AMERICAN SONG CONTEST

21. marca, bo v Združenih državah Amerike premiero doživel glasbeni šov American Song Contest!

Format Pesmi Evrovizije je bil tako uspešno »izvožen« na drugo stran Atlantika, videli pa bomo, če se bo tam tudi obdržal. Vodenje prvega šova American Song Contest sta prevzela Kelly Clarkson in Snoop Dog, ki sta bila nad idejo navdušena, saj sta tudi sama v zadnjih letih vsaj z enim očesom spremljala evropski glasbeni spektakel.

American Song Contest bo za razliko od prave Pesmi Evrovizije potekal v kar osmih večerih. Danes bo na sporedu prvi predizbor, ki mu bodo sledili še štirije, nato pa bosta sledila še dva polfinalna večera, zmagovalno pesem pa bo nato določil veliki finale, ki bo na sporedu v ponedeljek, 9. maja, dan pred 1. predizborom Pesmi Evrovizije v Torinu.

Na American Song Contest se bo predstavilo kar 56 izvajalcev, ki bodo predstavljali vseh 50 zveznih držav ZDA ter 5 teritorijev ZDA (Ameriška Samoa, Guam, Severni Marijanski otoki, Portoriko, Deviški otoki) in glavno mesto Washington.

Vsako državo bo predstavljal izvajalec, duet, skupina ali DJ, na odru pa bo po evrovizijskih pravilih lahko največ šest nastopajočih.

Potek izbora: pet polfinalnih večerov, dva polfinala in veliki finale - telefonsko glasovanje in strokovna žirija

Tudi na American Song Contest bodo pesmi ocenjevali gledalci s telefonskim glasovanjem, svoje pa bo povedala tudi 56 članska strokovna žirija glasbenih strokovnjakov, ki jo bo sestavljal po en iz vsake države.

Iz vsakega predizbora se bodo v polfinale uvrstile tri pesmi, ki bodo prejele največ glasov v tridnevnem telefonskem glasovanju, eno pesem bo v polfinale uvrstila strokovna žirija. Tako bo v oba polfinala napredovalo 20 skladb. Strokovna žirija pa bo nato med vsemi preostalimi skladbami dala priložnost še dvema, ki se bosta še uvrstili v poflinale. V vsakem polfinalu se bo nato med sabo pomerilo 11 pesmi. V polfinalnem večeru bo logika enaka – tri najvišje uvrščene pesmi po telefonskem glasovanju se bodo uvrstile v veliki finale, ena po strokovni žiriji, še dve pa bo iz obeh polfinalnih večerov skupaj v finale poslala strokovna žirija. Finalni večer bo tako videlo le 10 pesmi iz desetih zveznih držav oz. teritorialnih območij.

V finalnem večeru pa bo glasovanje povsem evrovizijsko. 56 članov strokovne žirije bo vsak posebej sporočilo svojih dvanajst točk, seštevku glasov strokovnih žirij pa bodo nato dodali v evrovizijske točke pretvorjene rezultate telefonskega glasovanja. Tisti z največjim seštevkov pa bo okronan za zmagovalca prvega glasbenega šova American Song Contest.

Kje lahko spremljam American Song Contest? Tudi na RTV SLO!

Če je Pesem Evrovizije v zadnjih letih vedno predvajana tudi na ameriških programih, pa bo zdaj podobno veljalo tudi za American Song Contest.

Ameriški glasbeni šov bo namreč predvajan tudi na evropskih televizijskih kanalih pa tudi v sosednji Kanadi. Posnetke vseh osmih večerov pa si bomo lahko ogledali tudi v Sloveniji na 2. programu TV Slovenija in sicer vsako soboto ob 22.15. Komentator vseh osmih večerov bo Andrej Hofer. Prvi predizbor bomo tako lahko gledali že to soboto, 26. marca. Poleg Slovenije bodo American Song Contest predvajali tudi v naslednjih državah: Kanada, Nemčija, Avstrija, Danska, Finska, Grčija, Islandija, Črna gora, Norveška, Portugalska, Srbija, Španija in Švedska.

Seznam šestinpetdesetih tekmovalcev obsega široko paleto izvajalcev, od neodkritih talentov in vzhajajočih zvezd do uveljavljenih in legendarnih ikon, ki bodo z avtorskimi skladbami slavili raznovrstnost različnih slogov in žanrov po vsej Ameriki:

  1. Alabama: Ni/Co
  2. Alaska: Jewel
  3. American Samoa: Tenelle
  4. Arizona: Las Marias
  5. Arkansas: Kelsey Lamb
  6. California: Sweet Taboo
  7. Colorado: Riker Lynch
  8. Connecticut: Michael Bolton
  9. Delaware: Nitro Nitra
  10. Florida: Ale Zabala
  11. Georgia: Stela Cole
  12. Guam: Jason J.
  13. Hawaii: Bronson Varde
  14. Idaho: Andrew Sheppard
  15. Illinois: Justin Jesso
  16. Indiana: UG skywalkin
  17. Iowa: Alisabeth Von Presley
  18. Kansas: Broderick Jones
  19. Kentucky: Jordan Smith
  20. Louisiana: Brittany Pfantz
  21. Maine: King Kyote
  22. Maryland: Sisqó
  23. Massachusetts: Jared Lee
  24. Michigan: Ada LeAnn
  25. Minnesota: Yam Haus
  26. Mississippi: Keyone Starr
  27. Missouri: Brett Seper
  28. Montana: Jonah Prill
  29. Nebraska: Jocelyn
  30. Nevada: The Crystal Method
  31. New Hampshire: MARi
  32. New Jersey: Brooke Alexx
  33. New Mexico: Khalisol
  34. New York: ENISA
  35. North Carolina: John Morgan
  36. North Dakota: Chloe Fredericks
  37. Northern Mariana Islands: Sabyu
  38. Ohio: Macy Gray
  39. Oklahoma: AleXa
  40. Oregon: courtship.
  41. Pennsylvania: Bri Steves
  42. Puerto Rico: Christian Pagán
  43. Rhode Island: Hueston
  44. South Carolina: Jesse LeProtti
  45. South Dakota: Judd Hoos
  46. Tennessee: Tyler Braden
  47. Texas: Grant Knoche
  48. U.S. Virgin Islands: Cruz Rock
  49. Utah: Savannah Keyes
  50. Vermont: Josh Panda
  51. Virginia: Almira Zaky
  52. Washington: Allen Stone
  53. Washington, D.C.: NËITHER
  54. West Virginia: Alexis Cunningham
  55. Wisconsin: Jake’O
  56. Wyoming: Ryan Charles

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec