Duncan Laurence je s pesmijo Arcade zmagal na letošnji Pesmi Evrovizije, zato se bo prihodnje leto evrovizijska karavana odpravila na Nizozemsko. Toda kam točno se bo odpravila? Katero bo mesto, ki bo gostilo največji glasbeni šov na svetu? Nizozemske javne televizije NPO, AVROTROS in NOS so odprle prijave za mesta/regije, ki bi želela gostiti Pesem Evrovizije 2020!

Pesem Evrovizije 2020 bo skupen organizacijski projekt treh nizozemskih javni televizij: NPO, AVROTROS in NOS. Ti zdaj vabijo nizozemska mesta/regije, da pripravijo svoje načrte in se prijavijo na razpis za mesto/regijo, ki bo gostilo evrovizijsko dogajanje prihodnje leto.

Kako bo potekal razpis?

Izbirni postopek bo potekal v treh fazah:

  1. V prvi polovici junija bodo vsa zainteresirana mesta/regije prejela dokument NPO/AVROTROS/NOS, kjer bodo zapisani kriteriji, ki jih mora mesto, ki bo gostilo Evrovizijo izpolnjevati in so temelj za nadaljnja pogajanja.
  2. Nato bodo zainteresirana mesta/regije imela 4 tedne časa, da pripravijo svoj načrt in vizijo projekta, končno ponudbo pa morajo oddati v prvi polovici julija.
  3. Sredi julija imajo organizatorji čas, da po potrebi obiščejo mesta/regije, ki so se prijavila. Mesto, ki bo gostilo Pesem Evrovizije 2020 bo izbrano v soglasju z EBU, ko bodo skupaj preučili vse ponudbe in izbrali najbolj optimalno opcijo.

Prejšnja nizozemska gostiteljska mesta

Nizozemska je Pesem Evrovizije gostila štirikrat, in sicer v letih 1958, 1970, 1976 in 1980. Prva je bila v Hilversumu, druga v prestolnici Amsterdam, tretja in četrta pa v Haagu.

Katero mesto bo gostilo Pesem Evrovizije 2020 bo torej znano tekom poletja, obvestili pa vas bomo seveda tudi na naši spletni strani.