Glasovanje se spreminja!

Ta teden je odjeknila vest, da EBU spreminja pravila glasovanja na prihodnji Pesmi Evrovizije 2023, ki bo v Liverpoolu v Združenem kraljestvu.

Uvajajo se tri večje spremembe, ki so kar precej vznemirile oboževalce Pesmi Evrovizije – ene pozitivno, drugi pa so bolj zadržani.

Prva sprememba je, da bo v obeh polfinalnih večerih le telefonsko glasovanje odločilo 10 finalistov, ki bodo nastopili nato v velikem finalu. To pomeni, da strokovne žirije ne bodo več glasovale v polfinalih. Strokovna žirija bo prihodnje leto zato nastope ocenjevala le v velikem finalu, kjer pa bo njihova teža še vedno polovična – toliko kot telefonsko glasovanje (50:50). Strokovne žirije se tako prvič poslavljajo po letu 2009.

Ker je Pesem Evrovizije v zadnjih letih čedalje popularnejša tudi v svetovnem merilu, si je EBU za prihodnje leto drznila odpreti spletno glasovanje za vse tiste, ki niso iz držav, ki tisto leto sodelujejo na Pesmi Evrovizije. Spletno glasovanje, za katerega trdijo, da bo povsem varno, bo mogoče le z uporabo kreditne kartice, na katero bo vezan glas. Ali bo posamezen glas tudi zaračunan pa zaenkrat niso sporočili. Glasovi spletnega glasovanja bodo predstavljali dodaten set evrovizijskih točk od 1 do 12, tako kot bi bila to ena izmed sodelujočih držav. Podoben koncept poznamo že v OGAE International, kjer se oboževalci iz držav, kjer ni samostojnega kluba, združujejo v klub ROW (Rest of the world).

Gledalci, ki bodo Pesem Evrovizije spremljali iz sodelujočih držav, pa bodo seveda še naprej lahko glasovali preko mobilnih telefonov, stacionarnih telefonov in preko uradne aplikacije.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec