21. marca, bo v Združenih državah Amerike premiero doživel glasbeni šov American Song Contest!

Format Pesmi Evrovizije je bil tako uspešno »izvožen« na drugo stran Atlantika, videli pa bomo, če se bo tam tudi obdržal. Vodenje prvega šova American Song Contest sta prevzela Kelly Clarkson in Snoop Dog, ki sta bila nad idejo navdušena, saj sta tudi sama v zadnjih letih vsaj z enim očesom spremljala evropski glasbeni spektakel.

American Song Contest bo za razliko od prave Pesmi Evrovizije potekal v kar osmih večerih. Danes bo na sporedu prvi predizbor, ki mu bodo sledili še štirije, nato pa bosta sledila še dva polfinalna večera, zmagovalno pesem pa bo nato določil veliki finale, ki bo na sporedu v ponedeljek, 9. maja, dan pred 1. predizborom Pesmi Evrovizije v Torinu.

Na American Song Contest se bo predstavilo kar 56 izvajalcev, ki bodo predstavljali vseh 50 zveznih držav ZDA ter 5 teritorijev ZDA (Ameriška Samoa, Guam, Severni Marijanski otoki, Portoriko, Deviški otoki) in glavno mesto Washington.

Vsako državo bo predstavljal izvajalec, duet, skupina ali DJ, na odru pa bo po evrovizijskih pravilih lahko največ šest nastopajočih.

Potek izbora: pet polfinalnih večerov, dva polfinala in veliki finale - telefonsko glasovanje in strokovna žirija

Tudi na American Song Contest bodo pesmi ocenjevali gledalci s telefonskim glasovanjem, svoje pa bo povedala tudi 56 članska strokovna žirija glasbenih strokovnjakov, ki jo bo sestavljal po en iz vsake države.

Iz vsakega predizbora se bodo v polfinale uvrstile tri pesmi, ki bodo prejele največ glasov v tridnevnem telefonskem glasovanju, eno pesem bo v polfinale uvrstila strokovna žirija. Tako bo v oba polfinala napredovalo 20 skladb. Strokovna žirija pa bo nato med vsemi preostalimi skladbami dala priložnost še dvema, ki se bosta še uvrstili v poflinale. V vsakem polfinalu se bo nato med sabo pomerilo 11 pesmi. V polfinalnem večeru bo logika enaka – tri najvišje uvrščene pesmi po telefonskem glasovanju se bodo uvrstile v veliki finale, ena po strokovni žiriji, še dve pa bo iz obeh polfinalnih večerov skupaj v finale poslala strokovna žirija. Finalni večer bo tako videlo le 10 pesmi iz desetih zveznih držav oz. teritorialnih območij.

V finalnem večeru pa bo glasovanje povsem evrovizijsko. 56 članov strokovne žirije bo vsak posebej sporočilo svojih dvanajst točk, seštevku glasov strokovnih žirij pa bodo nato dodali v evrovizijske točke pretvorjene rezultate telefonskega glasovanja. Tisti z največjim seštevkov pa bo okronan za zmagovalca prvega glasbenega šova American Song Contest.

Kje lahko spremljam American Song Contest? Tudi na RTV SLO!

Če je Pesem Evrovizije v zadnjih letih vedno predvajana tudi na ameriških programih, pa bo zdaj podobno veljalo tudi za American Song Contest.

Ameriški glasbeni šov bo namreč predvajan tudi na evropskih televizijskih kanalih pa tudi v sosednji Kanadi. Posnetke vseh osmih večerov pa si bomo lahko ogledali tudi v Sloveniji na 2. programu TV Slovenija in sicer vsako soboto ob 22.15. Komentator vseh osmih večerov bo Andrej Hofer. Prvi predizbor bomo tako lahko gledali že to soboto, 26. marca. Poleg Slovenije bodo American Song Contest predvajali tudi v naslednjih državah: Kanada, Nemčija, Avstrija, Danska, Finska, Grčija, Islandija, Črna gora, Norveška, Portugalska, Srbija, Španija in Švedska.

Seznam šestinpetdesetih tekmovalcev obsega široko paleto izvajalcev, od neodkritih talentov in vzhajajočih zvezd do uveljavljenih in legendarnih ikon, ki bodo z avtorskimi skladbami slavili raznovrstnost različnih slogov in žanrov po vsej Ameriki:

 1. Alabama: Ni/Co
 2. Alaska: Jewel
 3. American Samoa: Tenelle
 4. Arizona: Las Marias
 5. Arkansas: Kelsey Lamb
 6. California: Sweet Taboo
 7. Colorado: Riker Lynch
 8. Connecticut: Michael Bolton
 9. Delaware: Nitro Nitra
 10. Florida: Ale Zabala
 11. Georgia: Stela Cole
 12. Guam: Jason J.
 13. Hawaii: Bronson Varde
 14. Idaho: Andrew Sheppard
 15. Illinois: Justin Jesso
 16. Indiana: UG skywalkin
 17. Iowa: Alisabeth Von Presley
 18. Kansas: Broderick Jones
 19. Kentucky: Jordan Smith
 20. Louisiana: Brittany Pfantz
 21. Maine: King Kyote
 22. Maryland: Sisqó
 23. Massachusetts: Jared Lee
 24. Michigan: Ada LeAnn
 25. Minnesota: Yam Haus
 26. Mississippi: Keyone Starr
 27. Missouri: Brett Seper
 28. Montana: Jonah Prill
 29. Nebraska: Jocelyn
 30. Nevada: The Crystal Method
 31. New Hampshire: MARi
 32. New Jersey: Brooke Alexx
 33. New Mexico: Khalisol
 34. New York: ENISA
 35. North Carolina: John Morgan
 36. North Dakota: Chloe Fredericks
 37. Northern Mariana Islands: Sabyu
 38. Ohio: Macy Gray
 39. Oklahoma: AleXa
 40. Oregon: courtship.
 41. Pennsylvania: Bri Steves
 42. Puerto Rico: Christian Pagán
 43. Rhode Island: Hueston
 44. South Carolina: Jesse LeProtti
 45. South Dakota: Judd Hoos
 46. Tennessee: Tyler Braden
 47. Texas: Grant Knoche
 48. U.S. Virgin Islands: Cruz Rock
 49. Utah: Savannah Keyes
 50. Vermont: Josh Panda
 51. Virginia: Almira Zaky
 52. Washington: Allen Stone
 53. Washington, D.C.: NËITHER
 54. West Virginia: Alexis Cunningham
 55. Wisconsin: Jake’O
 56. Wyoming: Ryan Charles

Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec