Malo navzdol, a še vedno napovedan finale

Po opravljenih prvih vajah nastopajočih v obeh polfinalih je prav, da zopet pogledamo na stavnice in se pozabavamo z napovedmi o uvrstitvah v finale in napovedi o zmagovalcu letošnje Pesmi Evrovizije. Kljub temu moramo omeniti, da še nismo videli vaj vseh 6 finalistov, se pravi t.i. »velikih pet« in države gostiteljice.

Prvi polfinalni večer Pesmi Evrovizije

Če pogledamo slovenska predstavnika Zalo Kralj & Gašperja Šantla, sta po prvi vaji malenkost zdrsnila, in sicer iz petega na osmo mesto. Še vedno pa verjetnost, da se uvrstita v finale ostaja visoka (72%, prej 74%). Grčijo je iz prvega mesta izrinil Ciper, medtem ko je Islandija še vedno trdno zasidrana na tretjem mestu. Največji skok je uspel Avstraliji, ki se je iz sedmega mesta povzpela na četrto mesto, največji padec pa je žal doživela prav Slovenija. Madžarska je malo zdrsnila, Češka in Srbija sta se malo povzpeli, na devetem in desetem mestu pa ostajata Belgija in Estonija. Nobeni izmed preostalih držav prvega polfinala pa ni uspelo priti med deset finalistov, na enajstem mestu namreč še vedno sledi Poljska. Trenutna lista finalistov glede na stavnice izgleda takole:

  1. Ciper (93%)
  2. Grčija (93%)
  3. Islandija (87%)
  4. Avstralija (85%)
  5. Češka (83%)
  6. Madžarska (81%)
  7. Srbija (79%)
  8. Slovenija (72%)
  9. Belgija (64%)
  10. Estonija (63%)

Na 11. mestu je Poljska (51%), sledi Portugalska (43%), nato sledijo San Marino, Belorusija, Gruzija, Finska in Črna Gora.

Drugi polfinali večer Pesmi Evrovizije

Tudi v drugem polfinalu se je zgodil obrat na prvem mestu, Švedska je namreč izpodrinila Nizozemsko, medtem ko tudi tu ostaja Rusija trdno na tretjem mestu. Sledi ji Švica, ki je prav tako ohranila položaj, kot tudi Azerbajdžan in Malta (5. in 6. mesto). Največji skok je uspel Severni Makedoniji, ki je iz devetega napredovala na sedmo mesto in zamenjala pozicijo z Armenijo, ki je padla na deveto. Norveška ostaja na osmem mestu, prav tako Danska ostaja deseta. Tudi v drugem polfinalu se seznam držav ni spremenil, saj se nobenih izmed preostalih držav ni uspelo povzpeti med top 10. Trenutna lista finalistov glede na stavnice izgleda takole:

  1. Švedska (92%)
  2. Nizozemska (92%)
  3. Rusija (91%)
  4. Švica (90%)
  5. Azerbajdžan (89%)
  6. Malta (81%)
  7. Severna Makedonija (69%)
  8. Norveška (67%)
  9. Armenija (62%)
  10. Danska (56%)

Na 11. mestu sledi Romunija (43%), sledi ji Albanija (43%). Nato pa sledijo Litva, Moldavija, Avstrija, Hrvaška, Latvija, Irska.

Kakšno je stanje pri stavah o zmagovalcu Pesmi Evrovizije 2019?

Pri stavah o zmagi na letošnji Pesmi Evrovizije se prvi dve mesti nista spremenili. Še vedno za najbolj vročega kandidata za zmago velja Nizozemska, sledi ji Rusija. Italija zaseda tretje mesto, medtem ko je Švica s tretjega zdrsnila na 6 mesto. Zgodila pa sta se dva večja skoka, Azerbajdžan je skočil iz enajstega na četrto mesto, Avstralija pa je bila pred vajami izven petnajsterice, zdaj pa zaseda enajsto mesto. Izven petnajsterice je žal zdrsnila Slovenija, ki je zdaj na sedemnajstem mestu, prav tako je izven petnajsterice padla Portugalska, ki je zdaj osemnajsta. Poleg Avstralije pa se je v petnajsterico uspelo prebiti še Severni Makedoniji, ki je zdaj štirinajsta. Tako prva sedemnajsterica stavnic o zmagovalcu trenutno izgleda takole:

  1. Nizozemska (25%)
  2. Rusija (12%)
  3. Italija (10%)
  4. Azerbajdžan (8%)
  5. Švedska (7%)
  6. Švica (6%)
  7. Malta (4%)
  8. Islandija (4%)
  9. Ciper (3%)
  10. Grčija (2%)
  11. Avstralija (2%)
  12. Francija (2%)
  13. Norveška (1%)
  14. Severna Makedonija (1%)
  15. Španija (1%)
  16. Češka (1%)
  17. Slovenija (1%)

Stavnice so živa stvar

Kot smo že omenili, se seveda še vedno lahko vrstni red predvsem o zmagovalcu spremeni, saj še nismo videli prvih vaj vseh finalistov. Prav tako bodo spremembe verjetno sledile tudi po opravljenih drugih vajah in nato po opravljeni drugi generalki, kjer glasujejo strokovne žirije, ki prispevajo polovico vseh točk (drugo polovico predstavljajo telefonski glasovi ob prenosu v živo). Seveda bomo še naprej spremljali stavnice in predvsem gibanje slovenskih predstavnikov na njih. Držimo pesti, da se stavnice uresničijo in bomo za Zalo in Gašperja lahko navijali tudi v finalu.

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec