Danes bomo okronali zmagovalca!

Tako težko pričakovana Pesem Evrovizije, ki si je zaradi svetovne epidemija morala vzeti enoletni premor, in se je letos vrnila v vsem svojem sijaju (in perju), se počasi zaključuje.

Pred nami je le še vrhunec evrovizijskega tedna, in sicer sobotni veliki finale, ko bomo po glasovanju dobili novega zmagovalca, ki bo veliko evrovizijsko »mašinerijo« naslednje leto popeljal v svojo državo. Vprašanje ostaja le še to, kdo bo dvignil veliki kristalni mikrofon in kdo se bo moral zadovoljiti z nehvaležnim drugim mestom.

Iz obeh polfinalnih večerov se je v veliki finale uvrstilo po 10 držav, med njimi letos žal ni Slovenije, ki jo je več kot odlično zastopala Ana Soklič. 20 držav, ki so se uvrstile v zaključni večer, pa tam čaka še velikih 5 in letošnja gostiteljica Nizozemska.

Finalni večer, ki je pred nami, pa bo vsekakor zelo zanimiv. Letos po kar nekaj letih namreč nimamo izrazitega favorita, za katerega bi že vnaprej predvidevali, da bo skoraj zagotovo zmagal, kot je to bil primer Alexandra Rybaka, Loreen ali navsezadnje Duncana Laurenca. Letos so karte malo bolj premešane.

Stavnice

Stavnice letos največ možnosti za zmago pripisujejo Italiji in Franciji, slednja za Italijo zaostaja le za mišjo dlako. Na tretjem mestu pa jima nato z malo večjo, a vseeno ne neulovljivo razliko sledi Malta. Četrto mesto pa je na stavnicah precej nestabilno. Zjutraj se je na četrto mesto povzpela Švica, zdaj pa jo je že izpodrinila Ukrajina. Na šestem mestu sledi Islandija, ki zaradi okužbe tekmuje s posnetkom iz njihove druge vaje na evrovizijskem odru. Od sedmega do desetega mesta pa si sledijo: Finska, Portugalska, San Marino in Bolgarija.

Če tako upoštevamo stavnice, lahko sklenemo, da se obeta srdit boj za zmago. A tudi če povprašamo oboževalce Pesmi Evrovizije in druge navdušence, kaj hitro spoznamo, da tudi med njimi ni izrazitega favorita in da bo letos lahko šlo zelo na tesno. Se bomo prihodnje leto dobili v večnem mestu Rim? Nas bodo popeljali v ljubezni poln Pariz? Bomo odšli v sončno in morsko Valetto? Ali pa se bomo že tretjič vrnili v Kijev ali morebiti v hladnejše švicarsko gorovje?

Veliki finale

Kot smo v sredo izvedeli, je žal aktualni evrovizijski zmagovalec Duncan Laurence, ki je naslov nosil leto dlje kot navadno, zbolel zaradi okužbe in zaradi tega ne bo mogel nastopiti v uvodnem nastopu odprtja letošnjega finalnega večera. Gostitelji so tako morali v zelo kratkem roku iskati nove rešitve, omenili pa so, da se bo Duncan tako ali drugače vseeno pojavil. Navsezadnje je to za zmagovalca velika čast, da na domačih tleh otvori finale, v katerem bo trofejo predal drugemu. Duncan bi se naj predstavil z dvema pesmima, eno verjetno lahko uganete, naslov druge pa je še skrivnost.

V programu med glasovanjem in čakanjem rezultatov pa bomo uživali v točki z naslovom Glasba nas povezuje (Music Binds Us). V njej bodo moči združili trenutno eden izmed najpopularnejših DJev Afrojack skupaj s pevko Glennis Grace, Wulfom in orkestrom, ki ga sestavljajo mladi talenti.

Sledil bo pohod po Evropi in skok v Avstralijo, ko bomo prek videopovezav izvedeli za točke, ki so jih podeljevale strokovne žirije v vseh 39 državah, ki sodelujejo na letošnji Pesmi Evrovizije. Prav ob koncu pa bomo izvedeli še točke telefonskega glasovanja, ki se bomo prištele točkam strokovnih žirij in dobili bomo velikega zmagovalca letošnje Pesmi Evrovizije v Rotterdamu.

Kdo bo tako želeni veliki kristalni mikrofon dvignil visoko v zrak?

Kakorkoli že, vemo, da je gospa Evrovizija lahko zelo muhasta dama, ki nas vsako leto preseneča z rezultati, nastopi in drugimi zapleti, ki jo delajo tako zelo posebno, zanimivo in privlačno. Vsekakor pa nam Pesem Evrovizije vsako leto pripravi glasbeni spektakel, ki ga spremljajo in gledajo milijoni širom po Evropi in svetu.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec