Maastricht ali Rotterdam?

Datum do katerega morajo mesta, ki želijo gostiti Pesem Evrovizije 2020, oddati svoje ponudbe se nezadržno bliža – do 10. julija. Glede na medijske objave ostaja, potem ko so Amsterdam, Breda in Haag že naznanili da odstopajo, v tekmi še 5 mest: Arnhem, Den Bosch, Maastricht/Limburg, Rotterdam, Utrecht. Med njimi pa sta medijsko najodmevnejši ponudbi Maastrichta in Rotterdama.

Zakaj Maastricht?

Maastrich je pozornost javnosti pritegnil potem, ko je jasno povedal, da imajo dober načrt za gostitev Pesmi Evrovizije, oblikovali so tudi svoj logo za ponudbo, županja mesta Maastricht pa je pred medije stopila z odločnim namenom, da naznani, da je Maastricht pripravljen. Povedala je, da se ne ozirajo na ostale tekmece in predvsem skrbijo za to, da bo njihova ponudba dobra in upravičena. Povedala je tudi, da je finančna konstrukcija skorajda postavljena, da pa se bodo seveda še dodatno potrudili, da zagotovijo dovolj finančnih sredstev za izvedbo festivala. Povedala je, da imajo izdatno podporo pokrajine Limburg ter centra MECC, ki je že zagotovil proste termine v datumih, ko bi Pesem Evrovizije naj potekala. Izrazila je prepričanje, da je Maastricht s svojo infrastrukturo, dvorano, starim mestnih jedrom in modernim pristopom ter življenjskim slogom ter tudi bližino letališč in nastanitvenimi kapacitetami več kot primerno mesto in so pripravljeni, da postanejo Evrovizijska prestolnica.

Logo kandidature
MECC Maastricht

MECC Maastricht se nahaja v samem centru mesta le lučaj stran od glavne centralne postaje. Center je prav tako v neposredni bližini večjih mednarodnih letališč, tako na Nizozemskem kot v Belgiji in Nemčiji. V dvorani bo prostora za nekaj več kot 10.000 gledalcev. Prav tako ima vso potrebno infrastrukturo za 2000 novinarjev in 42 delegacij.

MECC Maastricht

Zakaj Rotterdam?

Potem, ko je Amsterdam naznanil, da izstopa iz tekme, so je kar naenkrat vse oči uprle v Rotterdam, ki je tako v nizozemskih kot tudi mednarodnih medijih postal najverjetnejši kandidat za gostitev Pesmi Evrovizije 2020. Njegovo kandidaturo sta podprli tudi mesti, ki sta prav tako izstopili iz tekme – Breda in Haag. Haag je ponudil predvsem hotelske namestitve ter obevrovizijsko dogajanje. Kandidaturo sta podprla tudi aktualni zmagovalec Pesmi Evrovizije Duncan Laurence, ter nekdanji nizozemski zmagovalec Getty Kaspers (Teach in). Še močnejšo in verjetnejšo pa je kandidaturo napravila in podžgala špekulacije napoved province južne Nizozemske, da bo, če bo Rotterdam gostil Pesem Evrovizije, zagotovila finančno podporo v višini milijona evrov. Po tej napovedi in napovedi, da so nastanitvene možnosti že zamrznjene za namene delegacij in obiskovalcev, so cene nastanitev poskočile v nebo. Rotterdam se zaradi vsega tega zdi najverjetnejša opcija. Prostih 8 tednov, kolikor jih zahteva EBU, pa je že zagotovila dvorana, ki bi gostila Evrovizijo – arena Rotterdam Ahoy. Nizozemski mediji tako že napovedujejo, da vse poti vodijo v Rotterdam.

Rotterdam Ahoy

Arena Rotterdam Ahoy se nahaja v centru Rotterdama in je odprla svoja vrata 1971. V njej si bo Pesem Evrovizije lahko ogledalo približno 15.000 gledalcev. Dvorana je v preteklosti gostila že koncerte svetovnih glasbenih zvezd: Lady Gaga, Queen, Shakira, U2, Mariah Carey …

Arena Rotterdam Ahoy

Kam torej?

Tega pa zaenkrat še ne vemo. Kot so sporočile televizijske hiše in EBU, bodo odločitev naznanili avgusta. Do takrat pa vse ostaja odprto. Le rok za oddajo ponudb se zaključuje 10. julija. Takrat bomo lahko tudi zatrdno lahko rekli, katera mesta ostajajo v igri in med katerimi se bodo organizatorji odločili za tistega, ki bo v celoti najbolj ustrezal, da postane evrovizijska prestolnica leta 2020.

Za zdaj pa najverjetnejša kandidata ostajata Maastricht in Rotterdam. Kam pa bi vi raje šli oz. za katero mesto navijate? Povejte nam na naši Facebook strani ali na našem Instagram profilu.

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec