In pesem je …

Prišel je dan, ki se ga veseli vsak evrovizijski navdušenec – EMA – slovenski izbor za pesem, ki nas bo predstavljala na Pesmi Evrovizije.

Čeravno bo zaradi epidemiološke situacije letos ne bo izbor EMA ampak bolj predstavitev EMA, pa zato ne bo skorajda nič manj vznemirjenja. Kot je že sama Ana Soklič povedala je dejstvo, da moraš Sloveniji in svetu le predstaviti svojo pesem, ki jo je izbrala strokovna komisija v sodelovanju s pevcem, kar težko breme, saj nikoli ni možno najti pesmi, ki bo všečna vsem. Kljub temu Ana zatrjuje, da ji je pesem všeč in jo je začutila, ter da bo z njo ponosno stopila na evrovizijski oder maja v Rotterdamu. Vemo le štiri podrobnosti. To, da je pesem bila izbrana izmed 191 skladb, ki so prispele na javni razpis RTV Slovenija, da je eden izmed soavtorjev že nanizal nekaj glasbenih zmag, med njimi tudi na Pesmi Evrovizije, da bo pesem zapeta v angleščini, in pa podatek, da pesem ne bo balada.

Vas zanima torej, kakšna bo pesem?

EMA 2021

Za to bomo morali počakati do danes zvečer, ko se bo ob osmi uri pričela EMA 2021 na prvem programu TV Slovenija. V EMI se bomo skupaj z voditeljema Nejcem Šmitom in slovensko predstavnico na Pesmi Evrovizije 2018 igrivo Leo Sirk sprehodili skozi 60 let sodelovanja Slovenije na Pesmi Evrovizije – sprva kot del Jugoslavije in kasneje kot samostojna država od leta 1993 naprej, ko je Slovenijo zastopal 1xBand z zimzeleno Tih deževen dan.

Hkrati pa se bomo skupaj z Ano sprehodili tudi po njeni poti do Rotterdama, od odpovedi lanske Pesmi Evrovizije do priprav in izbora letošnje evrovizijske melodije.

Po vsej verjetnosti pa nas šele ob koncu večera čaka še poslastica - predstavitev Anine pesmi.

Kakšna je konkurenca?

Ana Soklič bo svojo pesem 18. maja v dvorani Ahoy predstavila v prvem polfinalnem večeru in sicer v prvi polovici, saj je polfinalni žreb obveljal še iz lanske odpovedane Pesmi Evrovizije. Poleg Slovenije se bo v prvem polfinalnem večeru predstavilo še 16 držav, skupno torej ena manj, kot v drugem polfinalnem večeru, kjer nastopa 18 skladb.

Ana Soklič bo torej s svojo pesmijo morala premagati 7 držav, da bo sebi in Sloveniji zagotovila mesto v tako željenem velikem finalu Pesmi Evrovizije. Trenutno je le sedem držav že predstavilo svojo pesem, to so Hrvaška, Ciper, Irska, Izrael, Litva, Norveška in Ukrajina. Glede na pretekle uvrstitve v finale in stavnice lahko rečemo, da je v prvem polfinalnem večeru nekje 7 držav, ki so t.i. »zanesljive« finalistke, kar pomeni, da se jim v finale Pesmi Evrovizije uspe uvrstiti skoraj vsako leto. Ostajajo tako še nekje 3 mesta, kamor pa se lahko Ana Soklič z dobro skladbo definitivno uvrsti.

Torej, danes, 20:00, TV Slovenija 1, EMA 2021!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec