Windows95man osvojil FINSKO

Finci so povedali svoje - na 68. Pesmi Evrovizije jih bo zastopal Windows95man s pesmijo No Rules.

Finski nacionalni izbor UMK se je zgodil v soboto, 10. februarja, ko je zavzel Nokia Areno v Tampereju – največje prizorišče, ki je kdajkoli gostilo finski nacionalni izbor.

Predstavilo se je 7 tekmovalnih skladb. In ker je vsak od nastopajočih že bil poznan finskemu ljudstvu, so bile možnosti za zmago vsakega široko odprte. A na koncu je le eden lahko dvignil trofejo UMK visoko v zrak - in to je bil Windows95man s pesmijo No Rules.

O zmagovalcu sta odločali finska javnost s telefonskim glasovanjem, ki je prispevalo 75% končnih točk, in pa mednarodna žirija, ki je bila odgovorna za 25% končnih točk.

Windows95man je bil na vrhu lestvice s 313 točkami, kar 40 točk pred drugouvrščeno Paskano Saro Siipolo, ki pa je dosegla spoštljivih 273 točk.

Windows95man je utelešenje 90. let prejšnjega stoletja, ki osvobaja sramežljivega družinskega človeka njegovega vsakdana. Vse se je začelo, ko so domači videoposnetki Teemuja Keisterija na YouTubu začeli krožiti po vsem svetu. Eden od videoposnetkov je celo končal v reklami, predvajani med tekmo NHL.

Leta 2013 je na festivalu Flow oživel lik, znan kot Windows95man. Njegov umetniški kostum je sestavljen iz para zelo kratkih jeans hlač z visokim pasom, ki jih je naredil Keisterijev prijatelj, in majice s kratkimi rokavi Windows95, ki jo je naročil prek spleta. Windows95man je leta 2022 nastopil na novoletnem praznovanju v Helsinkih kot predskupina Käärije v helsinški Ledeni dvorani in na številnih manjših dogodkih.

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec