BELORUSIJA opozorjena – pesem ni primerna!

EBU je na uradni strani Pesmi Evrovizije zapisala uradno mnenje glede beloruske pesmi Ya Nauchu Tebya za Pesem Evrovizije 2021:  

Kot je navadno, EBU vse pesmi, ki jih nacionalne televizije pošljejo na tekmovanje za Pesem Evrovizije preveri in oceni njihovo primernost in ustreznost pravilom tekmovanja. Enako je storila EBU tudi z belorusko pesmijo Ya Nauchu Tebya (Naučil te bom) v izvedbi skupine Galasy ZMesta in preverila, če pesem ustreza vsem pravilom in predpisom tekmovanja.  
Analiza je pokazala, da pesem postavlja ne-političnost tekmovanja pod vprašaj.  
Prav tako so kritični odzivi javnosti na belorusko pesem pričeli ogrožati dobro ime Pesem Evrovizije kot nepolitičnega tekmovanja.  
Belorusko televizijo BTRC, ki je odgovorna za belorusko evrovizijsko pesem, smo tako obvestili, da pesem v trenutni obliki ni primerna za tekmovanje. Prosili smo jih, da napravijo potrebne spremembe pesmi, da bo ta ustrezala pravilom tekmovanja, ali pa izberejo novo pesem.  
Če tega ne bodo napravili bo Belorusija diskvalificirana iz letošnje Pesmi Evrovizije.  

Pred tem so se danes namreč že pojavili pozivi evrovizijskih portalov in medijev k diskvalifikaciji beloruske pesmi, saj ta preko besedila opravičuje trenuten politični režim v Belorusiji in pod vprašaj postavlja svobodo naroda in demokracijo. Predvsem pa na Pesem Evrovizijo prinaša politično sporočilo, kar pa ni dovoljeno po pravilih EBU.  

Uradni video beloruske pesmi je EBU že umaknila iz uradnega YouTube kanala Pesmi Evrovizije.

Eurovoix

ESCXTRA

Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec