Aiko je predstavnica ČEŠKE

V sredino jutro so se v evrovizijskem duhu prebudili na Češkem, kjer so razglasili novega predstavnika in izbrano pesem, ki je zmagala na njihovem nacionalnem izboru ESCZ 2024 – ta bo državo zastopala na Evroviziji 2024 v Malmöju. Vrhunec tedenskega glasovanja prek uradne aplikacije Pesmi Evrovizije po oddaji ESCZ 2024 je prinesel jasno zmago za glasbenico Aiko in njeno skladbo Pedestal.

Kryštof Šámal, vodja češke delegacije, je delil svoje navdušenje:

»Letos smo bili priča raznoliki zasedbi finalistov, kar je privedlo do dinamičnega razvoja v tekmi za zmago. S skupno 98.000 prejetimi glasovi je vsaka etapa zadnjega tedna skoraj vsaka dva dni izbrala drugega zmagovalca. Navdušeni smo, da lahko začnemo sodelovati z Aiko – da bi zagotovili sijajen nastop, pri čemer bomo izkoristili vsa sredstva, ki jih ponuja Evrovizija. Prepričan sem, da bo Češka ponosna na rezultat.«

Sedem umetnikov je izvedlo svoje pesmi v živo med češkim nacionalnim finalom, pri čemer je glasovanje potekalo teden dni od predstavitve vseh skladb. Končni rezultat je bil določen z 70% glasovanjem mednarodne javnosti in 30% glasovanjem češke javnosti, kar jasno kaže na pomembnost, ki jo češka delegacija pripisuje preferencam tujih ljubiteljev Evrovizije, ki bodo imeli tudi končno besedo med tremi evrovizijskimi večeri maja v Švedski.

Kdo je Aiko?

Aiko, ki trenutno živi v Brightonu (Združeno kraljestvo), je vizionarska umetnica, ki se poglablja v globoke teme, kot so ljubezen, samota in samorazumevanje, pri čemer svojo glasbo uporablja kot medij za introspekcijo in povezovanje. Pot glasbenice v glasbeni industriji ni bila nič manj kot izjemna. Njen drugi album, Fortune's Child, je dokaz njene rasti kot umetnice in globine njene glasbene sposobnosti.

Aiko, ki podira ovire in ustvarja zgodovino, ponosno stoji kot prva češka umetnica, ki krasi znameniti Times Square. Poleg tega si je prislužila priznanje kot prva češka umetnica, ki je prispevala k globalni kampanji Spotify Equal, s čimer je poudarila svojo zavezanost vključevanju in enakosti v glasbeni industriji.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec