Bo EBU zavrnila Izrael?

Kljub pozivom k izključitvi izraelske nacionalne radiotelevizije KAN iz tekmovanja za Pesem Evrovizije bo Izrael letos sodeloval. Državo bo zastopala 20-letna rusko-izraelska pevka Eden Golan. Naslov njene pesmi October Rain (Oktobrski dež) vsebuje domnevno kontroverzno besedilo, ki po poročanju Israel Hayoma namiguje na poročila o napadu Hamasa na glasbeni festival, ki so se ga večinoma udeležili mladi, in skrivanju pred napadalci v bunkerjih. V pesmi naj bi se kot metafora za žrtve vojne uporabljale "rože", izraz, ki se uporablja v izraelskem vojaškem jeziku.

KAN je za agencijo Reuters potrdil besedilo in omenil tekoče razprave z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) o primernosti pesmi. Glede na politiko Evrovizije, ki prepoveduje politično vsebino, EBU besedilo pesmi obravnava zaupno. Izraelski minister za kulturo Miki Zohar je na portalu X (prej Twitter) nasprotoval trditvam o političnosti pesmi in vztrajal, da pesem zgolj odraža trenutna čustva ljudi v državi.

EBU je izjavil, da ima nacionalna radiotelevizija možnost, da v primeru, da se pesem šteje za nesprejemljivo, predloži novo pesem ali spremeni besedilo v skladu s pravili natečaja. Rok za oddajo pesmi je 11. marec, vendar je za potrebne prilagoditve predvideno podaljšanje roka.

Meja med dopustno in preveč politično vsebino v pesmih ni vedno jasna. Leta 2016 je na primer zmagala ukrajinska pevka Jamala s pesmijo "1944" o Stalinovi deportaciji krimskih Tatarov, leta 2009 pa je bila gruzijska prijava "We Don't Wanna Put In" diskvalificirana zaradi domnevnega sklicevanja na ruskega predsednika Putina, zlasti ker je tekmovanje potekalo v Moskvi sredi napetih odnosov med Gruzijo in Rusijo.

Pred dvema letoma, po ruski invaziji na Ukrajino, je ukrajinska radiotelevizija UA:PBC od EBU zahtevala izključitev ruske televizije, saj jo je označila za propagandno orodje. EBU je zahtevo sprva zavrnila in poudarila, da je Evrovizija nepolitična. Vendar je kasneje po mednarodnem pritisku svojo odločitev spremenila.

Podobni pozivi k izključitvi Izraela, ki jih je spodbudila njegova ofenziva v Gazi, so se pojavili tudi letos, vendar EBU trdi, da KAN ni kršil nobenih pravil.

Švedski organizatorji se medtem v Malmöju za Pesem Evrovizije pripravljajo na stroge varnostne ukrepe zaradi političnega ozračja, vključno z vojnama v Gazi in Ukrajini ter švedskim procesom članstva v Natu. Pripravljajo se tudi na morebitne kibernetske grožnje, s čimer zagotavljajo varnost dogodka.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec