Europe Shine A Light

Ker letošnje Pesmi Evrovizije ne bo, se je EBU odločila letošnje predstavnike držav počastiti z YouTube predstavitvenimi epizodami in z evrovizijskim večerom 16. maja.

Vsled panevropske situacije zaradi bolezni COVID-19 so se organizatorji letošnje Pesmi Evrovizije, pa tudi predstavniki držav in številni oboževalci in ljubitelji glasbenega šova, morali sprijazniti, da bodo letošnje pesmi odšle v zgodovino brez dejanskega nastopa na velikem evrovizijskem odru.

Pesem Evrovizije 2021 bo še vedno gostil Rotterdam, kar so potrdili tudi z glasovanjem v mestnem svetu, saj bo mesto moralo pokriti luknjo veliko kar 6,7 milijona evrov, zaradi odpovedi letošnje Pesmi Evrovizije. A Rotterdam si tako zelo želi gostiti glasbene predstavnike iz vse Evrope, da so se odločili pokriti luknjo ter pridati še dodaten denar za izvedbo evrovizijskega spektakla z letnico 2021.

Toda na prihodnjo Pesem Evrovizije bodo zaradi pravil EBU morale države poslati nove pesmi, izdane po 1. septembru letos, predstavnik pa bo lahko ostal enak, če se bo tako odločila posamezna televizijska hiša.

A EBU se je odločila, da bodo vseeno nekako zaokrožili letošnjo »nesrečno« Pesem Evrovizije z letnico 2020 in obeležili pesmi in predstavnike na poseben način. Tako EBU preko posebnih YouTube predstavitvenih epizod Eurovision Home Concerts predstavlja tako letošnje predstavnike, kot tudi obuje spomine na prejšnje Pesmi Evrovizije s prejšnjimi predstavniki držav in zmagovalci.

Predstavniki na Pesmi Evrovizije 2020; vir: eurovision.tv

Ob koncu teh epizod pa sledi zaključni glasbeni šov, ki so mu nadeli pomenljivo ime Europe Shine A Light. Šov bomo lahko spremljali na večer nesojenega letošnjega finalnega večera, 16. maja, ob 21. uri po srednjeevropskem času. V dvournem večeru se bodo na netekmovalen način poklonili vsem 41 evrovizijskim melodijam, ki bo se morale predstaviti na velikem evrovizijskem odru. Poleg tega pa EBU obljublja tudi številna presenečenja, eno izmed njih naj bi bila skupna izvedba pesmi »Love Shine A Light«, ki jo bodo prepevali letošnji predstavniki, seveda vsak v svoji državi. Videli pa naj bi tudi znana evrovizijska imena, ki bodo na različnih poznanih evropskih lokacijah zapeli znane evrovizijske napeve.

Vodenje večera bodo prevzeli voditelji letošnje Pesmi Evrovizije - Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit.  

Voditelji večer Europe Shine A Light; vir: eurovision.tv

Poleg tega pa je EBU teden med 10. in 16. majem poimenovala Evrovizijski teden, ko želijo vse organizacije po Evropi spodbuditi k temu, da v tem času še posebej namenijo del svojega prostora bogati evrovizijski zgodovini.

V seriji »domačih evrovizijskih koncertov« na YouTubu, se je v četrti epizodi predstavila tudi naša predstavnica Ana Soklič s pesmijo Voda. Svojo izvedbo je posnela ob dih jemajočem ozadju Bohinjskega jezera. Nato pa je na željo evrovizijskih oboževalcev odpela tudi pesem Suus, s katero je Albanijo na Pesmi Evrovizije leta 2012 predstavljala Rona Nishliu. Pesem je v prvem polfinalu takrat zasedla odlično drugo mesto, v finalu pa visoko peto mesto, kar je najvišja uvrstitev Albanije na Pesmi Evrovizije do zdaj. Oba nastopa si lahko ogledate spodaj. Ana je, tako kot na EMI, predstavila več kot prepričljivo vokalno izvedbo.

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec