Danes gre zares!

Dočakali smo dan, ko bomo na TV ekranih lahko spremljali prvi polfinale letošnje Pesmi Evrovizije v Rotterdamu. Oder je pripravljen, danes ob treh sledi še zadnja generalka, potem, ko so včeraj zvečer na drugi generalki svoje točke že oddale strokovne žirije.  

Zapleti

Ana se je na vaji odrezala odlično. Nastopi Ukrajine, Malte in Romunije so bili zaradi tehničnih težav z mikrofoni ponovljeni ob koncu – organizatorji zagotavljajo, da težavo preučujejo in jih bodo do prenosa v živo popravili.  

Pred tem so bili nastopi teh treh držav pod vprašajem tudi zaradi pozitivnega testa na COVID v poljski in islandski delegaciji, zaradi česar je več delegacij, ki so stanovale v istih hotelih, bilo primoranih iti v karanteno. Po negativnih izvidih so predstavnice Romunija, Ukrajine in Malte lahko nastopile na drugi generalki, medtem ko bosta islandska in poljska delegacija ostali v karanteni do srede, ko bodo ponovili PCR teste. Če bodo ti negativni, bodo tudi oni lahko nastopili na generalkah za drugi polfinale.

Slovenski nastop

Režiserka slovenskega nastopa Tina Novak je o Anini drugi generalki za RTVSLO povedala:

"Ana je bila na ponedeljkovi generalki za žirijo super. Nastop je videti tak, kot mora biti, vsi smo zelo veseli. Včeraj je bilo v dvorani veliko ljudi, lepo je bilo videti po dolgem času spet polno dvorano. Danes nas čaka zelo dolg dan, do večernega nastopa imamo še eno generalko. Mislim, da bi moralo biti super. Vzdušje je dobro, energija je prava."

Opisala je tudi, kako si je zamislila Anin nastop:

"Ko so me povabili k sodelovanju, sem dobila zadnjo različico pesmi. Najprej sem šla na dolg sprehod in takrat se mi je nastop začel sestavljati od konca do začetka. Ko se začne zborovski del pesmi, sem vedela, da se mora Ana premakniti z velikega na mali oder. Nato sva z Gregorjem Smrdelom naredila še načrt za luči. Mislim, da je nastop lep in da poudari to, kar Ana poje. Je pa ona vseskozi v ospredju, kar se mi zdi najpomembneje."

Ana je ob svoji evrovizijski dogodivščini predvsem hvaležna in čustvena. Glede nastopov, dvorane in razmer v Rotterdamu je dejala:

"Izjemno počutje, resnično čudovita dvorana, razmere so svetovne, zelo lepo skrbijo za nas. Precej stresno je tukaj. Pomembno je, da ostaneš zvest samemu sebi, da najdeš to notranjo moč. Prepustila se bom nastopu in videli bomo, kaj se bo zgodilo."

Ob koncu pa je dodala še to:

"Kar naprej se me lotevajo solze, ker toliko lepih sporočil dobivam od vas. Upam, da boste zvečer z menoj. Vam maham in vas objemam."

Stavnice

Stavnice prvega polfinala sicer Sloveniji ne kažejo vzpodbudnih novic. Slovenija je namreč na stavnicah na 15. mestu od 16.  A kakorkoli, tudi stavnice so se v preteklosti že zmotile in presenetile. Tudi oboževalci Evrovizije vidijo glavnega aduta slovenskega nastopa Anin glas in nastop. Ta bo zagotovo prepričal mnogo strokovnih žirij. Če pa lahko to Ano ponese v finale, pa bomo izvedeli že danes zvečer.  

Glede na stavnice se uvrstitev v finale skoraj zagotovo obeta Malti, Cipru, Ukrajini, Litvi, Rusiji in Švedski, medtem ko so Azerbajdžan, Belgija, Romunija in Izrael na meji.  

Program polfinala

Vse tri večere Pesmi Evrovizije bodo povezovali Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager. V prvem polfinalu bo glasbeni predah med tekmovanjem nosil naslov Moč vode (The Power of Water), v njem pa bosta v z vodo navdihnjeni predstavi nastopili pevka Davina Michelle in igralka Thekla Reuten.  

V dvorani bo zaradi strogih ukrepov letos lahko le petina od možnih 16500 gledalcev. 3500 srečnežev, ki bodo lahko v dvorani, bo moralo pred tem opraviti testiranje, v dvorani pa bodo seveda na primerni razdalji. Vzdušje v dvorani tako ne bo tako bučno, kot smo ga vajeni, a je glede na razmere dobrodošlo že dejstvo, da občinstvo v dvorani bo.  

Kakorkoli že, naši Ani Soklič želimo mirnih glasilk, samozavesti in močnega glasu, predvsem pa si želimo, da jo njen Amen popelje v tako želelni sobotni finale.

Ana, mi smo s tabo!

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec