NOCOJ – 1. polfinale Pesmi Evrovizije 2024

Nocoj gre zares! Zgodil se bo namreč prvi polfinalni večer, v katerem bo 15 sodelujočih držav lovilo 10 vstopnic za sobotni veliki finale Pesmi Evrovizije 2024 v Malmöju!

Med njimi bomo seveda najbolj držali pesti za našo predstavnico Raiven, ki se bo s pesmijo Veronika borila za deset mest, ki vodijo v sobotni finale.

Po dveh vajah, eni polurni in eni 20-minutni in kar treh generalkah, bodo nocoj predstavniki stopili na oder v času živega prenosa, ko si bo njihove nastope ogledalo milijone ljudi.  

Včeraj zvečer je Raiven že odlično opravila z žirijsko generalko, ki je v polfinalu sicer manj pomembna, saj so glasovi žirije le za rezervo v priemru težav s telefonskim glasovanjem.

Glasovanje

Svoje glasove bodo lahko v prvem večeru oddali gledalci v petnajstih sodelujočih državah in v državah treh finalistk, to so Združeno kraljestvo, Nemčija in Švedska. Poleg teh držav pa bodo svoje glasove lahko oddali tudi gledalci v nesodelujočih državah, ki bodo v vseh treh večerih podelili svoj set evrovizijskih točk pod imenom Ostali svet (Rest Of The World). Ta set bo enakovreden setu ene izmed sodelujočih držav. Ostali svet sicer ne bo imel strokovne žirije, tako da bo imel le en set telefonskega (oz. spletnega) glasovanja.  

10 finalistov v vsakem polfinalu bo tako kot lani določilo le telefonsko glasovanje, strokovne žirije bodo v polfinalih svoje glasove oddale le, da bodo njihove glasove lahko upoštevali v primeru napake pri telefonskem glasovanju. Tako bo v prvem polfinalu podeljenih 19 setov evrovizijskih točk, kar pomeni, da je največje možno število točk, ki ga lahko zbere ena država 216. Prvih deset z najvišjim številom točk se bo uvrstilo v sobotni finale.  

Države 1. polfinala in stavnice

Nocoj bo bitka precej izenačena, če je verjeti napovedim stavnic in evrovizijskih poznavalcev. Imamo kar nekaj držav, za katere se pričakuje, da se bodo zagotovo uvrstile v finale, nekaj pa je t.i. »mejnih« držav.  

Stavnice uvrstitev v finale na današnji dan napovedujejo naslednjim državam:

  • Hrvaška
  • Ukrajina
  • Litva
  • Irska
  • Finska
  • Luksemburg
  • Ciper
  • Poljska
  • Portugalska
  • Srbija

Hrvaška, Ukrajina, Litva, Irska in Finska veljajo za države, ki se bodo zagotovo uvrstile v finale. Poleg Portugalske, Poljske in Srbije, pa med mejne države spadajo še Slovenija (trenutno na 12. mestu v polfinalu), in Avstralija.  

Stavnice za prvi polfinale, 7. maj 2024, ob 7:00

Šov program

Prvi polfinalni večer bodo z otvoritveno točko pričele evrovizijske zvezde Eric Saade, Eleni Fureira in Chanel, medtem ko bo za šov program med glasovanjem poskrbel Benjamin Ingrosso. Ta nam bo predstavil navdušujočo mešanico pesmi, ki jih je nedavno izvajal po Evropi v okviru svoje turneje Better Days Tour.

Voditeljici prvega polfinala, pa tudi preostalih dveh večerov, bosta Petra Mede, ikonična švedska televizijska voditeljica, ki bo po letu 2013 in 2016 že tretjič vodila Pesem Evrovizije in Malin Åkerman, švedska Hollywood zvezda, ki je bila rojena v Stockholmu, odrasla v Kanadi, zdaj pa živi v Los Angelesu.  

SREČNO RAIVEN IN DRŽIMO PESTI ZA FINALE!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 12. 5. 2025 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec