To je evrovizijski letnik 2024!

Vsako novo evrovizijsko leto prinese novo iskanje okrog štiridesetih pesmi, ki jih izberejo posamezne sodelujoče države. Pesmi in izvajalce države izberejo interno ali preko nacionalnih izborov, ki jih gledalci spremljajo preko televizijskih ekranov. Načini glasovanja za izbor zmagovalca pa so lahko zelo različni. Precej standardno je tisto, da zmagovalca odločita telefonsko glasovanje in strokovna žirija, ki prispevata vsak polovico končnega seštevka. Lahko pa je odločevalec tudi le telefonsko glasovanje ali pa samo strokovna žirija - izbori potekajo v enem večeru ali pa preko več predizborov, četrtfinalov, polfinalov in finalov.

In tudi letos nam je uspelo! Če pogledamo statistiko, je 37 držav letos svoje predstavnike in pesmi izbralo takole:

  • 14 predstavnikov je bilo izbranih interno, prav tako njihove pesmi
  • 22 predstavnikov je bilo izbranih na nacionalnih izborih in s tem tudi njihove pesmi
  • 1 predstavnica je bila izbrana preko drugega formata glasbenega tekmovanja, pesem pa je bila nato izbrana interno (Izrael).

Tako lahko vidimo, da so tudi letos bili predstavniki in njihove pesmi večinsko še vedno izbrani na nacionalnih izborih (dve državi manj, kot lani), a sta se letos dve državi več odločili, da predstavnika izbereta interno (lani 12), tako da se je za interni izbor letos odločila nekaj več kot tretjina držav (38%).

In med temi je drugo leto zapored tudi RTV Slovenija, ki se je odločila, da bo interno izbrala Raiven s pesmijo Veronika – zato tudi letos izbora EMA nismo imeli.

Izbor letošnjih pesmi je pester, kot se za Pesem Evrovizije spodobi – nekateri pravijo, da se pri letošnjih pesmih zelo prepozna glasbeni slog lanskega predstavnika Finske Kaarije, ki je pristal tik pod vrhom.

Na letošnji Pesmi Evrovizije sta izmed 37 predstavnikov le dve, ki sta že zastopali svojo državo in okusili evrovizijski oder. Natalia Barbu je Moldavijo že zastopala leta 2007 s pesmijo Fight, Islandijo pa je Hera Björk že zastopala leta 2010 s pesmijo Je ne sais quoi.  Lani smo t.i. povratnikov imeli kar pet in ena izmed njih je že drugič okusila evrovizijsko zmago – Loreen.

Stavnice

Vsako leto pa so zelo popularne tudi stavnice, kdo bo zmagal na Pesmi Evrovizije oz. se bo iz polfinala uvrstil v finale.

Na stavnicah za zmagovalca potem ko so znane vse pesmi tesno vodi hrvaški predstavnik Baby Lasagna s pesmijo Rim tim tagi dim (17%), lani je npr. Loreen ob koncu nacionalnih izborov premočno vodila s 40%. Na drugem mestu je Ukrajina (13%), na tretjem pa Italija (12%). Do desetega mesta pa si sledijo Švica (9%), Nizozemska (7%), Belgija (5%), Grčija (4%), Izrael (4%), Švedska (3%) in Francija (3%). Slovenija je trenutno na 25. mestu (1%), kar je pet mest višje, kot v enakem obdobju Joker Out lani (30. mesto, <1%).

Stavnice za 10 držav, ki so bodo iz posameznega polfinala uvrstile v finale, še niso odprte.

Seveda se bodo karte verjetno še dodobra premešale, ko se bodo pričele vaje na evrovizijskem odru, kar se je zgodilo že večkrat v preteklosti – a sodeč po trenutnih stavnicah, pa tudi raznih anketah na več evrovizijskih straneh, se hrvaškemu predstavniku Baby Lasagni obeta visoko mesto in je zelo resen kandidat, da veliki kristalni mikrofon ob koncu dvigne v zrak.

A pustimo špekulacije zaenkrat ob strani – zdaj UŽIVAJMO v NOVIH evrovizijskih melodijah z letnico 2024!

Za vas smo pripravili tudi YouTube Playlisto, da lahko pesmi poslušate kjerkoli. Pripravili smo listo obeh polfinalov, finala in vseh pesmi letošnje Pesmi Evrovizije.

Prav tako vam je na pretočno glasbeni aplikaciji Spotify na voljo playlista Pesmi Evrovizije 2024!

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec