OŽIVEL je evrovizijski oder

Danes, 25. aprila, smo prvič uzrli oder za 68. Pesem Evrovizije, ki ga je SVT približno 6 mesecev načrtoval, izboljševal in olepševal.

Oder Malmö Arene je zdaj pripravljen za sprejem 37 izvajalcev letošnje Pesmi Evrovizije, ki bodo svoje prve vaje na odru pričeli že to soboto, 27. aprila, zjutraj.

Premične LED kocke, LED tla, svetlobna, video in odrska tehnologija bodo skupaj ustvarili nekaj spektakularnih variacij v areni, medtem ko je oder postavljen točno na sredino občinstva v obliki križa, kar ustvarja edinstveno 360-stopinjsko izkušnjo, ki jo bodo občinstvo in gledalci pred televizijskimi ekrani doživeli maja.

Znotraj Arene Malmö se oder nahaja med 2.168 svetilkami, ki so LED ali laserske. Potrebni so bili štirje tedni predprogramiranja, da so luči povezali v delujočo celoto.

LED svetila so torej glavna komponenta, ki oživlja oder v vsem svojem sijaju. Oder sestavlja kar 1000 kvadratnih metrov LED zaslona – na tleh, v ozadju in nad odrom. Samo talna površina LED odra meri 186 kvadratnih metrov, LED zaslon v ozadju pa meri 340 kvadratnih metrov. S stropa visi 5 LED kock, ki prispevajo 460 kvadratnih metrov tistega LED učinka, ki nas bo osupnil med tremi oddajami v živo.

In skupaj s temi LED kockami je na strop Malmö Arene pritrjenih 204 ton tehnične opreme obešenih na strop Malmö Arene, ki se preko dvigal lahko tudi premika tako po višini kot položaju.

V Malmöju bo za oder skrbela tehnična 6-članska vodstvena ekipa. V pomoč jim bo dodatna odrska ekipa 36 ljudi.

Imeli bodo le 55 sekund, da postavijo oder v popoln položaj za vsako od 37 pesmi. V tem času morajo na oder prinesti zahtevane rekvizite, hkrati pa odstraniti rekvizite prejšnjega izvajalca. Ti gibi so skrbno koreografirani in utečeni, tako kot vse ostalo v večerih v živo na Pesmi Evrovizije.

Pred izvajalci in tehnično ekipo je namreč obdobje, ko ima vsak izvajalec dve vaji na odru, prva je 30, druga pa 20 minutna. Potem pa za vsak večer sledijo še tri generalke pred končnim večerom, ki ga televizija v živo prenaša širom po svetu.

Ustvarjalna talenta za konceptom sta Florian Wieder, produkcijski oblikovalec, in Fredrik Stormby, oblikovalec svetlobe in zaslonske vsebine.

Foto: Peppe Andersson/SVT

Vir:
Zadnje novice
Odštevajte skupaj z nami!
Do finala, 11. 5. 2024 še:
00
DNI
:
00
UR
:
00
Min
:
00
sec