodo v polfinalih svoje glasove oddale le, da bodo njihove glasove lahko upoštevali v primeru napake pri telefonskem glasovanju. V drugem polfinalu bo podeljenih 20 setov evrovizijskih točk, kar pomeni, da je največje možno število točk, ki ga lahko zbere ena država 228. Prvih deset z najvišjim številom točk se bo uvrstilo v sobotni finale.

Države 2. polfinala in stavnice

Poglejmo, kaj pravijo stavnice, katerih 10 držav se bo nocoj uvrstilo v finale:

  • Nizozemska
  • Švica
  • Grčija
  • Izrael
  • Armenija
  • Norveška
  • Gruzija
  • Avstrija
  • Belgija
  • Estonija

Nizozemska, Švica, Grčija, Armenija in Izrael veljajo za države, ki se bodo skoraj gotovo uvrstile v finale. Za mejne države pa veljajo Danska, San Marino, Albanija, Estonija in Belgija.

Sodeč po stavnicah, bo večer kar zelo predvidljiv, saj je med 10 in 11 mestom kar 35% razlike. A med poznavalci in feni Pesmi Evrovizije velja drugi polfinale kot težji in bolj izenačen ter nepredvidljiv.

Šov program

V šov programu drugega polfinalnega večera bomo imeli prav poseben dogodek, ko se bo odvil t.i. »sing along«, ko bomo gledalci pred TVji poklicani, da skupaj z evrovizijskimi zvezdami zapojemo, slike iz dnevnih sob pa bodo predvajane na velikem evrovizijskem ekranu.

Z nami bodo tri evrovizijske legende, tri zmagovalke Pesmi Evrovizije: Sertab Erener, ki je zmagala leta 2003, Helena Paparizou, ki je zmagala leta 2005 ter Charlotte Perelli, ki je leta 1999 v Jeruzalemu pripela zmago Švedski. A to niso vsi zmagovalci Pesmi Evrovizije, ki bodo nastopili. Poleg treh zmagovalk bodo tu še trije zmagovalci, ki so kot skupina Herreys zmagali leta 1984 – seveda za Švedsko, s pesmijo Diggi-Loo Diggi-Ley, ki si jo vsi prepevamo še danes.

Še en nastop pa bomo z veseljem pričakovali – na evrovizijski oder se vrača finski predstavnik, kije lani obnorel Evropo, a pristal tik pod vrhom – Käärijä!

Več kot dovolj razlogov, da danes ob devetih zvečer obsedite pred televizorjem in si ogledate poslastico drugega polfinalnega večera Pesmi Evrovizije 2024!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec