Dons slavil v LATVIJI

Latvija je v soboto dobila svojega predstavnika na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije. Po zmagi na nacionalnem izboru Supernova, je Dons prejel vstopnico za Malmö s pesmijo Hollow.

Na latvijskem izboru Supernova, ki je potekal 10. februarja, smo bili priča močni konkurenci. Po izločitvi petih pesmi na polfinalnem nastopu teden dni prej, smo v Latviji doživeli finalno tekmovanje s desetimi skladbami, katerim skupen cilj je bil prejeti evrovizijsko vstopnico, ki bo peljala v švedski Malmö.

Ko so bili rezultati razglašeni, smo dobili zmagovalca. Dons je osvojil naslov zmagovalca izbora Supernova 2024 in bo Latvijo zastopal na 68. tekmovanju za Pesem Evrovizije s pesmijo Hollow. Glasovanje je potekalo s kombinacijo javnega glasovanja in glasovanja strokovne žirije. Gledalci latvijske televizije so prispevali 50 % prejetih glasov, medtem ko je preostalih 50 % zagotovila posebej izbrana strokovna žirija. Letošnja izdaja Supernove je že deveti nacionalni izbor v Latviji, potem ko so leta 2015 začeli na takšen način odločati o svojih predstavnikih na Pesmi Evrovizije.

Dons je izkušen latvijski glasbenik, ki je do zdaj izdal 9 albumov. Njegovi glasbeni dosežki vključujejo zmage na večih nacionalnih radijskih lestvicah, prejel pa je tudi več glasbenih nagrad.

Latvija se je prvič predstavila na tekmovanju za Pesem Evrovizije leta 2000 v Stockholmu. Brainstormova My Star je osvojila tretje mesto med 24 udeleženci, kar je ena najboljših uvrstitev za državo, ki se je tistega leta prvič udeležila tekmovanja. Baltijska država je Pesem Evrovizije osvojila leta 2002 in med drugim gostila tekmovanje naslednje leto v prestolnici Rigi, kjer je slovenske barve, leta 2003, branila Karmen Stavec, s pesmijo Nanana.

Foto: Lauris Viksne / LTV

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec