Analiza REZULTATOV Pesmi Evrovizije 2023

Okrog ene ure zjutraj je v liverpoolski areni odjeknila novica, da je Loreen na telefonskem glasovanju prejela 243 točk in postalo je jasno, da je zmagovalka 67. Pesmi Evrovizije! Finski predstavnik Käärijä je za njo zaostal le 57 točk.

A še preden podrobno pogledamo v rezultate finalnega večera, si najprej oglejmo rezultate obeh polfinalnih večerov. V analizi pa bomo preverili tudi pravilnost napovedi stavnic in nanizali nekaj zanimivosti. Čaka vas zanimivo evrovizijsko branje!

Prvi polfinale

Rezultati prvega polfinala

Ena izmed novosti letošnje Pesmi Evrovizije je bila, da je v obeh polfinalnih večerih finaliste odločilo le telefonsko glasovanje, strokovne žirije pa niso glasovale. Druga novost letos pa je bila, da so svoje glasove lahko preko spleta oddali tudi vsi gledalci, ki prihajajo iz držav, ki niso sodelovale na Pesmi Evrovizije, tako rekoč po celem svetu - v analizi jih bomo imenovali Ostali svet.

Zmagovalec prvega polfinalnega večerja je bil s 177 točkami Finec Käärijä, sledila pa mu je Švedinja Loreen s 135 točkami. Le 8 točk za Lorren je sledila Izraelka Noa Kirel. Do desetega mesta so sledili še: Češka (4.), Moldavija (5.), Norveška (6.), Švica (7.), Hrvaška (8.), Portugalska (9.) in Srbija (10.).

Za le štiri točke je finalni večer zgrešila Latvija, ki je za deseto uvrščeno Srbijo zaostala za 3 točke in zasedla 11. mesto. Zadnje mesto je zasedla Malta.

Finska je točke prejela od vseh držav, ki so glasovale: 12 točk prejela od sedmih držav, 10 točk od petih, najmanj pa je prejela od Moldavije – 6 točk.

Švedska je prav tako prejela točke od vseh držav, ki so glasovale: 12 točk je prejela od dveh držav (Malta in Nizozemska), 10 točk je prejela od štirih držav, najmanj (3 točke) pa ji je namenila Italija. Finska je Švedski namenila 5 točk.

Izrael je prejel štiri dvanajstice, a nobene desetice.

Malta je prejela le 3 točke – 2 točki od Izraela in 1 točko od Ostalega sveta.

Ostali svet je na glasovanju točke podelil takole: 12 točk Izrael, 10 Finska, 8 Latvija, 7 Švedska, 6 Portugalska, 5 Češka, 4 Moldavija, 3 Hrvaška, 2 Srbija in 1 točka Malta.

Stavnice prvega polfinala

Stavnice so pravilno napovedale vseh 10 finalistov. Pravilno so napovedale tudi vrstni red prvih treh držav. Napoved je bila pravilna tudi za države od 4. do 6. mesta (Češka, Moldavija, Norveška), le v drugem vrstnem redu (Norveška, Češka, Moldavija). Stavnice so 11. mesto napovedale Nizozemski, a je to mesto ob koncu zasedla Latvija, Nizozemska je bila 13.

Stavnice so pravilno napovedale predzadnje 14. mesto Azerbajdžanu, medtem ko so zadnje mesto stavnice napovedale Irski (na koncu 12.), a ga je zasedla Malta (na stavnicah 12.).

Drugi polfinale

Razultati glasovanja v drugem polfinalu

Zmagovalka drugega polfinala je s 149 točkami bila Avstralija. Sledila sta ji Avstrija s 137 točkami in Poljska s 124 točkami. Na četrtem mestu je pristala Litva s 110 točkami, peto mesto pa je zasedla Slovenija z Joker Out in 103 točkami.

Do desetega mesta so sledile še: Armenija (6.), Ciper (7.), Belgija (8.), Albanija (9.) in Estonija (10.). Od desetega do enajstega mesta je v drugem polfinalu sledil veliko večji razkorak v točkah, saj je 11. mesto zasedla Islandija (44 točk), ki je za 30 točk zaostala za Estonijo na desetem mestu (74 točk).

Zadnje mesto sta si delila Romunija in San Marino, ki nista prejela niti ene točke in končali z nulo.

Avstralija je prejela točke od vseh držav, ki so glasovale: prejela je tri dvanajstice in dve desetici, najmanj točk pa je prejela od Armenija in Grčije, ki sta ji namenili vsaka po 4 točke.

Tudi Avstrija je prejela točke od vseh držav, ki so glasovale: prejela je eno dvanajstico, 4 desetice (ena od Slovenije), najmanj, 3 točke, je prejela od Armenije.

Poljski so točke namenile vse države, razen Avstralija in Ostali svet: prejela je po dve dvanajstici in dve desetici, najmanj (2 točki) ji je namenil San Marino.

Slovenija je prejela točke od vseh držav, razen od San Marina, ki nam ni namenil točk. Prejeli smo tri dvanajstice, in sicer od Španije, Romunije in Poljske. Deset točk nam je namenila Avstrija, 8 točk nam je dala Avstralija, sedmici smo prejeli od Estonije in Litve, 6 od Ostalega sveta in Ukrajine, 5 od Armenije, 4 od Albanije, po 3 od Združenega kraljestva in Belgije, po 2 od Grčije, Danske in Cipra ter po 1 točko od Islandije in Gruzije.

Slovenci smo svoj set evrovizijskih točk s telefonskih glasovanjem namenili takole: 12 Albanija, 10 Avstrija, 8 Poljska, 7 Belgija, 6 Avstralija, 5 Estonija, 4 Ciper, 3 Islandija, 2 Litva in 1 Armenija.

Ostali svet je točke podelil takole: 12 Albanija, 10 Armenija, 8 Avstrija, 7 Avstralija, 6 Slovenija, 5 Belgija, 4 Litva, 3 Islandija, 2 Estonija in 1 Gruzija.

Stavnice drugega polfinala

Stavnice so pravilno napovedale 9 finalistov iz drugega polfinala, zmotile so se le pri Gruziji, namesto nje se je v finale uvrstila Albanija – njej so stavnice napovedale 11. mesto.

So se pa stavnice v drugem polfinalu precej zmotile pri vrstnem redupravilno so napovedale le dve mesti, in sicer 5. mesto za Slovenijo in 10. mesto za Estonijo.

Stavnice so zmago napovedale Avstriji, ki je bila druga, zmagovalki Avstraliji (1.) pa so napovedale drugo mesto. Tretje mesto so napovedale Armeniji, ki ji bila šele 6., obratno so Poljski namenile 7. mesto, a je na koncu zasedla 3. mesto. Stavnice so pravilno napovedale tudi 13. mesto Grčiji in 14. Danski, pravilno pa so napovedale tudi zadnji mesti za San Marino in Romunijo.

Veliki finale

Podrobni rezultati velikega finala Pesmi Evrovizije 2023

Kot vemo je zmago slavila Švedska (583 točk), na drugem mestu pa je končala ljubljenka občinstva Finska (526 točk) – razlika je bila 57 točk. Tretje mesto je zasedel Izrael (362 točk), četrto pa Italija (350 točk). Od petega do desetega mesta so si sledile: Norveška (268, 5.), Ukrajina (243, 6.), Belgija (182, 7.), Estonija (168, 8.), Avstralija (151, 9.) in Češka (129, 10.).

Na zadnjem mestu je drugo leto zapored pristala Nemčija (18 točk), predzadnje mesto pa je zasedlo Združeno kraljestvo (24 točk). Nobena država ni v finalu letošnje Pesmi Evrovizije ostala brez točk.  

Posamezna država je od strokovnih žirij lahko prejela največ 432 točk, od gledalcev pa 444 točk, skupno 876 točk. Strokovne žirije so skupaj podelile 2146 točk, gledalci pa 2204 točk - skupaj je bilo razdeljenih neverjetnih 4350 točk. Zato je seštevanje in odštevanje med samo razglasitvijo precej stresno.

Švedska vs. Finska

Švedska je bila zmagovalka strokovnih žirij, medtem ko je Finska osvojila srca gledalcev.

Švedska je prejela točke od vseh 36. strokovnih žirij: prejela je 15 dvanajstic, 8 desetic, najmanj (4 točke) pa je prejela od Gruzije in San Marina. Od finske strokovne žirije je prejela 12 točk, slovenska ji je namenila 7 točk.

Na telefonskem glasovanju je Švedska prejela točke od vseh držav, razen od Finske. Presenetljivo pa Švedska od gledalcev ni prejela niti ene dvanajstice, prejela pa je 8 desetic in 8 osmic, najmanj (1 točko) je prejela od Nemčije, od finskih gledalcev pa ni prejela niti točke.

V skupnem seštevku točk strokovne žirije in telefonskega glasovanja je Švedska največ (22 točk) prejela od Malte, Estonije in Albanije, najmanj pa od Francije (9 točk) in Ostalega sveta (7 točk), ki ni imelo svoje strokovne žirije.

Finska je prejela točke od le 22 strokovnih žirij: prejela je 2 dvanajstici, 3 desetice, 7 osmic, najmanj (1 točko) je prejela od španske in gruzijske strokovne žirije. 14 strokovnih žirij ji ni namenilo točk. Od švedske strokovne žirije je prejela 12 točk, od slovenske pa nobene.

Na telefonskem glasovanju pa je Finska prepričljivo zmagala, prejela je točke od prav vseh držav, in sicer: 18 dvanajstic, 9 desetic, 4 osmice, najmanj (6 točk) pa je prejela od Francije, Armenije, Italije in Albanije.

V skupnem seštevku točk strokovne žirije in telefonskega glasovanja je Finska največ (24 točk) prejela od Švedske in Norveške, najmanj pa od Albanije in Italije (6 točk).

Švedski gledalci so Finski namenili 12 točk, medtem ko finski gledalci Švedski niso namenili niti točke.

Od 3. do 5. mesta

Tretjeuvrščeni Izrael je prejel točke od 25. strokovnih žirij, točke pa so mu namenili še gledalci iz 30. držav. 5 držav mu ni namenilo niti ene točke v skupnem seštevku: Danska, Finska, Nemčija, Islandija pa tudi Slovenija. Izrael je prejel 5 dvanajstic od strokovnih žirij in 4 dvanajstice od gledalcev. V skupnem seštevku je največ (24 točk) prejel od Azerbajdžana in Armenije, najmanj (1 točko) mu je namenila Avstrija. Izrael je po strokovnih žirijah zasedel drugo mesto, gledalci pa so mu namenili 5. mesto.

Četrtouvrščena Italija je prejela točke od 27. strokovnih žirij, točke so ji namenili še gledalci iz 29. držav. Italija v skupnem seštevku točk ni prejela le od Irske in Ostalega sveta. Največ (22 točk) je prejela od Malte, najmanj (1 točka) pa od Islandije in Avstralije. Italija je po strokovnih žirijah zasedla tretje mesto, gledalci pa so ji namenili šesto.

Petouvrščena Norveška je prejela točke od le enajstih strokovnih žirij, medtem ko je na telefonskem glasovanju prejela točke od vseh držav, razen od Litve. Ta ji edina tudi v skupnem seštevku ni namenila nobene točke. Največ (20 točk) sta ji namenila Izrael in Danska, najmanj (1 točka) pa Francija.

Za zmago sta se tako borili Švedska in Finska, nato pa je po točkah sledil večji presledek, kjer sta za tretje mesto bila boj Izrael in Italija. Zanimivo je, da je med 10. in 20. uvrščeno državo le 37 točk razlike, med 10. in 15. mestom pa le 9 točk razlike! To je posledica dejstva, da je prvih šest držav skupaj prejelo 2332 točk, kar je več kot polovico vseh možnih.

Kako sta glasovala Slovenija in Ostali svet

Slovenija je svoje točke v skupnem seštevku podelila tako: Italija 20 točk, Hrvaška 12, Švedska 11, Finska 10, Estonija 10, Litva 8, Belgija 7, Albanija 7, Srbija 6, Češka 6, Norveška 5, Avstralija 4, Francija 3, Avstrija 3, Španija 2, Poljska 1, Švica 1.

Slovenska strokovna žirija: 12 Italija, 10 Estonija, 8 Litva, 7 Švedska, 6 Češka, 5 Belgija, 4 Avstralija, 3 Avstrija, 2 Španija, 1 Švica.

Slovensko telefonsko glasovanje: 12 Hrvaška, 10 Finska, 8 Italija, 7 Albanija, 6 Srbija, 5 Norveška, 4 Švedska, 3 Francija, 2 Belgija, 1 Poljska.

Slovenska strokovna žirija in gledalci so se tako strinjali le pri treh državah: Italiji (12, 8), Švedski (7, 4) in Belgiji (5, 2).

Slovensko strokovno žirijo so sestavljali Hugo Smeh, Jernej Sobočan Ivanovič, Matjaž Vlašič, Edita Čepin in Lara Baruca.

Ostali svet je točke v finalu podelil tako: 12 Izrael, 10 Finska, 8 Armenija, 7 Švedska, 6 Albanija, 5 Ukrajina, 4 Norveška, 3 Hrvaška, 2 Španija, 1 Francija.

Strokovna žirija vs. gledalci (telefonsko glasovanje), polfinale vs. finale

Letos je bil viden precej velik razkorak med okusom strokovnih žirij in gledalcev. Le štiri države so med prvih deset uvrstile tako strokovne žirije, kot tudigledalci, to so Švedska, Finska, Izrael in Italija.

Švedska, ki je prepričljivo zmagala po strokovnih žirijah je zasedla 2. mesto pri gledalcih, medtem ko je Finska prepričljivo zmagala pri gledalcih, strokovne žirije pa so jo uvrstile šele na četrto mesto.

Veliki razkoraki so bili tudi pri naslednjih državah:

Estonija je po strokovnih žirijah bila 5., pri gledalcih šele 19. (14 mest razlike).

Avstralija je po strokovnih žirijah bila 6., pri gledalcih šele 20. (14 mest razlike).

Avstrija je po strokovnih žirijah bila 8., pri gledalcih šele 21. (13 mest razlike).

Španija je po strokovnih žirijah bila 9., pri gledalcih zadnja 26. (17 mest razlike).

Norveška je po gledalcih bila 3., pri strokovnih žirijah šele 17. (14 mest razlike).

Ukrajina je po gledalcih bila 4., pri strokovnih žirijah šele 15. (11 mest razlike).

Poljska je po gledalcih bila 8., pri strokovnih žirijah šele 24. (16 mest razlike).

Moldavija je po gledalcih bila 9., pri strokovnih žirijah šele 20. (11 mest razlike).

Albanija je po gledalcih bila 10., pri strokovnih žirijah šele 21. (11 mest razlike).

Največja razlika med strokovno žirijo in gledalci pa je nastala pri Hrvaški, ki je pri gledalcih bila na visokem 7. mestu, pri strokovnih žirijah pa na predzadnjem 25. mestu – kar 18 mest razlike (enako kot Moldavija lani)!

V oči bode tudi dejstvo, da sta Avstralija in Avstrija, ki sta v drugem polfinalu po telefonskem glasovanju zasedli prvo in drugo mesto, v finalu dosegli neverjetno slab rezultat telefonskega glasovanja – Avstralija je bila 20., Avstrija pa 21.

Zelo slab rezultat Avstralije in Avstrije delno razloži dejstvo, da je sedem držav iz prvega polfinala tudi na telefonskem glasovanju v finalu pristalo med prvih deset: Finska, Švedska, Norveška, Izrael, Italija, Moldavija in Hrvaška.

Iz tega vidimo, da je prvi polfinalni večer bil veliko močnejši po priljubljenosti med gledalci, kar nam lahko delno pojasni tudi slabši rezultat Slovenije v finalu. Je pa Slovenija na telefonskem glasovanju v finalu (16. mesto) prejela več točk od Avstralije in Avstrije skupaj, ki sta bili prvi dve v drugem polfinalu.

Iz drugega polfinala je najboljši rezultat pri gledalcih v finalu napravila Poljska, ki je zasedla 8. mesto (v polfinalu 3.). Armenija, Ciper, Belgija in Albanija, ki so bile v polfinalu med 6 in 9. mestom, pa so v finalu zasedle mesta od 10 do 13, le v drugem vrstnem redu (Albanija, Ciper, Belgija, Armenija).

Če potegnemo vzporednico z lansko Pesmijo Evrovizije pa je zanimiv padec Španije in Združenega kraljestva.

Španija, ki je lani bila tretja, je letos zasedla šele skupno 17. mesto, pri gledalcih je bila zadnja. Združeno kraljestvo, ki je lani z drugim mestom beležilo najboljši rezultat po letu 1997 je letos bilo v skupnem seštevku in pri gledalcih šele na predzadnjem mestu, pri strokovnih žirijah pa po lanski zmagi letos šele 22.

Stavnice

Stavnice so se letos še četrto leto zapored izkazale za pravilno napoved zmagovalca Pesmi Evrovizije. Od leta 2019 so vsako leto pravilno predvidele zmagovalca.

Letos so pravilno napovedale prvih šest držav, prve tri celo v pravilnem vrstnem redu (Švedska, Finska, Izrael). Italija (4.) je na stavnicah bila 5., Norveška (5.) je na stavnicah bila 6., Ukrajina (6.) je na stavnicah bila 4.

Stavnice so letos povsem zgrešile pri Španiji, Franciji in Združenemu kraljestvu: Francija je bila na stavnicah 7., na koncu šele 16., Španija je bila na stavnicah 10., na koncu šele 17., Združeno kraljestvo je bilo na stavnicah na 9. mestu, a je finale končalo na predzadnjem.

Sloveniji so stavnice skoraj pravilno napovedale uvrstitve: v drugem polfinalu je pristala na 5. mestu, kot so ji napovedale stavnice, v finalu pa so ji stavnice napovedale 23. mesto, končni rezultat pa je bil dve mesti višje.

Niso pa stavnice pravilno napovedale zadnjega mesta. Nemčija, ki je bila na stavnicah 18., je finale končala kot zadnja, Albanija, ki je bila na stavnicah zadnja, pa je finale končala na 22. mestu.

So pa stavnice pravilno napovedale kar 19 od 20 finalistov iz obeh polfinalov, zgrešile so le pri Albaniji.

TUKAJ lahko preverite podrobne rezultate Pesmi Evrovizije 2023.

TUKAJ lahko preverite podrobne rezultate po posameznih državah in posameznih žirantih.

TUKAJ lahko preverite imena vse žirantov po posameznih državah (pet v vsaki).

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec