Kje bo Pesem Evrovizije 2020? V AMSTERDAMU NE!

Nizozemske televizije NPO, AVROTROS in NOS, ki bodo skupaj organizirale Pesem Evrovizije 2020, so potencialna gostiteljska mesta obvestila o roku, do katerega morajo oddati svoje ponudbe.

Mesta, ki so pokazala interes za gostitev Pesmi Evrovizije imajo tako le še nekaj dni časa, in sicer do 10. julija, da oddajo svojo ponudbo oz. načrt, ki bo organizatorje prepričal, da bo pod znakom Pesmi Evrovizije za leto 2020 pisalo njihovo ime.

Mesta, ki so se prvotno potegovala za prestolnico Evrovizije 2020 so bila: Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leeuwarden/Friesland, Maastricht/Limburg, Rotterdam in Utrecht.

Med kriteriji, ki jih mora izpolnjevati gostiteljsko mesto so: ustrezno prizorišče/dvorana, kapaciteta, ustrezna tehnična izvedba, kapaciteta nastanitev, infrastruktura in dostopnost.

Pred tednom dni je Breda že naznanila, da izstopa iz tekme, kmalu za tem pa sta se gostiteljstvu odpovedala tudi Den Haag in Leeuwarden/Friesland.

Včeraj pa je odjeknila presenetljiva novica za marsikoga, da iz tekme za evrovizijsko prestolnico izstopa Amsterdam. Govorice je popoldan na novinarski konferenci potrdil tudi župan Amsterdama. Glavni razlog je, da so v terminu, ko bi naj potekala Pesem Evrovizije, zasedena prav vsa potencialna prizorišča. Največ upov so polagali na dvorano Ziggo Dome, ki pa ji ni uspelo odpovedati ali prestaviti vseh prireditev, ki so že bile načrtovane v obdobju, ko bi v njej bila Pesem Evrovizije. Dvorana, kjer poteka evrovizijski spektakel mora namreč biti na voljo najmanj polnih 8 tednov, saj je potrebno postaviti oder, nato pa na njem izvesti kup vaj in generalk, zatem novinarskih konferenc ter seveda vse tri večere v živo. Tako je župan Amsterdama le še zaželel vse dobro preostalim petim mestom, ki ostajajo aktualna.

Za zdaj se za evrovizijsko prestolnico potegujejo:

  • Arnhem,
  • Den Bosch,
  • Maastricht/Limbrug,
  • Rotterdam in
  • Utrecht.

Po odpovedi Amsterdama, ki je veljal za glavnega in nespornega favorita, je sedaj najbolj v ospredju Rotterdam, za katerega je provinca južne Nizozemske že napovedala, da bo donirala milijon evrov, če bodo gostili Pesem Evrovizije. Na drugi strani je Utrechtu možnosti skoraj popolnoma izničila odločitev mestnega sveta, da finančno ne bodo podprli organizacije Pesmi Evrovizije, če bo ta potekala v njihovem mestu.

Televizije organizatorice skupaj z EBU nameravajo gostiteljsko mesto Pesmi Evrovizije 2020 razkriti avgusta 2019.

Svoje ponudbe lahko poleg že omenjenih mest oddajo tudi druga mesta, ki se do sedaj še niso javila, vendar morajo tako kot vsi, to napraviti do 10. julija.

Tako nas do informacije kje (in verjetno tudi kdaj) bo potekala Pesem Evrovizije 2020 loči le še nekaj poletnih tednov. Seveda boste o vsem obveščeni tudi na naši spletni strani in Facebook ter Instagram profilu.

Kam bomo torej potovali naslednje leto? Bo to res Rotterdam?

Kaj o postopku izbire gostiteljskega mesta meni Jon Ola Sand, pa si lahko ogledate v spodnjem videu:

Bo evrovizijski spektakel gostil Rotterdam?

vira: eurovision.tv, Esctoday

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec